Duurzaam verwarmen

Let op: dit artikel gaat over de situatie zoals het fossiele Nederlande bestuur (landelijk, provinciaal en gemeentelijk) deze zelf gecreëerd heeft! Voor de doorsnee Nederlander met alleen een CV-ketel en een (kolenstroom) contract bij een energiebedrijf gaat dit verhaal dus NIET op. Daar is elektrisch verwarmen ongehoord duur!

Don’t hate the player, hate the game….

Salderen met zonnestroom

In Nederland is middels de (gebrekkige) elektriciteitswet, artikel 31c, het salderen van duurzaam geproduceerde elektriciteit mogelijk gemaakt. Er zitten nog heel wat verfijningen aan, iets wat in Duitsland al bij wet is geborgd voor een periode van zeker 20 jaar na invoering.

Mijn situatie is als volgt: ik verbruik op jaarbasis ca. 1.000kWh aan elektriciteit, en ca 800 m³ aan aardgas. Uiteraard heb ik fossiele bedrijven als RWE (voorheen Essent!), Nuon, Nederlandse Energiemaatschappij, Oxxio e.v.a. de rug toegekeerd, en met een flinke hoeveel zonnepanelen en een zonnecollector de afhankelijkheid van fossiele brandstof al aanzienlijk teruggebracht. Uiteraard gevolgd (simultaan) met de overstap naar GreenChoice

Met de huidige installatie, zo’n 4.800 Wp aan zonnepaneelvermogen (waarvan ca 4.300 Wp

Verloop van gasprijs per jaar. Bron: Compendium voor de Leefomgeving

optimaal op het zuiden is gericht) schat ik een opbrengst op jaarbasis zo rond de 4,3 * 950 kWh/kWp = 4.085 kWh te kunnen genereren (berekening is even uit de losse pols, maar het gaat hier om de indicatie). Zoals je ziet: elektrisch dek ik mijn verbruik dik af, qua gasverbruik zak ik van ca 850 m3 naar verwachting rond de 550-600 m3. En die kan ik dus nog niet terugdraaien, die gasmeter… maar wel stilzetten!

Conclusie: ik heb naast mijn elektrisch verbruik een fiks overschot duurzame elektrische energie die ik vrij beschikbaar kan inzetten. En wat is dan nog beter, in gedachte van trias energetica om het gasverbruik stil te laten zetten, door elektrisch met een elektrische kachel te gaan verwarmen, en daarmee salderingsperikelen te voorkomen?

Voor 1 m³ aardgas is vergelijkbaar met  circa 8 kWh aan elektriciteit nodig (bron).

Met zo’n 3.000kWh overschot aan elektriciteit is dat een duurzame buffer van 375 m³ aardgas. Hiermee kan ik dus die aardgas-behoeft nog doen afnemen naar zeg 600 – 375 = 225 m³ aardgas per jaar. Door deze lage afname, zak ik ook structureel in een lager tarief, wat op jaarbasis (momenteel) zo’n 40 EUR scheelt.

Elke kilowattuur die ik teruglever aan het net, krijg ik netto de marktwaarde voor (tot op zekere hoogte), ca 22 eurocent. Overschrijd ik de limiet m.b.t. invoeren, dan vang ik nog maar een miezerige 4-6 eurocent van het energiebedrijf.

Neem ik 1 m³ aardgas af, dan kost deze hoeveelheid ca. 56 eurocent (excl. vastrecht en leveringskosten).

Aangezien ik de elektriciteit lokaal opgewekt heb, kan ik door inwisselen van 8kWh’s mijn kachel (1.500 watt) zo’n 5 uur 20 minuten vol vermogen laten branden om de woonkamer & keuken te verwarmen. En met ondersteuning van de zonnecollectoren (die zonlicht-ondersteund CV is) blijft de woning op temperatuur.

Nu hoor ik al zeggen: ja maar, dan blijven kolen, kern en gas-centrales branden. Ja…. correct. Maar als consument kun je ook overstappen naar daadwerkelijk groene energie-bedrijven. Je kan zoveel meer doen. En uiteraard, het gas is over circa 10-15 jaar in Slochteren toch op, kolen worden ook duurder (transport!), en kern-energie gaat ook skyhigh (hetzij door de pools van verzekeraars (premies!), alsmede het schaarser worden van hoogwaardige splijtstoffen als uranium/plutionium). Door nu te investeren (ja dat kost geld, maar: goedkoop is duurkoop!) maak je je vrij van prijsontwikkelingen t.g.v. de wereldwijde vraag naar energie (fossiele brandstoffen (gas, olie, splijtstoffen, kolen), maar ook andere grondstoffen!)

En door het uitsparen van ca. 375 m³ aardgas per jaar in mijn woning, kan Slochteren weer wat langer mee. Zeker als meer mensen de afhankelijkheid van fossiele bronnen drastisch gaan terugbrengen. Want de mooiste energie is dan toch duurzaam en lokaal geproduceerde en efficiënt ingezette energie! Scheelt in transport, conversieverliezen en een hoop uitstoot.

Verrek, wat is dat toch mooi.. een lage energierekening, een verbruik van ca. 250-300 m³ aardgas, en…. behoud van comfort! Laat de fossiele medemens maar hard werken tot aan hun 70e levensjaar, ik kan t.z.t. eerder stoppen vanwege de maatregelen die nu genomen zijn 🙂

Reminder: per 1 januari 2012 a.s. gaan de gasprijzen t.g.v. de olie-problematiek en crisis in de wereld wederom omhoog. Hoe lang kun je je permitteren niets te doen en je afhankelijk als een junk op te stellen naar de fossiele brandstoffen?

0 gedachten over “Duurzaam verwarmen

 • Barry Hoogendoorn zegt:

  Hoi Niels,
  al een ventilatielucht-warmtepomp overwogen? of buitenlucht-warmtepomp?
  wellicht zijn de kwh dan met nog wat meer impact in te zetten…

 • @Barry: ik heb ook een warmtepomp voor de ventilatielucht overwogen, maar… (dat kan aan mij liggen) : ik heb geen uitblaas-ventielen door het huis lopen, waardoor de warmte op de zolder blijft hangen.
  Buitenlucht-warmtepomp kan ook wel zijn ding doen (bijvoorbeeld een Clima-rad (www.climarad.nl)). Alleen… heeft iemand ervaringen met verwarmen en koelen? Krijg/houdt je het ook bij -10 graden C nog op ca. 20-21 graden C als binnentemperatuur? En qua geluid, wat hoor je?
  Of….een echte warmtepomp-installatie met 3-4 grondbronnen en gesloten circuit… d’r is zoveel te kiezen 🙂

 • Interessant Niels. Iets wat ik al dacht toen ik over jouw upgrade las.

  Met jouw relatief lage restverbruik zou ik minstens zorgen dat ik onder de 500 m3 kwam vanwege het capaciteitstarief. Dat kan gewoon met weerstand verwarming, maar ook met een warmtepomp. Een grondbron lijkt me wat veel van het goede,(duur) maar een lucht-water zou met een rampzalige COP van 2 al goed genoeg zijn om je gas volledig overbodig te maken met je verwachte electriciteitsoverschot. Je zou dan zelfs je gasaansluiting kunnen laten verwijderen…. Succes met rekenen! 😛

 • De gasaansluiting is nog wel nodig voor de Atag Qsolar (om evt. bij te warmen), maar… ik kan natuurlijk ook propaan/butaan ombouwset laten plaatsen…
  Aan de andere kant… het aardgas als laatste maatregel paraat houden is wellicht ook nog bruikbaar. Koken is nu nog op gas, maar…. inductie is nu erg makkelijk te benutten (mits de meterkast hiervoor is aangepast). Keuzes, keuzes… die ontstaan als je duurzame energie in huis hebt, en opeens een schat aan alternatieven krijgt die je voorheen minder snel had.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.