Dauerluft reinigen

Vanavond de lucht-toevoer gereinigd wat onderdeel is van mijn ventilatiesysteem in de nieuwbouwwoning. Helaas zit er geen WTW (warmteterugwinning) op deze mechanische ventilatie en is het inbouwen daarvan ook een hels karwei. Dus voorlopig: dauerluft boven de ramen/deuren, en een mechanische ventilatie-eenheid op de zolder. Uiteraard eerder afgeregeld op betere hoeveelheden luchtverversing per uur (debiet).

Uiteraard haal je geregeld (1-2 x per jaar) met een vochtige doek de afzuigventielen schoon. En… je kan vaak vrij eenvoudig bij de mechanische ventilatie-eenheid ook daar de fan (en inwendige ruimte rondom de fan) schoonmaken van stof en andere verontreinigingen.

Nu dus de lucht-inname gereinigd (wat ik ook voor aanvang van de winter, en bij aanvang van het voorjaar doe).

De foto’s hier bij dit artikel laten de dauerluft-rails zien die zojuist gereinigd zijn. Heel goed aan de gele vaatdoek te zien dat er veel verontreinigingen in zitten: haren, stofdeeltjes (zoals pollen bv.). Wat ik nog wil doen is om filterdoek er over heen te monteren (G3 (85%) of G4 (93%) filter-kwaliteit). Maar het najaar kan ik in elk geval zorgen dat er koele (droge) lucht het binnenklimaat goed houdt, en de vochtigere warme lucht wordt verdrongen.

Na het terugplaatsen van deze rails, heb ik de opening (stand) van de dauerluft op de helft gezet. Hiermee denk ik voldoende te kunnen ventileren (ik ventileer op stand 2: 24 uur per dag, ca. 150 m³ per uur). In het voorjaar gaan de ventilatie-mogelijkheden van de dauerluft weer volledig open.

En met weer een schoon inname traject, kan het mogelijk zelfs verder problemen zoals (stof)allergie teruggedrongen worden. Letterlijk begint een beter milieu al bij jezelf!

Ventilatie-rails voorafgaand aan reiniging
Ventilatie-rails voorafgaand aan reiniging
De verontreinigingen van de rails zijn goed zichtbaar op de gele vaatdoek
De verontreinigingen van de rails zijn goed zichtbaar op de gele vaatdoek
De gereinigde rails voordat deze weer geïnstalleerd wordt
De gereinigde rails voordat deze weer geïnstalleerd wordt

 

 

0 gedachten over “Dauerluft reinigen

 • @Barry: ik heb mijn ventilatie-unit laten afregelen (zowel op de unit als via de afzuigventielen in de kamers), waarbij een maximale luchtverversing voor het hele huis 300 m3/uur bedraagt. Dit is de totale hoeveelheid van woonkamer, keuken, badkamer, toilet (elk met een specifieke luchtverversing/verplaatsing).
  Dit inregelen/afstellen was voor nieuwbouwwoningen van voor 2005 verplicht vanuit regelgeving, maar gebeurt slechts zelden en goed. Gevolg: moeilijk ventileren, veel geurtjes die blijven hangen, vocht op badkamer die niet vlot genoeg afgezogen wordt.
  Op 100% stand gaat dus nu wel 300m3/uur door de hele woning, op stand 2 (de leef-stand) is dit 150 m3/u en op stand 1 (vakantie/langdurige afwezigheid) is dat 75 m3/uur.
  Bij 75m3/uur merk ik dat bijvoorbeeld de douche en na het koken de lucht niet voldoende snel ververst wordt. Meer over inregelen/afstellen van mijn mechanische ventilatie staat hier op de website in een eerdere post (incl. meet-resultaten voor en na het afstellen).

 • Ik snap nog steeds niet waarom men afzuigt in plaats van inblaast.
  Bij afzuiging komt alle fijnstof, pollen, roet deeltjes enzovoort je woning binnen.
  Waarom filter je de lucht niet eerst voordat het de woning binnen komt?
  1 filter vervangen en je bent klaar.
  Bovendien is de ingezogen lucht op 1 punt te verwarmen met bijvoorbeeld met de restwarmte van de ketel of zonneboiler.

 • @Wim: dat zal wel met gemakzucht van bouwbedrijven, projectontwikkelaars en gemeenten te maken hebben. Uiteraard speelt ook prijsstelling een grote (of TE grote) rol bij nieuwbouwwoningen.

  Ik heb in elk geval G4 filterstof in bestelling staan, ik heb zelf last van stof/hooikoorts/pollen. Dan is elk beetje filtering alleen maar beter voor het binnen-klimaat.

 • @Niels,
  De invloed van prijsstelling lijkt me onzin. Of je ventilatie roosters blazen uit, of ze zuigen lucht aan. Gewoon de ventilator andersom aansluiten. Dan worden je ventilatie roosters en pijpen ook niet vies als je het eerst filtert.

  Volgens mij is het gewoon een domme traditie. Zo zijn er nog wel meer, zoals onder andere fossiele energie voorzieningen.
  Als ik in mijn carport kijk hoeveel roet, pollen etc er ligt, denk ik dat zuig ik mijn huis in door mijn dauerluft installatie. Ook bij ramen en kozijnen wassen komt er een hoop troep af.

  Het buiten klimaat is al niet te best, maar voor het binnen klimaat kun je daar wat aan doen. Ik ben benieuwd wat je afvangt met je G4 filters.

 • @Wim: het blazen van lucht door de woning lijkt me in mijn situatie (en die van velen) minder optimaal: bij goed ‘gebruik’ van het toilet worden de geurtjes ook nog eens door je woning geblazen i.p.v. direct afgezogen te worden.

  Met prijsstelling had ik bedoeld: de keuze tussen een woning met mechanisch ventilatie danwel een woning met een WTW-systeem en balansventilatie. Bij de laatste komt heel wat meer te kijken dan simpel een paar kokers, een aantal ventielen, ramen met dauerluft en een centraal afzuigsysteem van een mechanisch ventilatiesysteem.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.