Film-review: “Gasland”

Vanavond heb ik de speelfilm ‘Gasland’ bekeken. Enige tijd terug heeft de VPRO zelfs de film op de nationale televisie getoond. Deze film is in 2010 uitgebracht en gaat over de winning van schalie-gas (shale gas) in Amerika. Nu lijkt het helaas ten ‘ver van mijn bed’ show te zijn, doch wees op je hoede: in Nederland zijn helaas vergevorderde plannen om schaliegas te gaan winnen (onder meer in regio Boxtel). Wat men niet verteld, zijn de gevolgen op de omgeving (mens en milieu) die de activiteiten te weeg brengen. Zeker als je weet dat de gebruikte vloeistof om het schalie-gas te winnen een brouwsel is van enkele honderden (in de film noemt men zelf 540+) verschillende vloeistoffen, die allen verre van gezond en milieuvriendelijk zijn.

Het verhaal wordt verteld vanuit de regisseur/hoofdrol Josh Fox. Josh is in de jaren 60-70 als kind opgegroeid in Pennsylvanie, een staat in Amerika gelegen aan/langs de oost-kust, ter hoogte van New York. Josh’ ouderlijk huis heeft hij georven en woont daar naar tevredenheid. Tot hij documenten ontving van een gaswinningsbedrijf wat Josh $ 4750 per acre  (4046 m²) wil betalen als hij zijn rechten afstaat. Een snelle rekensom van Josh leert dat hij voor zijn landgoed ongeveer $ 100.000 zal ontvangen als hij hier mee akkoord gaat. Dat zet hem aan het denken en hij gaat terecht op onderzoek naar de reden hiervan.

Wat blijkt, het grondgebied ligt boven een schaliegas-veld die over meerdere staten uitstrekt. Ze noemen het spottend: Het schaliegas-veld ter grootte van Saudi-Arabie. Tijdens de speurtocht benadert Josh diverse bedrijven, van gasbedrijven/energiebedrijven tot bedrijven gespecialiseerd in (gas)boring en ‘fracking’. Fracking is het inzetten van het eerder genoemde brouwsel om schaliegas te winnen. Resultaat van deze chemische mengsel: enorme verontreinigingen in drinkwater, zoals glycol. Zieke burgers met vele gezondheidsklachten als hoofdpijnen, verlies van smaak en andere symptomen achterlatend.

Al snel blijkt dat vele vragen gewoonweg niet beantwoord worden, en zelfs bruut afgekapt. Natuurlijk weet Josh ‘waar rook is, is vuur’ en zoekt verder. Via diverse burgers die bruisend grondwater melden, en zelfs brandbaar water laten zien, komen de harde feiten naar boven die helaas niet aan de bevolking en aan de overheden medegedeeld worden.

Relatie tot Nederland…

Het is al snel duidelijk dat energie(bedrijven) vuil spel spelen, geheel ten koste van de mensen. Iets waar iedereen toch over eens zal zijn dat deze zaken ongehoord zijn, en niet ongestraft mogen blijven. En deze zaken blijven niet beperkt tot de Verenigde Staten….

Met de huidige nationale regering zien we al snel de foute keuzes die door politiek Den Haag gemaakt worden: heel Europa zet in op duurzame energie, Nederland kiest willens en wetens voor kern-kolen en gascentrales, waarvan nu al vaststaat dat ze een overschot aan energie uit fossiele brandstoffen winnen, die binnen Europa hoe langer hoe minder aftrek gaat vinden bij andere landen. Met de nederlandse bevolking als slachtoffer, achterlatend in fijnstof-brakende centrales (met navenant hoge concentraties andere verontreinigingen en zware metalen).  Het blijkt ook dat ze totaal verkeerde prioriteit hebben, zeker nu men via enorme tankers LNG (vloeibaar aardgas) van ver over de wereld importeren naar Nederland. Sterker nog: als consument zijn we krachtig, en door te kiezen voor duurzame energie is het beste wat we kunnen doen: de fossielen achter ons laten en kiezen voor daadwerkelijk duurzame energiebedrijven (en zelfs lokale energiebedrijven zoals “De Windvogel” in Nederland uitrolt!).

Tot slot, in het kader van schaliegaswinning:

De petiie ‘Stop schaliegaswinning in Nederland” wordt naar verwachting 22 oktober 2011 aangeboden. Mocht je nog niet getekend hebben: dan een vriendelijk doch dringend verzoek om deze petitie te ondertekenen. Het staat je vrij om ook vrienden, kennissen en collega’s hierover op de hoogte te brengen!

Schaliegasvrij Boxtel blog
Petitie Stop schaliegaswinning in Nederland
Website “Gasland: the movie”

Eén gedachte over & ldquo; Film-review: “Gasland” & rdquo;

 • Bij Tegenlicht is volgens mij dezelfde film/documentaire uitgezonden. Of is dat een andere met vergelijkbare inhoud?
  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/gasland.html
  Schokkend is natuurlijk dat je water kan aansteken in een schalie wingebied.
  Dat impliceert meteen dat bij het winnen van schalie gas enorme hoeveelheden methaan, butaan enzovoort vrijkomen. Plus de chemie cocktail om het gas te winnen. Dan moet je niet zeuren over een CO2 uitstoot. Daarnaast ben je natuurlijk bezig met het onstabiel maken van de aardplaten. http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/9443742/Aardbeving-van-45-op-schaal-van-Richter-schokt-Nederland.ece

  De politiek en overheid heeft hier natuurlijk een taak.
  Ik loop al bijna een jaar te zeuren om landbouwgrond te mogen gebruiken voor zonne-energie productie. De boer blij, ik blij. Maar dat blijkt iets waar ze niet over willen nadenken. Een mentaliteit van eerst gas op, en dan zien we wel weer verder. Ondertussen eindeloos gemekker over AOW en pensioen leeftijden. Terwijl dat helemaal niet nodig is als er grootschalig word overgestapt op duurzaam.
  Kun je jouw gemeente eens vragen of het toegestaan is dat boeren gedeeltelijk zonne-energie produceren in plaats van voedsel? Dus niet alleen de daken van de stallen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.