Recensie: Robert Newmans history of oil

Naast de nodige boeken zijn er vele cabaretiers die de energiecrisis levendig verwoorden. Zo ook de britse cabaretier Robert Newman. Met een heerlijk engels accent loopt Robert door de geschiedenis en werpt een blik op de samenleving. Of, trekt het veel breder: “How America brought democracy to the Middle-East” (Hoe Amerika democratie naar het midden-Oosten bracht).

 

In een drie kwartier durende act passeren zaken als de Cuba-crisis, afhankelijkheid van olie en de impact op de voedselvoorziening, transportalternatieven en energie-alternatieven de revue. Bijzonder indrukwekkend zijn de hedendaagse zaken als kernenergie en waterstof, waar feilloos de feiten gepresenteerd worden. Zo is waterstof (zoals je wellicht weet) een energiedrager en geen energiebron. Niet onbruikbaar, want je zou daarmee getijden-energie maar ook zonne-energie mee kunnen bufferen. De kernenergie wordt nog een benadrukt dat er in vergelijking met kolencentrales (toch al niet de meest schone en duurzame vorm) er zo’n 75% meer CO2 uitstoot (aldus Robert Newman) is bij het bekijken van de cyclus (van het winnen van splijtstof tot uiteindelijk het genereren van elektriciteit).

Al met al een act die het bekijken meer dan waard is, zeker als je de politieke situaties van vroeger (en van vandaag de dag) in een ander daglicht gaat bekijken.

Je kan de film ook op internet bekijken, dus als je op een regenachtige dag (zoals vandaag) niets te doen hebt… pak een knabbel en een drankje, zorg dat je goed zit en laat de feiten op een humoristische wijze tot je doordringen.

Speelduur: ca. 45 minuten

Taal: engelstalig, geen ondertiteling

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.