ZonPHP FAQ

Nu ik actief ZonPHP gebruik voor de zonnestroom-statistieken, ben ik uiteraard ook tegen een aantal zaken aangelopen waarvoor het mij of veel speurwerk heeft gekost, OF omdat e.e.a. gewoon onduidelijk is. Ondanks het hulpvaardige belgisch forum, ben ik van mening dat een aantal items gewoon na een tijd gegroepeerd mogen worden tot een FAQ of andere media (Wiki?).

Daarom probeer ik hier een FAQ met zaken aan te leggen, zodat de informatie vrij gedeeld kan worden. Uiteraard nogmaals, chapeau voor de belgische enthousiaste mensen die deze toepassing hebben uitgewerkt tot wat het nu is (in versie 2.25).

Dus ‘bookmark’ dit nieuwsitem, dan vul ik e.e.a. in de loop van de komende tijd aan.

 1. in rapportage staat de term ‘kWhp’. Wat men bedoelt is de normalisering naar systeemomvang op basis van het STC-vermogen. Beter bekend (hier in Nederland) onder de eenheid ‘kWh/kWp’. Eenvoudig kun je dit in versie 2.25 handmatig aanpassen met een tekst-editor en de diverse scripts te bewerken;
 2. Bij installatie dien je een referentie-positie aan te wijzen t.b.v. de maand-opbrengsten. Als je vervolgens de rapporten bekijkt, zie je deze referentie-opbrengst in beeld verschijnen (veelal in rood, met de term ‘Ref=’). Daarmee kun je globaal vergelijken hoe goed je systeem werkt. Zit je op of boven de 100% dan is het in orde. Zit je veelvuldig daaronder dan kan het lonen om je systeem aan een inspectie te onderwerpen. Denk daarbij aan elektrische verbindingen, mechanische beschadiging van een of meer panelen, beschaduwing, of zelfs een niet aangesloten paneel…
 3. Week/maand statistieken blijven leeg. Dit is momenteel in onderzoek, ik vermoed dat er eerst een historie aan data in de database moet zijn voor e.e.a. getoond gaat worden. Vandaar in deze lijst: gemarkeerd als reminder. Kom ik og op terug. update: 6 juli: de tabellen voor maand-statistiek worden niet gevuld. Als iemand weet hoe je zoiets vanuit PHP kan doen (middels query starten bij raadplegen van de statistieken), dan is alle input welkom ­čÖé Voorlopig een dummywaarde van 0,1 er in geplaatst. Opgelost, had te maken met de data import vanuit mijn Arduino-microcontroller.
 4. Het koppelen van de gemeten ZonPHP opbrengsten aan Sonnenertrag.eu is mogelijk. Hiervoor moet je een aantal bestandjes aanmaken, en ook op je profiel bij Sonnenertrag.eu aangeven dat je automatisch ZonPHP dag-metingen beschikbaar stelt. Het configuratie bestand wat nodig is, samen met enkele .js scripts moet je in je directory op de server kopieren. Details over de files volgen nog. Er dient een bestand ‘base_vars.js’ gemaakt te worden met details over de gebruikte omvormer, het aantal strings aan de omvormer, het ge├»nstalleerd (STC) vermogen etcetera. Gelukkig is op Sonnenertrag.eu forum hier alles over terug te vinden.
 5. Het percentage achter de kreet ‘Max. vermogen’ geeft aan hoe de verhouding is tussen maximaal gemeten vermogensopbrengst (in Watt) ten opzichte van het STC-vermogen (in Wp). Stel je hebt 1.710 Wp (STC) paneelvermogen, en er is 1.463 Watt gemeten (maximaal), dan volgt hier het percentage van 86% uit (1463/1710 * 100%). Ik heb hiervoor handmatig de volgende PHP-bestanden gecorrigeerd: index.php, dag_overzicht.php, week_overzicht.php, maand_overzicht.php, jaar_overzicht.php (tot zo ver).
 6. De term ‘max dag’ is niet de dag waarop de meeste kWh’tjes zijn gevangen, maar waar het hoogst geleverde (piek) vermogen is afgegeven. Kortstondig dus.
 7. In de diverse PHP bestanden staan ook nog meta-tags die o.a specifiek te maken zijn op zoektermen voor uw eigen website. Ik vraag wel namens de ontwikkelaars Slaper & Guy om hun naam op de hoofdpagina te laten staan, als dank voor hun noeste arbeid.
 8. in het bestand ‘footer.php’ staat o.a. de Google Adsense informatie. Vervang deze eventueel door uw eigen Adsense code, of… maak dit bestand van Adsense code. The choice is yours.
 9. Bij opstarten kan het voorkomen dat een foutmelding boven in beeld komt, die klaagt over een undefined parameter ‘statoe’. Deze melding verdwijnt pas, zodra je de opbrengst-prognoses voor het deelsysteem/de systemen hebt ingevoerd. Surf dus naar┬áhttp://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/┬á, voer de juiste waarden in (geografische locatie op de landkaart, hellingshoek & ori├źntatie, type PV-techniek, systeemverliezen, en geplaatst STC-vermogen. Neem de waarden uit de ‘monthly estimates’ over in ZonPHP, en schrijf deze weg in de database via ‘opslaan’.
 10. Handmatig productie-data invoeren voor je PV-systeem is ook mogelijk. Je kan in de root waar je ZonPHP ge├»nstalleerd hebt het tekstbestand “Invullen_manuele_gegevens.txt” wijzigen en hier per systeem de (dag)opbrengst invoeren. Na eenmalig in je internetbrowser te starten met “http://www.<jouw-website>/zonphp/Invullen_manuele_gegevens.php” wordt de opbrengst in de tabellen van de ZonPHP database geplaatst.
 11. …..<left blank intentionally for future remarks> ­čśë

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.