Terugblik september 2011

De maand september 2011 gaat weer in de boeken, als vast item op mijn blog. Een maand waarbij de oorspronkelijke 1710 Wp panelen even verplaatst zijn van het platte dak naar de garage en het dak opnieuw gevuld is met 3120 Wp aan panelen. Ook nog een periode extra onbemeterd ingevoed met een voor nederlandse begrippen standaard opstelling van 3x 190Wp panelen met een Mastervolt Soladin omvormer.

En dan… nu de keiharde ‘facts’….

Zonnepanelen

Via de apart bemeterde (digitale kWh-meter, Class 1 nauwkeurigheid) is er met de 3120 Wp panelen op het platte dak 222,43 kWh geoogst (genormeerd: 71,29 kWh/kWp)

De 570Wp panelen zijn wel aangesloten geweest, maar gezien de opstelling zal de bijdrage beperkt zijn (met laagstaande zon, slagschaduw van garage en schutting).

Er is dus nog iets meer geoogst.. maar voorlopig even ‘unknown’

Totaal is er in 1 week tijd in elk geval 58 kWh via de hoofdmeter weer het lichtnet ingestuwd. Als saillant detail: deze week is 17kWh verbruikt (2,43 kWh/dag).

Je voelt hem al, ik ga diepgroen vet veul terug leveren ­čśë And I like it!

Aardgas

Hier kan ik kort over zijn, in september is geen grammetje gas afgefakkeld. Jammer voor de Overheid, maar goed… their loss!

Verwachting ergens in oktober a.s. weer te gaan verwarmen met enige aardgas-ondersteuning. Ik wacht gespannen af…. met de hand op de hoofdafsluiter van de gaskraan!

Prognose via mindergas.nl website is voorlopig een jaarverbruik van 708 m┬│. Ik denk dat ik nog wel onder de 700 kuub duik, allemaal dankzij de nederlandse zonneschijn die volgens de overheid en menig onjuist ge├»nformeerd installateur ‘niets doet voor de verwarmingskosten’. In elk geval zit ik nu al ruim 100 tot 150 kuub onder het regulier gasverbruik met standaard HR-ketel en geen zonneboiler.

Transport

Ook deze maand uitgenodigd om een stadsfiets van Gazelle in ontvangst te nemen van Fietsen Scoort (een initiatief van o.a. NISB te Ede).

Het woon-werkverkeer gaat nog getrouw met de huidige stalen ros, en tikt voor deze maand 520 km aan. Vanaf mijn registratie bijna 200 liter fossiele brandstof hiervoor vervangen door brute spierkracht ­čśë en 740 euro aan autokosten vermeden. Aan CO2-uitstoot is bijna de 500kg bereikt: 498,2 kg om exact te zijn volgens de statistien van Fietsen Scoort.┬áDaarnaast gebruik ik de fiets ook voor zaken als boodschappen doen en vrienden bezoeken. Dus het is eigenlijk nog meer… maar toch, om mensen te inspireren.

Waterverbruik

Snel geteld, circa 3 kubieke meter is verbruikt. Grotendeels door de dagelijkse douche in de ochtend en s’avonds, met oog op het stevig fietstempo wat ik hanteer (en de natuurlijke transpiratie van mijn goddelijk lichaam ­čśë ). Staat tegen over dat het allemaal zon-verwarmd is, dus net zo duur is als een koude douche!

Monitoring

De monitoring (real-time) van de zonnestroompanelen is toevallig weer aan de praat gekregen, met wat kleine pick-ups en wat nader onderzoek op code-niveau. Daarom

schaduw slaat hard toe, tot de avondzon alles bestraalt

komen de statistieken helaas nog niet overeen met mijn kWh-meter. Ik geef oktober weer een kans, al zie ik duidelijk dat de schaduwslag in september al vormen aan neemt. Daartegen verwacht ik meer-opbrengst in de maanden maart t/m half september, dat ik deze eigenschap even voor lief neem. Zeker met het oog op de lopende order Clickfit materialen om 6 panelen pal zuid (hellingshoek ca 50 graden) en 3 panelen pal west (ook hellingshoek van ca 50 graden) te monteren. Uiteraard worden ze toegevoegd aan de ZonPHP inrichting, zodat alles goed te volgen en vergelijken is. De ‘systeem-namen’ zijn in elk geval al geplaatst in de applicatie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.