Upgrade update

Intussen ben ik druk aan het verder uitbreiden. De zonnepanelen veilig opgeborgen, echter…. ze horen op het dak het overvloedige zonlicht te vangen! Intussen is besloten om 6 panelen op pal zuid te plaatsen (6x 190Wp Suntech STP190-18U/b), en 3 panelen (MSK QFC190-W61) op westzijde.

Als omvormers gaan de zes panelen op zuid gekoppeld worden aan de Sunnyboy 1700, en de drie panelen op west komen aan een Mastervolt Soladin. Ik had graag Steca hierop gehad, echter: de Steca’s kunnen maximaal 5 Ampère verwerken, waar de Soladin makkelijk de 7-8 Ampère aankan. Aangezien deze omvormers op zolder hangen, niet nabij een slaap-of leefruimte, moet dat wel goed komen.

Ik moet nog wel een aanpassing doorvoeren in de meterkast: momenteel zijn er over 2 aardlekschakelaars 6 groepen (3 elk) geïnstalleerd. Hiervan is reeds 1 groep benut voor de 3120 Wp zonnestroompanelen op het tuinhuis en de garage (verder zijn er hierop geen enkele andere apparaten aan te sluiten). Of er 4 groepen achter 1 aardlek mogen, dat moet ik nog navragen bij een erkend installateur. Volgens mij wel. En… er mogen maximaal 12 groepen op een 1-fase groepenkast. Helaas heb ik mijn NEN1010 ooit in het verre verleden al aan het oud papier gezet…. Mocht er toch een installateur e.e.a. moeten aanpassen, dan opteer ik direct om 2 groepen erbij te nemen om eventueel naar elektrisch koken te stappen (inductie). Het kan er dan maar immers klaar liggen 😉

Totaal geïnstalleerd STC-vermogen van alle zonnepanelen in bedrijf (op dat moment): 3120 + 570 = 3690 Wp

0 gedachten over “Upgrade update

  • Naar ik heb begrepen mag je 4 groepen achter een aardlek zetten.
    Daarbij telt een kookgroep (mijn 4-pits inductieplaat heeft 2 groepen die in de groepenkast naast elkaar met een bruggetje worden gecombineerd) voor 1 groep.

    Succes!

  • De NEN1010 is aan de tand des tijds/voortschrijdend inzicht onderhevig, en zo zijn er geregeld nieuwe inzichten verwoord. Zo mag in een ouder NEN1010 (ik gok pre 2005, dus NEN1010:2005) je een PV set van 500/600Wp nog op een gecombineerde groep toevoegen zonder verder maatregelen. Nu (althans in NEN1010:2015) moet PV altijd op een eigen (dedicated) groep geplaatst worden. En zo zullen er ook wel vernieuwende inzichten zijn met laadoplossingen. Ga je dus verbouwen on de meterkast, dan dient na renovatie/onderhoud de meterkast aan de laatst/recent geldende richtlijnen (of beter/overtreffender) te kunnen voldoen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.