Wonen: verbouwen, renoveren of toch nieuwbouw?

Vaak hoor ik de vraag of het beter is de woning te verbouwen danwel te kiezen voor nieuwbouw. Lastige keuze… Ik zie veelal bestaande woningen die wel een renovatie kunnen gebruiken (er zijn hier in de regio nog genoeg met enkel-glas, geen spouwmuurisolatie of HR-ketel/zonneboiler). Maar hoe zit dat dan als een deskundige er naar kijkt? Want nieuwbouw heeft als voordeel dat je vanaf de basis (letterlijk de fundering van je woning) al kan isoleren (ik zie te weinig woningen waarbij de fundering voorzien is van isolatie, en dus energieverlies te over). Helaas gaan lokale overheden ook niet verder kijken/denken dan de neus lang is, want ‘EPC 0,4 is toch streng genoeg?’ , of, ‘anders worden woningen onbetaalbaar’.

Nu trof ik onderstaande film aan op Youtube, waar de standpunten bekeken worden. Eindconclusie: de samenleving moet NU reeds al kiezen voor de duurzame oplossing, want het wonen in bestaande woningen gaat alleen maar enorm kostbaar worden (zowel financieel als milieubelasting).Een vergelijk tussen woningen van 1980, 1990 en 2000 laat het reeds zien… Overigens woningen, daar bedoel ik naast de woning zelf ook bedrijfspanden en kantoorruimtes mee. Dat doet me wel bedenken dat banken straks mogelijk eisen kunnen gaan stellen aan het vastgoed waar hypotheek op rust. Want, wie garandeert dat het vastgoed nog een juiste courante waarde heeft? Het op de lauweren rusten en wachten op de overwaarde van de woning die vrij gaat komen, zal zeker ter discussie gesteld kunnen worden. Met misschien daaruitvolgend verplichtingen om het bestaande pand rigoreus aan te passen aan de meest recente ontwikkelingen. Want hoe jammer het ook is, had ik de keuze gehad in dan had ik bijvoorbeeld mijn HR++ glas (waarde U=1,1 (SGG ClimaPlus Ultra N, Argon gevuld) laten vervangen door modernere variant met een waarde van U=1,0 (of nog lager, of zelfs drie-dubbele beglazing). In elk geval woon en leef ik comfortabel in mijn woning naar volle tevredenheid, en druk de kosten op het energieverbruik aanzienlijk door duurzame technieken toe te passen 🙂

0 thoughts on “Wonen: verbouwen, renoveren of toch nieuwbouw?

 • @Wim: mooi fragment van een burger (helaas ook politiek betrokken) die kennelijk de feiten niet onder ogen wil zien (of dit domweg zo speelt).
  Zoals ik vaker aangaf: “NEE-derland krijgt wat het verdient” (en achteraf krijgt de burger hoe dan ook de eindafrekening gepresenteerd, hetzij via (energie)belasting, energieverbruik, gezondheidsproblemen etcetera.

 • Barry Hoogendoorn says:

  wie weet een goed adres voor beter dan HR++ glas?
  dus geen Uwaarde van 1,1 , maar bv 0,6 of ,5?
  bedankt

 • @Barry: volgens mij kom je dan echt in de vormgeving terecht van drie-dubbelglas.
  Ikzelf ken wel iemand die er ervaring mee heeft, en misschien wat kan vertellen over prijzen/mogelijkheden.
  Neem eens contact op met Ronald Serné (info@nulwoning.nl)

 • Er speelt nog een ander factor mee. Het glas oppervlak.
  In de winter op het zuiden gericht bespaart energie.
  In de zomer lopen de temperaturen te hoog op. Airco aan.
  Mijn ouders hebben een serre laten bouwen.
  In de winter is het niet warm te stoken. En in de zomer veel te warm.
  Bij de nulwoning zie je een enorm glasoppervlak. Dat bespaard veel energie als het buiten koud is en het binnen verwarmt moet worden en de zon schijnt. Maar op een bewolkte winterdag is dit niet de ideale oplossing. Omdat de warme objecten in huis IR uitstralen en dus kouder worden. En dat moet dan weer worden bij gestookt.
  De U-waarde gaat alleen over geleidingswarmte maar er is ook nog stralingswarmte.

 • @Wim: een passief huis concept heeft bij voorkeur alleen beglazing op het zuiden georiënteerd. Daarnaast is het verlies van energie (warmte) bij een dergelijk woning ook enorm teruggedrongen. Doordat vele ruimten bij o.a. nulwoning aaneengeschakeld zijn is het er nergens TE warm of TE koud.
  Een serre is een in mijn ogen traditioneel mislukt ontwerp, met de klachten zoals je aangeeft. Hier in mijn nieuwbouwwoning zijn de ramen grotendeels ook op het zuiden, en is door een grote overhangende goot (ca 1 meter) in de zomer (hoge stand van de zon) veel slagschaduw over de ruiten. Bij lage zonnestand (winter/najaar) komen de zonnestralen+warmte ongehinderd ver door de woning.
  De nulwoning heeft bijzondere manier van driedubbelglas, inclusief folie om warmte binnen te houden (en verlies te beperken). Goed ontwerp en dimensioneren zal er voor zorgen dat je dus NIET hoeft bij te stoken. Maar daar kan o.a. Ronald Serné wellicht beter over spreken met zijn nulwoning & de ervaringen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.