De 6 Suntech panelen geplaatst

Vandaag in het zonnetje met vader de eerste serie herplaatst: van de schuur waar ze oorspronkelijk stonden naar de zuid-zijde van mijn woning. Steilere hellingshoek, dus met het najaar wellicht meer opbrengst dan voorheen vlak-liggend op 25 graden hellingshoek.

Algemene indruk: het werken met ClickFit viel mee, al was het toch even improviseren door de verschillende panlaten die in de nieuwbouw gebruikt zijn 🙁 Maar pa, een vakbekwaam timmerman, laat zich niet snel tegenhouden en er is een goede, stevige oplossing toegepast. In de late namiddag rond 18.00u kwam er op de Sunnyboy 1700 toch nog mooi ruim 300 Watt aan zonnestroom het lichtnet op fietsen!

Momenteel is deze PV-installatie op de aparte wasmachine-groep geplaatst (en de wasmachine maar even buiten werking gesteld). Als nawerk moet ik nog van binnen op zolder wat installatiebuis leggen naar de omvormer toe, en vanaf de omvormer de leiding naar de meterkast trekken (waar de digitale kWh-meter met S0-signaal straks de metingen het internet op stuurt).

Momenteel draait hier dus : 3.120 Wp + 1.140 Wp = 4.260Wp op definitieve opstelling, en 3x 190 (570Wp) op een tijdelijke setup. Deze laatste (540 570Wp) komt op het westen te staan, maar dat volgt nog!

En hieronder dan de resultaten, onder het motto ‘pics or it didn’t happen’:

 De kwaliteit van ClickFit montagemateriaal is overigens getest door TüV Rheinland en goedgekeurd. Details over het keurmerk zijn hier terug te vinden. Met correcte plaatsing van panelen zijn ze verder zo degelijk gemonteerd dat storm en sneeuw geen schade berokkenen.

0 gedachten over “De 6 Suntech panelen geplaatst

 • Zojuist de omvormers gecontroleerd. De Sungrow SG3KTL sprong aan om 8.30u, de SMA 1700 met de 6 Suntech panelen (onderbemeten, hij kan er meer hebben) sprong om 8.37u in werking.

 • Ik was vandaag de gehele dag bij BikeMotion in de Jaarbeurs te Utrecht, dus helaas niet kunnen aanschouwen wat de piek-vermogens nu doen bij deze installatie.
  Om 16.05u heb ik snel gekeken en kwam er 747 Watt aan elektrisch vermogen uit.

  Om 17.05u produceerde de SMA met de 6 panelen 500 Watt AC, waar de 12x260Wp Kingsun op garage/tuinhuis (met hellingshoek van 20 graden) nog 441 Watt produceerde.

  Om 18:05u:
  de SMA 140 Watt, de Sungrow 80 Watt.
  Opbrengst SMA 5,87 kWh, Sungrow 9,43 kWh
  Genormeerd: SMA : 5,14 kWh/kWp… De Sungrow : 3,02 kWh/kWp.
  It is all in the angle! De hellingshoek laat hier duidelijk zien dat het najaar de SMA-opstelling met 6 panelen ‘heer en meester’ is. In het voorjaar keren de rollen 😉

 • Ziet er goed uit! Flinke hellingshoek om de winter goed door te komen.
  Maare: 3*190 is 570 Wp (ipv 540). Dus straks een totaal van zelfs 4290 Wp?

 • @Berend: inderdaad, ik ben iets te enthousiast. Het is inderdaad 570Wp die op west komt.
  Totaal: 3120 + 570 + 1140 = 4830 Wp.

 • Dat is een sexy blauw sierrandje! De 570 Wp komt aan de voorkant? Zichtbare panelen zijn bonuspunten. Altijd goed om goede ideeën uit te dragen…..

 • @Niels S.: De 570 Wp die nog trouw op de grond staat, gaat op de westzijde geplaatst worden (dus langs de oprit.
  Die zijn dan nog wel erg goed te bewonderen als je door de woonwijk rijdt 🙂
  Maar je bent welkom om e.e.a. te bewonderen, denk dat ik hier nog heel veel missie-werk te verrichten heb als Duurzame Rakker 😛

 • Gefeliciteerd Niels

  Als er bij ons al een uitbreiding zal komen, zal het maar een paneeltje kunnen zijn (anders gaan ze bij de woningcorporatie stuiteren). Heb nog ruimte voor een shelletje of zo in de 25 meter VMVK kabel.

  En nu maar hopen dat het door de nul heen salderen vlekkeloos zal gaan, mag ik hopen?

 • @Polderknaap: het salderen zal ik hier ook beschrijven. En heb een schrijven van Greenchoice waar e.e.a. verwoord is, dus daar houd ik ze aan. Ik zal dat document straks hier ook uploaden en beschikbaar stellen.

 • Wat is dat voor een gezeur met salderen?
  Zelfs bij Greenchoice doen ze moeilijk als iemand een groene keuze maakt?
  Ik woon in een straat met daken van 120m² pal op het zuiden. Zonder schaduw. Stel de hele straat gaat PV installeren. Dan heb je toch een mooie energie centrale. En dan zegt de energie leverancier: “Ho ho, dat is genoeg”?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.