Update permacultuur moestuin

Sinds enige maanden is na een middag ploeteren (dank jullie allemaal, Transition Town Eindhoven) mijn nieuwbouw-tuin met grind omgetoverd naar een moestuin. Toen nog met zielige (‘zijn ze nog levensvatbaar?’) stekjes & zaad, verse aarde, compost & voedingsstoffen de bakken gevuld en gewacht. En zie nu: een grote begroeide moestuin, vol met prei, aardbeien, rucola, radijs, tomaat (to name a few).

Uiteraard moet ik binnenkort ook de beukenheg (of is het beukenhaag?) snoeien, met daarnaast ook nog een lading lavendel. Genoeg snoeiafval, wat uitstekend gebruikt kan worden voor compost in de moestuin. Na het afslenteren van tuincentra toch mijn kans gegrepen op Marktplaats.nl en daar een compostvat gescoord voor een paar euro in het nabij gelegen Milsbeek. Hij blij (ton UIT de tuin), ik blij (ton IN de tuin). Ik moet deze ton nog wel even goed plaatsen, waaronder het anti-worteldoek tussen de grind en bodem verwijderen. Het compostvat is inmiddels geplaatst, op een paar stoeptegels vrij van de ondergrond, het worteldoek is verwijderd en het eerste snoeiafval (aardbei-uitlopers, takjes van de vijg, en wat uitgebloeide planten zoals o.a. lavendel) zit er in.

0 gedachten over “Update permacultuur moestuin

  • Ziet er goed uit! Ik heb er 2 van 450L zorg er voor dat hij goed in de zon staat en regelmatig een emmer water toevoegen.
    Dan sta je er versteld van dat het vat nooit vol komt.

  • @Gert: het compostvat staat redelijk beschut, en zal vanaf ca. een uur of 9 zon opvangen, tot een uur of 2.
    Het toevoegen van water is iets wat ik vooralsnog niet doe, laat eerst maar eens het composteer-proces tot gang komen. Te veel water toevoegen kan zover ik las ook averechts werken (met oog op geurvorming).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.