Nu.nl werpt weer een leugen de wereld in

Nu.nl breekt vandaag weer eens wat duurzame materie aan: “Zonne-energie veroorzaak loodvergiftiging”. Een broodje aap verhaal. Waarom? Men spreekt hier over de zonne-energiecentrales in Azie (China, India) van vele Giga-Watts aan productiecapaciteit. Maar… als je wat beter geïnformeerd bent en nauwkeurig leest zie je het hiaat al naar voren komen. De gigantische zonnestroomparken zijn uiteraard wel aan het lichtnet aldaar gekoppeld. Dat het lichtnet qua kwaliteit (beschikbaarheid, continuïteit etc.) daar nogal te wensen over laat, zijn er ook vele woningen en dorpjes die gebruik maken van een ‘off-grid’ installatie: hierbij dienen 1 of meerdere zonnestroompanelen, gekoppeld aan een omvormer en een (of meerdere) lood-accu’s de lokale mensen toch enige mate van energie. En daar zit de crux: deze kleinschalige, off-grid installaties maken het helaas mogelijk dat (lood)accu’s niet op adequate en verantwoorde wijze worden gerecycled (waarmee verontreinigende/giftige stoffen in het milieu belanden). Een essentïeel verschil ten opzichte van zonne-energiecentrales aan het lichtnet, waar geen accu-capaciteit voor benodigd is.

Maar… even breder trekken de discussie…. Ik zie/hoor/lees veel over europese bedrijven die oude computerapparatuur naar Afrika en Azië verschepen. Veelal voor een 2e leven (wat weer goed en nobel is in kader van MVO). Helaas hebben dergelijke organisaties echter nog niet door wat er daarna met de computerapparatuur gebeurd. Veelal belanden ze ongesorteerd op de schroothoop, samen met goed herbruikbare grondstoffen (in printplaten zitten o.a. koper, tin, nikkel, messing en natuurlijk kunststoffen). Waarna alsnog uit oogpunt van MVO het milieu bij deze mensen zwaar vergiftigd wordt door het ‘MVO denken’ van een westerse organisatie. Wellicht is het toch beter om na gebruik in het bedrijf het lokale verenigingsleven de apparatuur te laten gebruiken, en na 1-2 jaar alsnog zorgen voor verantwoorde recycling door een nederlands/europees bedrijf, waar nog enige zicht en controle op gevoerd kan worden. Ook DAT is MVO verantwoord (en scheelt zeer veel energie voor transport van de afgeschreven elektronica).

Dus europese bedrijven: think global, act local. Ik denk dat het bijster weinig meerwaarde geeft om oude computers te verschepen naar de Hoorn van Afrika, waar (as I speak) een liter vers water waardevoller is.

Bron: Nu.nl

2 Replies to “Nu.nl werpt weer een leugen de wereld in”

 1. Nu.nl baseerd zich op een Amerikaans onderzoek.
  En als je lood accu’s niet recycled dan gaat er inderdaad 386 en 2030 kt lood de rivier in. In kleine dorpjes zonder net heb je accu’s nodig. Maar als ik de hoeveeld in GW zie gaat het volgens mij om plants die op het net zijn aangesloten. En lopen Perry Gottesfeld and Christopher R. Cherry een beetje te overdrijven. Waarschijnlijk werken ze voor een olie lobby.
  Frappant, Cherry is een bommen uitvinder!
  http://www.patentgenius.com/inventedby/CherryChristopherRAlbuquerqueNM.html
  Perry is CEO van OK international. http://www.okinternational.com/
  Dat lijken me betrouwbare auteurs, die verstand van zaken hebben 😉

  Net gekoppelde PV heeft ook zo zijn nadelen.
  http://www.groenerekenkamer.com/node/1491

  Men verscheept oude elektronica naar de Hoorn om er hier van af te zijn. Hergebruik is de smoes. Ze krijgen waarschijnlijk nog subsidie toe, en Giro 555 doet ook nog een duit in het zakje.
  In Azië solderen ze de componenten eraf. En die komen weer op de markt.
  Er zijn daar complete wijken met mensen en een soldeerbout.
  En zo zijn er wel meer recycle projecten. Een arm boertje die paar dollar krijgt om op een ton te passen die hij niet mag openmaken. Chemicaliën die worden vermengt met stook olie. Ben je daar ook weer van af.
  In India zijn ze ook vrij veel aan het recyclen. http://beta.uitzendinggemist.nl/programmas/3369-hier-slapen-jullie
  Een Nederlander in de plastic recycling. Op het platte dak om met zijn voeten de plastic snippers te laten drogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.