Mechanische ventilatie vervuiling

Na 1,5 jaar dienst doen sinds de inregeling van de afzuig-ventielen en de toerental-regeling op de Itho Ecofan-2, leek het mij nuttig om eens te kijken hoe e.e.a. nu verontreinigd raakt.

Mijn huishouden is erg eenvoudig: vaste baan, dus veel weg, verder rook ik niet en heb ook geen huisdieren. Al met al redelijk stofarm zou je denken. Toch?

In elk geval heb ik de mechanische ventilatie unit geopend en met een vochtige doek gereinigd. De fan was overal voorzien van ca 1-2 mm dikke grijze stoflaag, de behuizing zelf was licht verontreinigd. Zoals je aan de doek kan zien: er kwam behoorlijk wat vuil vanaf. Na het aansluiten van de ventilatie unit kan hier weer optimaal geventileerd worden 🙂

0 gedachten over “Mechanische ventilatie vervuiling

 • Die kon inderdaad wel een beurt gebruiken.
  Kleding veroorzaakt stof. Gordijnen doen het ook uitstekend. En je zuigt met een afzuiging stof naar binnen. Vooral fijn stof van de fossiele tak.
  De fan is zo stoffig omdat hij statische elektriciteit opwekt vanwege de luchtstroom langs plastic en stof. En daar plakken de stofdeeltjes graag aan vast.

  Ik zit steeds te denken over een uitblazing, in plaats van afzuiging.
  Op één punt komt dan de lucht naar binnen. Die kan ik dan filteren met Swirl zakken. Dat houd dan ook alle pollen tegen waar mijn vrouw van gaat niezen.
  Via de ventilatie roosters gaar de lucht weer naar buiten.

  Volgende project is om op 1 punt de binnenkomende lucht te verwarmen met een zonne-boiler, en in de zomer te koelen met grondwater.
  Het is nu zonder verwarming 26,6° binnen. Niet mijn favoriete temperatuur.

 • Ik heb al redelijk concrete plannen liggen om de dauerluft (die boven de ramen is gemonteerd) te voorzien van filtermateriaal. Hierin zijn diverse gradaties te verkrijgen (G3 filtert ca. 85% van het stof, G4 gaat tot 93%, G5 reikt weer tot 96% etcetera.).
  Ik denk dat ik G3 of G4 filterstof op maat ga maken en die voorzichtig plaatsen in de dauerluft. Eventueel jaarlijks reinigen door te wassen of evt. te verwijderen en nieuw filtermateriaal te plaatsen.
  Momenteel zit er bij de standaard woningen veelal geen filtermateriaal in de systemen waar dauerluft gebruikt wordt (i.c.m. mechanische ventilatie).

 • Ik hou niet van filters vervangen. Ik heb er hier 10 dauerlufters. Waarom niet op 1 punt filteren en langs de dauerlufts uitblazen? Dan kan ik de lucht ook nog een keer verwarmen of koelen.
  Voor pollen kom ik uit op een F7 filter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.