Verslag duurzame dag Roermond

Vanochtend op de fiets naar treinstation Boxmeer gereden, alwaar ik om 11.00u de stoptrein naar Roermond nam. Op weg naar de Duurzame Dag Roermond, georganiseerd door enkele enthousiaste mensen, en alweer voor de tweede keer (als ik me herinneren kan). Een hele dag in het teken van duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. Ook dit jaar een unieke prestatie om op 2 locaties, beiden op loopafstand van elkaar en van het treinstation de mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden en technieken.

In het Groene Huis, een lokatie naast de parkeerplaats waar vele standjes van diverse bedrijven en organisaties waren opgesteld, was de mogelijkheid om lezingen bij te wonen gedurende de dag.

Op het parkeerterrein ernaast stonden stands van o.a. Zonnestroomproducentenvereniging (met bekenden als Peter Segaar en Floris Wouterlood als bemanning), een aantal elektrische voertuigen (scooters, brommers, een heuse Volkswagen met actieradius van ca. 200km op 1 lading) en natuurlijk enkele stands van bedrijven die zonnestroompanelen & materialen lieten zien (o.a. van Clickfit, om de panelen stormvast aan het pannendak te kunnen bevestigen). Ook nog gesproken en gekeken bij Transition Town Roermond, een groep burgers die op creatieve en eenvoudige wijze hun afhankelijkheid van olie en fossiele brandstoffen aan het afbouwen zijn door initiatieven in de regio te ontplooien. Op het parkeerterrein heb ik ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om een korte proefrit op een elektrische scooter te maken. Blijft verslavend die stuwende kracht van een elektromotor, daar kan geen brandstofmotor tegen op boksen!

De andere lokatie, de kapel, daar stonden nog enige stands. Van duurzaam verbouwd katoen, alsmede isolatie-materialen, LED-verlichting, windmolens… En nog veel meer dan ik nu even weer naar boven kan halen.

Gelukkig zaten de weergoden de hele dag ons allemaal mee, ondanks de bewolking bleef het droog en was er een schraal najaarszonnetje ons deel. Maar dat heeft de pret op deze duurzame dag niet kunnen drukken!

 

Welke gemeenten gaan aan deze vorm van initiatieven een vervolg geven? Ik ben erg benieuwd, en mede door de brede aanpak zoals in Roermond, krijgt duurzaamheid bij een groter publiek draagvlak, en het is erg leuk om met de mogelijkheden van dichtbij eens kennis te maken en vragen en ervaringen uit te wisselen.

Laat de bijgevoegde collage van foto’s een indruk bij je wekken wat je mogelijkerwijs hebt moeten missen. šŸ˜‰

0 gedachten over “Verslag duurzame dag Roermond

 • Leuk dat je er was! Ik hoop dat je snel mensen vindt die het leuk vinden zoiets in Gennep te organiseren. Bedankt voor het leuke verslag met de foto’s die goed de breedheid van de dag weergeven.

 • Dag Niels,
  Ik was ook in Roermond, dankzij de aankondiging op jouw site. Voor mij was het een eerste oriƫntatie. Een inspirerende dag vond ik het. Ik volg je site en vind die zeer nuttig en informatief. Dank voor tip en verslag.

 • @Peter: Dank je wel voor deze complimenten! Goed te lezen dat je veel informatie van mijn website kan gebruiken! Mocht je vragen hebben, het staat je vrij om even contact te leggen. Zoals je hebt gezien: duurzaam is meer dan windmolens en zonnestroompanelen, en elk beetje telt!

 • Hallo Niels,

  Ik hoop dat je genoeg ideeƫn hebt opgedaan. Natuurlijk zijn we in Roermond graag bereid om met je te delen hoe wij het hier hebben opgezet, voor als je in Gennep ook zoiets wil gaan doen.

  Vriendelijke groet

  Harrie Smits

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.