Univé koppelt terug over zonnepanelen

Door de verandering van baan ga ik ook mijn verzekeringen oversluiten. Collectiviteit en zo… alle beetjes helpen, nietwaar?

Dus bij Univé heb ik navraag gedaan over de zonnestroompanelen en zonnecollector die op mijn woning (en garage/tuinhuis) zijn gemonteerd. Want sommige verzekeraars weigeren deze objecten of stellen (in mijn ogen) absurde eisen (nagelvast op een platdak door spijkers door het dak te slaan, vast te teren etc.).

Zo niet bij Univé. Na het uitleggen van het verhaal, de situatie, heb ik een aantal verhelderende foto’s toegestuurd. Hierop is o.a. de ballast onder de zonnestroompanelen goed te zien. En vandaag de uitslag: ze zijn toereikend voorzien van voldoende ballast om als ‘stormvast’ te worden opgenomen in de verzekering en vermeld op het polisblad!

In het gesprek daarna heb ik nog navraag gedaan wat de richtlijnen aldaar zijn om iets wel of niet als ‘stormvast’ te waarderen.

In elk geval: per 2 meter paneel moet er minimaal 75 kg aan ballast worden toegepast. Snel doorgevraagd of dit toevallig 2 vierkante meter is, maar men bleef stellig ‘2 meter’ antwoorden. Goed. Helder! Uiteraard.. men heeft dit beoordeeld aan de hand van beelden die op een garage/schuur zijn gemaakt. Zit je op een appartement of hoogbouw, dan volstaat in mijn ogen die 75 kg per 2 meter niet. Zorg dus dat je tijdig uitsluitsel hebt van de verzekeraar, en bij voorkeur ook zwart op wit hebt vastliggen. Iets van een gewaarschuwd mens….

0 gedachten over “Univé koppelt terug over zonnepanelen

 • Typisch een verzekeraar. Ze hebben geen risico cijfers, en kunnen dan niet een premie berekenen. Vervolgens maken ze allerlei clausules over een onderwerp waar ze de ballen verstand van hebben. En komen met pruts eisen.

  Stormschade is natuurlijk ook een rekbaar begrip.
  Hier in Nederland valt het nog mee. Op een valwind in Vucht na.
  Maar bij de golfkust is niets meer te verzekeren tegen stormschade.
  Nou ja, alleen voor exorbitante premies.

 • Beste Niels, ik heb zojuist nog even met mijn kompas gespeeld, maar volgens mij staan mijn zonnepanelen meer op het ZW dan op het Z. Kompas denk ik met installeren niet helemaal correct gezien. Is dit een probleem of moeten we samen :)) even wat bakken verschuiven voor nog beter rendement. Hoor graag even je gedachten……
  Groeten, Rob

 • Unive verzekerd je panelen overal voor, behalve tegen ruitbreuk, maar die dingen zijn van glas en kunnen dus breken. Unive zegt het is nog nooit voorgekomen, waarom sluit je het dan uit ????

 • @Rense: op moment dat je door hagel schade aan je zonnepanelen hebt, dan is er meer op/aan je huis gesneuveld. Zonnepanelen worden extreem getest en doorstaan enorme krachten van o.a. hagelstenen van ca. 10 cm groot die met ruim 120km/u op een paneel (loodrecht) worden afgevuurd. Verzekeren is het afdekken van risico’s en soms zelfs zaken gewoonweg uitsluiten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.