Geldrop duurzame markt bezocht

Vandaag in Geldrop een bezoek gebracht aan de duurzame markt, ook wel bekend als “De regenboog”. Veel zaken die duurzame elementen hebben (uiteraard zonne-energie, maar ook voeding (echte bijenhoning, smullen!), drankjes, kleding, samenleving) kregen daar hun plek, en konden bewonderd, beluisterd en geproefd worden.

Bij de kraam van de Zonnestroomproducentenvereniging waren een aantal zonnepanelen opgesteld, met kleine gadgets voor de kinderen. Een kleine vacuum-buis was voor de thermische zonne-energie te bekijken. En natuurlijk veel foldermateriaal en een groot assortiment LED-en spaarlampen.

De LED-en spaarlampen waren aan een display gekoppeld, waar je kon aflezen wat de betreffende lamp verbruikt. Waar een halogeen lamp snel 60 Watt verbruikt, was een LED-lamp met krap 3 Watt een goede besparing.

Veel vragen kunnen beantwoorden over oriëntatie van zonnepanelen op daken, hellingshoeken, ervaringen door het jaar heen. Maar ook punten over vergunningen kwamen aan bod. Eind van de dag waren Niels en ik (ja, juist, twee naam-genoten 🙂 ) aardig ‘op’. Zoveel te vertellen, zo veel te beluisteren.

Leuk is ook de ijsco-kar die met een zonnepaneel het ijs gekoeld hield. En het ijs was handgemaakt en biologische producten zijn uiteraard benut. Heerlijk smikkelen zo in de zon! Ik heb helaas niet zo veel foto’s gemaakt, maar ik zal enkelen hier bij het artikel toevoegen. Uiteindelijk als dank voor de hulp een ‘dopper‘ ontvangen: een herbruikbaar flesje wat je met water kan vullen. Via een applicatie voor je telefoon kun je ook onderweg snel vulpunten vinden. En… de dopper is vaatwasmachine bestendig, dus hygiënisch te reinigen (al is er niets op tegen om gewoon met de hand de afwas te (blijven) doen 😉

Tegen het eind van de dag nog een bezoek gebracht aan bekenden in Eindhoven, waar ik hun zonneboilersysteem (met 500 liter buffervat, 3x 24 vacuüm buis-collectoren (heat pipes) heb kunnen bezichtigen. Zeker ook de vermelding waard is het aangelegde eetbaar plantsoen waar buurtbewoners hun kruiden en groenten kweken en zelf onderhouden. Stukje lokale voedselvoorziening, en natuurlijk ook veel onderling contact zoals het uitwisselen van tips en recepten. Wellicht een zeer goed idee voor mensen en natuurlijk gemeenten: het tuinieren brengt voor beiden veel voordelen: de gemeente hoeft daar geen onderhoud meer te doen (snoeien, schoffelen, onkruid wieden), en de buurtbewoners hebben een stukje diversiteit waar iedereen van gebruik kan maken.

Het was me wel weer een indrukwekkend duurzaam dagje, als ik dit allemaal zo terug lees!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.