Derde set panelen geinstalleerd (570Wp STC)

de 3 MSK panelen op west, gefotografeerd op 22 oktober rond 16.00u

Vanochtend in de vrieskou samen met pa de laatste panelen-verhuizing in gang gezet. In een lekker schraal ochtendzonnetje zijn met het bekende ClickFit systeem wederom de haken geplaatst in het dak, en al vlug de rails erop bevestigd. Na wat stellen van de rails ten aanzien van de hoogte tot de dakpan, kon het eerste paneel omhoog.

Om klokslag 12 uur was alles klaar, en zaten de drie panelen stormvast op hun definitieve plek: op West georiƫnteerd, onder een hellingshoek van ca. 50 graden. Ook mooi voor de laagstaande zon in het najaar. De omvormer, een bekende Mastervolt Soladin 600, is het hart van deze kleine, doch typisch nederlandse, configuratie.

Bijgaand een paar foto’s genomen tijdens de installatie. Ik zal later op de dag nog een paar beter belichtte foto’s hier posten.

Totaal inbedrijf genomen STC-vermogen:

3.120 + 1.140 + 570 = 4.830 Wp STC-vermogen

Hiermee kom ik qua PV-avontuur nu tot een eindpunt: zowat elk dakvlak duurzaam producerend ingezet (een upgrade van steentijdperk-dak naar dak van de toekomst). Enige wat ik nog zou kunnen doen is vloer/wandverwarming of LTV-radiatoren toepassen. Tsja. Weet je wat? Ik ga gewoon eens hier lekker van genieten!

0 gedachten over “Derde set panelen geinstalleerd (570Wp STC)

 • zojuist rond 16.00u de foto gemaakt en bijgeplaatst. Duidelijk zichtbaar zijn nu ook de kristalvormige structuur op de panelen nu het zonlicht er op valt of overheen straalt.

 • Ziet er netjes uit Niels!! Ben benieuwd naar mijn afrekening, heb enkele weken geleden de standen aan Enexis (Essent) doorgegegeven.

 • @Rob: dank je wel! Met betrekking tot de jaarafrekening: je hebt toch op dat moment ook even de meterstanden opgeschreven van gas en elektriciteit? Dan zou dat op de eindnota overeen moeten komen.

 • Gefeliciteerd! Erg mooi uitgevoerd. Aan die kant heb je helemaal geen last van schaduwen door de lege vlakte er naast. Ik denk dat de prestaties van dat systeempje je best nog wel eens kunnen verrassen.

 • Ha Niels,

  Je zadelt me met een probleem op. Door schaduwligging zal ik nooit jouw producite halen, maar ik wilde wel de meeste capaciteit (particulier) van de gemeente op mijn dak hebben liggen. Daar ga je nou 30 Wp over heen. Moet ik toch weer aan de slag
  šŸ˜‰ Groet Patrick

 • @Niels S.: dank je wel! Ik moet nog eerlijk bekennen dat dit systeempje en het systeem op het zuiden van mijn huis nog even onbemeterd blijven. Maar: alles wat het lichtnet weer opgaat is meegenomen, n’est ce pas?

  @Patrick: he wat vervelend, heb ik hier in de gemeente Gennep een heuse ‘solar race’ ontketend, nipt na het World Solar Challenge event in AustraliĆ«? šŸ˜‰
  Tip: je kan altijd nog een klein paneel plaatsen als afdakje bij de voordeur of ehhh… nou ja ik help je graag!

 • Dag Niels,
  de installatie ziet er fraai uit en zal beslist veel ‘zonne-oogst’ opleveren. Ik oriĆ«nteer me ook op de ‘blauwe panelen’. Ik volg jouw site met grote belangstelling.

 • Hoi, gefeliciteerd met je uitbreiding!! EĆ©n vraagje: waarom hangt de Soladin 500, sorry 600, zo dicht tegen de SMA aan? Is dat niet nadelig voor de warmte-afvoer?

 • Er zit circa 2 cm afstand tussen de Soladin en de SMA.
  Maar door de omvang (dikte) van de SMA lijkt het alsof ie strak hangt.
  Wees gerust: met 1710 Wp aan STC-vermogen wordt de zwarte koelplaat warm, en niet de zijkant van de SMA.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.