Zonnestroominstallatie weer op full-power

Vanochtend vroeg, rond 8.00u op mijn vrije dag, de laatste panelen voorbereid en klaargezet. Tegen 9.00u met eerste hulp van mijn vader de panelen geplaatst, en… uiteraard in 1 lijn op het dak met waterpas uitgezet. Zo rond 12.00u kwam nog versterking vanuit Harm aangefietst, en zijn de laatste werkzaamheden afgerond. Misschien hier en daar nog iets van extra ballast leggen (ik kies dan toch voor halve 50×50 of gewoon 30×30 betontegelformaat) en voor de zekerheid de boutjes nog natrekken.

Details van de opstelling:

Op vlakdak zijn 4 rijen van 3 panelen geplaatst, oriĆ«ntatie op het zuiden (geheel schaduwvrij). Per rij is een tussenafstand van 45 centimeter aangehouden, zodat alles nu nog in september geheel onbeschaduwd zonlicht kan vangen. Dat ik in de winter wat minder zit, soit…. de top-dagen zijn toch van maart tot en met eind september šŸ˜‰

Kabels van de PV-panelen zijn lang genoeg om vrijhangend elk volgend paneel te kunnen aansluiten. De oversteek tussen twee rijen panelen van 1 string is met dezelfde kabels te doen (dus de noodzaak voor een koppelstukje van 1-2 meter is er niet).

Momenteel zijn 9 panelen voorzien van elk een 50x50x3cm betontegel als ballast, de 3 laatste panelen aan mijn terraszijde is vooralsnog met 30×30 betontegels gevuld.

Je kan op mijn PV-monitoring website zien wanneer het systeem volledig is uitgerust: op 2 september tussen 12.50u en 13.00u is de omvormer tijdelijk spanningsloos gemaakt (PV_groep uitgeschakeld), en de tweede string van 6 panelen er aangekoppeld.

Resultaat nadat de omvormer weer in bedrijf is gesprongen: productie aan AC-zijde van ruim 2.000 Watt (een verdubbeling met de vorige situatie (1 string van 6 panelen).

 

 

0 gedachten over “Zonnestroominstallatie weer op full-power

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.