Arduino solar logger met display

Het is gelukt! De Arduino met software geladen, LCD-display er op aangesloten en hobbelen maar!

Het LCD-display is voorzien van een contrast-regeling (eenvoudige potmeter),
en wat wel handig is: een oude IDE-kabel (van vroeger, toen de computersystemen met IDE-interface hun harde schijf aanspraken) is hergebruikt voor het display.
Door de juiste afstand passen de 16 contacten er mooi in! En overbodige kabels/aders heb ik na het splitsen van deze bandkabel weggeknipt.
Nu nog eens inbouwen, zodra ik een praktisch/goed werkende behuizing gevonden heb.

Het display dient overigens wel iets anders geconfigureerd te worden in de programmatuur. Ik gebruik voor aansturing & dataoverdracht naar het display de volgende digitale uitgangen op de Arduino:
Digital pin 4, 5, 6, 7, 8, 9 (in plaats van zoals in de code : 7, 8, 9, 10, 11, 12). Oorzaak is dat de Ethernet-shield pin 10 nodig heeft. Dus ga je deze Arduino-opstelling bouwen zonder display, dan is er niets aan het handje. Dat werkt. Wil je toch echt een display aansturen, dan moet je even op je pin-layout letten en de code dus hierop wijzigen.

0 thoughts on “Arduino solar logger met display

 • Delius Pit says:

  Hallo Niels,

  Ik volg al een paar jaar met interesse je site.
  Nu ben ik benieuwd of je met op weg kunt helpen met een Arduino logger voor mijn PV-systeem. Ik heb 3060Wp met een Sunny Boy 2500.

  Heb je een overzicht van de onderdelen die ik nodig heb?
  Indien je e.e.a. in elkaar wil zetten, wil ik je er ook wel voor vergoeden.

  gr.
  Delius Pit

 • Ik maak voor mijn werk pcb-layouts en regel productie. En denk waarom niet meteen 100 printen maken zonder pruts draadjes en goeie filtering tegen storingen. Niels heeft de software, ik maak de hardware. Dus zonder arduino module. Specifiek voor de solar loggers.

 • @Wim: top! ik moet alleen nog eerst even kijken hoe ik eea ga inbouwen.
  Daarnaast is er een diversiteit aan LCD-displays dat een goed printontwerp erg lastig kan worden. Het probleem zit niet zo zeer in de LCD-aansturing, maar in de aansturing van het S0-signaal. Daar ben ik nog aan het zoeken naar storingsvrij maken. Helaas heeft de deurbel een grote EMP (elektromagnetische puls) die even de arduino doet schrikken. Voorlopige workaround: geen deurbel 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.