Huurwoning en energie besparen

Woningbezitters zijn vaak gezegend met zaken als subsidies op duurzame energie. Helaas blijken de huurders structureel uitgesloten te worden van deze regelingen, hoe klein dan ook. Daarom probeer ik een lijstje met maatregelen voor huurders eens op te zetten om ook hen een handreiking te geven en het energieverbruik terug te dringen, ook daarmee het milieu ontlastend.

Vriezer / koelkast

Vaak is de ingebouwde keuken voorzien van een koelkast van vele jaren oud. Het kan wellicht eens zeer verdienstelijk zijn om de oude koelkast in overleg met de verhuurder (als de keuken tot zijn eigendom behoort) eens een actie op te zetten. Denk aan het gelijktijdig vervangen van oude energieslurpende koel/vrieskisten in de huurwoningen. Goed kijken naar het energielabel als indicatie, of nog beter: goed oriënteren op (gebruikers)ervaringen met relevante verbruiksgegevens.

Daarnaast is het 2x per jaar praktisch om het vriesvak eens geheel te ontdooien. Ijsaanslag vreet energie, terwijl de koeling niet zijn werk op het voedsel kan doen. Dus…. in het voorjaar even ontdooien en gelijk goed schoonmaken, en een keer in het najaar.

Vergeet ook niet de controle op de rubberen aansluiting uit te voeren. Maak ze vrij van stof en etensresten en droog ze goed af. Dat voorkomt dat ze vroegtijdig gaan scheuren. Zijn deze echter gebarsten/gescheurd: vervangen! Niet alleen voor de hygiëne maar ook zeker voor het goed afsluiten en functioneren van koel/vrieskast.

Temperatuur van het voedsel in de koelkast zal veelal tussen de 4 en 7 graden Celsius zijn. Een indicator in de koelkast is echter niet geheel nauwkeurig. Probeer daarom om met een bakje water en een thermometer eens uit hoe koud de koelkast staat, en corrigeer zo dat de temperatuur tussen 4 en 7 graden Celsius staat. Kouder is mogelijk maar vreet meer energie, terwijl het niet de bewaartermijn van producten verlengd.

Kamerthermostaat & centrale verwarming

Eerst de centrale verwarming. Zorg dat de verhuurder periodiek (jaarlijks) onderhoud laat uitvoeren. Te denken valt aan o.a. het reinigen van de sifon, de warmtewisselaar en het controleren en afstellen van de verbranding.

Een HR-ketel werkt alleen in een bepaald gebied optimaal met hoog rendement (dus zuinig, weinig gasverbruik). Staat de temperatuur van uw CV hoog (70-80 graden C)? Schroef deze dan subiet terug richting de 60 graden Celsius. Het verwarmen loopt daarbij geleidelijker en aangenamer, op hoog rendement. Mocht het in de strenge winter te koud worden, dan kun je altijd voor die paar dagen de temperatuur van de centrale verwarming eens naar 70 graden schroeven. Stoken/verwarmen met beleid!

De thermostaat, het hart van de installatie voor warmte en comfort. Is het nog een

Ouderwetse schakelende (aan/uit) thermostaat

ouderwetse aan/uit thermostaat (bijvoorbeeld met kwikschakelaar), dan kan het afhankelijk van het woon-patroon een betere keuze zijn een modulerende klokthermostaat te nemen. Heeft u geen regelmatig leefpatroon, geen nood: er zijn ook modulerende thermostaten die met de bekende ‘draai aan de knop’ hun werk doen.

Laat de nacht-temperatuur gerust op de klokthermostaat terugvallen naar 12 graden Celsius. Met enige isolatie zal het lang nooit zo snel afkoelen, voor de nieuwe stook-cyclus weer start en bij ontbijt alles weer op de gewenste temperatuur heeft gebracht. Het

Moderne thermostaat (modulerend, regelend)

is echt onnodig (en zelfs verslindend op het gasvebrruik) om s’ nachts constant 15 graden aan te houden. Goede kans dat de ketel rond die temperatuur blijft stoken gedurende de nacht met onderbreken als de 15 graden Celsius bereikt is. Tip: ga niet lager dan de 10 graden Celsius (dit is vaak ook de temperatuur voor een ‘vorstbeschermingsprogramma’) met het oog op condens, en neveneffecten bij slechte ventilatie.

Radiotorfolie is ook erg praktisch: de warmte verdwijnt niet in de muur aan de achterzijde van de radiator maar wordt tegengehouden (en straalt de kamer in). Kleine investering, maar: alles helpt.

Verlichting

Voor verlichting kunnen de oude gloeilampen al jaren vervangen worden voor spaar-en/of LED lampen. Mijn advies: in ruimten waar je kort verblijft kan het echt geen kwaad om hier een gewone gloeilamp in te laten hangen. Nu kunnen goede LED-lampen aardig prijzig zijn, je kan altijd zeker een goede spaarlamp hiervoor vinden als tussenoplossing. Vergeet niet: defecte spaar-en LEDlampen zou ik altijd aan het Klein Chemisch Afval geven voor een verantwoordde  recycling. Tip: noteer de datum van plaatsing op de fitting. Mocht deze spaarlamp/LEDlamp binnen korte termijn (3-5 jaar) het loodje leggen, dan sta je wat sterker om te bewijzen dat de lamp vroegtijdig defect geraakt is.

Gordijnen

Om de warmte binnen te houden (in het najaar) maar ook zeker de warmte buiten te houden (in de hete zomers) zijn goede gordijnen praktisch. Zorg ervoor dat ze niet voor radiatoren komen te hangen, dus laat ze rusten op de vensterbank.

Tochtstrips

Naast de brievenbus in de voordeur (met tochtborstels uiteraard), zorgen ook tochtstrips in ramen/deuren voor een goede bescherming tegen tocht. Regelmatig controleren en even met ramen lappen schoon maken.

Deurdrangers

Deuren in de woning kun je eenvoudig voorzien van een z.g. deurdranger. Dit is een veertje wat over de scharnier geplaatst wordt (voor zowel opdekdeuren als stompe deuren). Door de veerkracht drukt de veer de deur dicht, waardoor warmte in de ruimte niet onnodig verloren gaat. Goede tip als je kleinere kinderen hebt.

Schakeldozen

Door het toepassen van schakeldozen (je kent ze vast wel met 6 aansluitingen) kun je met

Stekkerdoos

een simpele druk op de knop bij langdurige afwezigheid sluipverbruik tegen gaan. Zet er bijvoorbeeld je TV, je audio-meubel, DVD-speler en andere elektronische apparaten op en zie: sluipverbruik de nek omgedraaid!

Ventilatie

Heeft je huurwoning een mechanische ventilatie unit? Het kan geen kwaad om ook daar de poetslap door heen te halen. Of laten halen, afhankelijk van de verhuurder. Veel stof hoopt zich daarin op, met gevolg: vervuiling, mindere ventilatiecapaciteit, luidruchtiger afzuigen.

Zitten er ventilatiemogelijkheden in de ramen/deuren van de huurwoning? In voorjaar en zomer kunnen ze gewoon volledig geopend blijven. Tenzij er natuurlijk geur-of geluidsoverlast is, dan weerhoudt ik je niet om ze tijdelijk te sluiten. Trouwens, met een beetje standaard ventilatie-eenheid zijn er vaak 3 standen (stand 1-2-3). Let er op dat stand 1 een vakantie-stand is (langdurige afwezigheid), stand 2 is de normale (woon)stand, en stand 3 (maximaal ventileren) is bij veel mensen (feestjes) en tijdens intensief douchen/koken/drogen. Ventileer je onvoldoende? Dan zijn geurtjes en dergelijke een signaal om hier bij stil te staan. Bespaar er niet op, goede ventilatie is ook belangrijk voor je gezondheid! En…. droge (koude) buitenlucht verwarmt veel beter dan de warme (vochtige) binnenlucht! Ventileer dus ook continue de woning.

In het najaar zet ik deze ventilatie-mogelijkheden half-open. Daarmee wordt er toch nog voldoende lucht aangezogen, maar de besparing op verwarming van de koude lucht zal hier ook een aandeel bijdragen in het minderen van je energieverbruik.

Uiteraard zijn ook de afzuigpunten van de ventilatie-eenheid van belang. Zoals je op mijn site hebt kunnen lezen heb ik ze door een bedrijf laten inregelen, zodat er voldoende lucht door de diverse ruimten gezogen wordt (badkamer en toilet ca 75 m3/u etcetera). Veelal zijn deze zaken niet in de huurwoning gebeurd, iets waar u in een gesprek met uw medehuurders uw verhuurder eens zou kunnen uitnodigen in kader van energiezuinig huren. Wat je wel kan doen (en eigenlijk jaarlijks moet doen): maak de afzuigpunten goed schoon met een mild sopje. Let op dat je de markering onthoudt (er zitten cijfertjes vaak op gedrukt, met een pijl: de indicatie hoe open/gesloten dat afzuigpunt is).

Ramen

Tuin op het zuiden? Grote ramen op het zuiden? Overweeg om in het najaar (herfst/winter) de gordijnen op deze zijde NIET te sluiten, maar elke dag de zon mee te laten werken aan het bijwarmen van je huurwoning. Dit werkt zeker goed als je huurwoning voorzien is van HR++ beglazing: dan is het warmteverlies in de namiddag helemaal beperkt!

Zoals je ziet: ook als huurder zijn er enkele mogelijkheden concreet toe te passen. En als je goed contact onderhoud met de woningbouwvereniging of verhuurder dan is zelfs nog veel meer mogelijk. Ik ken mensen die het voor elkaar gekregen hebben om op een appartementen complex zonnestroompanelen geplaatst te krijgen. Dus… mogelijkheden zijn er, nu alleen het omzetten in daden! Samen komen jullie er vast wel uit!

Eén gedachte over & ldquo; Huurwoning en energie besparen & rdquo;

  • Energie besparen met je vrieskist ontdooien begrijp ik nog steeds niet.
    Als er wat ijs rond de elementen zit maakt dat toch niet uit qua efficiëntie?
    De kou blijft binnen de kist. Het word alleen wat langzamer overgedragen.
    Qua energiebalans zit je dan op het zelfde.
    Enige probleem is dat gletsjers op een gegeven moment te veel ruimte in nemen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.