Zonnepanelen ook op de camper

Je ziet vaak recreatievoertuigen, zoals campers en caravans, uitgerust worden met zonnestroompanelen. Veelal in een klein formaat zo rond de 90-110 Wp STC-vermogen, maar het kan ook anders….

Mijn ouders hebben hun camper intussen zelf voorzien van een zonnestroompaneel van 220Wp STC-vermogen (monokristallijn, Yiangsu Kingsun JYM 220). Aangesloten op een IVT regelaar (die voorzien is van MPT, Maximum Powerpoint Tracking), voedt deze initieel de 110 Ah huishoudaccu. Ook kan op deze wijze de accu in conditie gehouden worden door druppel-lading en dergelijke.

De IVT-omvormer (een 20 Ampère uitvoering) heeft ook een display er aan gekoppeld, waar naast de situatie van de accu (zowel spanning als stroom), ook de PV-parameters toont (zoals de spanning en stroom). In deze unit zit ook een SD-kaart die een tekst-bestand schrijft om eventueel te analyseren. Iets wat ik nog niet aan de praat heb gekregen, maar…. zeer interessant om te zien hoever de accu-capaciteit toereikend is voor 2-3 of 4 dagen zelfvoorzienend te kamperen met de camper.

Vanaf de IVT-omvormer gaat bekabeling naar de huishoudaccu. Wees gerust, we hebben hiervoor gekozen voor 4mm² bekabeling naar de polen van deze accu. Weinig verliezen, en je kan met gerust hier veel stroom mee transporteren.

Het paneel past met zijn maatvoering van 158 x 106 cm vooraan op de cabine, met ca. 4 cm afstand tussen het paneel-frame en het dak. Nog niet op de foto’s getoond zijn de spoilers die aan de voorzijde de luchtstroom tijdens vervoer over het paneel duwen. Tijdens het bekijken zag ik al snel een PV-spanning van ruim 40 Volt en PV-stroom van 4 Ampère lopen: goed voor 160 Watt… en dat op een herfstig dagje met zonneschijn en vooral veel bewolking.

 

Verder is de camper voorzien van LED-verlichting, wat uiteraard ook bespaart op de eventueel noodzakelijke accu-capaciteit.

Eén gedachte over & ldquo; Zonnepanelen ook op de camper & rdquo;

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.