Voorbereiding PV uitbreiding

Vandaag de dag om voorbereidingen te treffen voor de volgende upgrade. De 9 Suntech/MSK panelen gaan van het tuinhuis en de garage af, en worden vervangen door 12 panelen van 260Wp. Daarbij is de oorspronkelijke hellingshoek (25 graden) nu wat vlakker geworden (20 graden), zodat er meer en langer opbrengst geoogst kan worden in de perioden dat het het meeste telt: voorjaar & zomer.

Eind van de middag stonden nog 3 panelen met enig ballast op het tuinhuis. De volgende keer gebruik ik wel betontegels van 30x30cm, want in de huidige (oorspronkelijke) setup lag ca 90 kg per paneel op het dak. Overkill? Ik dacht het niet, ze hebben zonder verschuiven de januari/februari stormen in het binnenland weten te doorstaan. Met de 3 panelen nog op hun plek, is de huidige toren van ballasttegels ruim 1 meter hoog (voornamelijk 50×50, en 40×60 betontegels, maar ook 2 heuse (35kg p.st.) grindtegels). De kreet ‘nagelvast’ heb ik bij deze hergedefinieerd, gezien de hoeveelheid ballast!

Zonnestroomopbrengst.eu/Sonnenertrag.eu beslomeringen

Om Zonnestroomopbrengst.eu bij te werken, moet ik bijvoorbeeld de systeemgrootte (het aantal panelen & het STC-vermogen) bijwerken, liefst met behoud van eerdere data. Hiervoor heb ik onderstaande werkwijze aangehouden (bron: WIKI Sonnenertrag.eu):

  1. Log in op Zonnestroomopbrengst.eu / Sonnenertrag.eu
  2. Enkel de opbrengsten van uw “oude” installatie mogen in de Sonnenertrag database zitten!!!
  3. Selecteer op “installatiegegevens wijzigen”
  4. Selecteer op “installatie uitbreiden”
  5. Sla de wijzigingen nu reeds op. (Gelieve nog geen andere data te wijzigen,dwz nog geen aanpassing ingeven voor de nieuwe grootte)
  6. Nu kan je de nieuwe “default” installatie openen, en de nieuwe gewijzigde data (nieuwe installatiegrootte) ingeven.
  7. Nu die installatie nog eens bewaren.

Helaas… de informatie is dusdanig achterhaald dat de WIKI niet van hulp kan zijn, noch de eerdere verzoeken tot aanpassingen in diverse fouten binnen Sonnenertrag.eu worden nooit beantwoord. Ik heb dus bij het huidige profiel de merk & type panelen vervangen door de nieuw te plaatsen. Of het goed verwerkt wordt? Geen idee, ik vul het naar eer en geweten in, zonder assistentie 🙂 In elk geval: de menu-beschrijvingen uit de WIKI komen totaal niet overeen met de menu-structuur zoals Zonnestroomopbrengst.eu deze toont aan de gebruiker (that’s me).

Wel heb ik de automatische upload gecontroleerd, en het bestand ‘BASE_VARS.JS’ verrijkt met het nieuwe geïnstalleerde STC-vermogen van de panelen (3120 Wp i.p.v. 1710 Wp)

ZonPHP aanpassingen

Ook ZonPHP (de software die op mijn website de realtime data in grafieken weergeeft), is het STC-vermogen al aangepast. Ik verwacht dat alle data dan herberekend wordt (dus ook de kWh/kWp normering). Misschien een verbeterpuntje voor de heren ontwikkelaars van ZonPHP? Ik heb voor de nieuwe setup ook in de database tabellen een nieuwe ‘ingebruikname’ datum geplaatst, wie weet helpt dat.

Meer dan deze aanpassingen kan ik niet treffen. Ik ga het zelf wel merken wat er wel of niet goed gegaan is 😉

Statistieken voor gas, elektriciteitsverbruik en zonnestroomopbrengsten volgen nog. Want na deze dag van sjouwen… heb ik even de energie er niet meer voor! 😉

Note: de 9 Suntech/MSK panelen gaan eerst vertroeteld worden met een goede poets-en wasbeurt, waarna ze in de komende maanden naar de woning verhuizen (als alles past zoals gehoopt). Daarmee komt het totaal geïnstalleerde STC-vermogen op 3.120 + 1.710 = 4.830 Wp. Het overschot? Als het niet uitbetaald wordt tegen normale 22 eurocent tarieven, dan ga ik elektrisch affakkelen in de winter en bespaar zo op aardgas! :>

0 gedachten over “Voorbereiding PV uitbreiding

  • Zo, het dak is geruimd, helaas krijg ik van 2 panelen de MC4-connectoren nog niet van elkaar. Platbektang en/of kleine schroevendraaier geprobeerd. Geen resultaat. Nu even geduldig wachten op de levering.

  • Nou, ik zou je graag willen helpen, maar ons dochtertje slaapt en mijn vrouw komt vanavond pas laat thuis…..helaassss. Ik zie de foto’s van je nieuwe aanwinst wel weer. Vanavond al produktie??

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.