Fiets in ontvangst genomen

Begin september het verrassende bericht ontvangen via NISB dat ik door deelname aan ‘Fietsen Scoort’ een van de gelukkige winnaars ben en hier een Gazelle fiets voor ga ontvangen. Na huldiging in Ede met een grote cheque naar huis gereden en dan maar afwachten. Immers… ‘don’t cheer until the fat lady sings’ 😉

maar… ladies & gentlemen, I got ‘em!

Zojuist bij de lokale Gazelle-dealer de fiets opgehaald. Kleurstelling is iets anders maar diep-donkerblauw met grijs is ook een zeer mooie kleurcombinatie. Ik had meer blauw-wit verwacht.

Vergeleken met de ca. 16 jaar oude fiets (ook een Gazelle) zijn in eerste oogopslag de volgende ontwikkelingen te zien:

 • LED-koplamp in plaats van halogeen-koplamp;
 • Naaf-dyname in plaats van de ouderwetse dynamo aan de zijkant van de band;
 • Grip-shift versnellingen (draaien van het handvat) in plaats van het bekende handeltje duwen-trekken;
 • Af-fabriek Schwalbe Big Apple banden. Op de oude fiets liggen net een aantal weken de Schwalbe Marathon Plus banden.
 • Shimano roller-brakes in plaats van de alom bekende trommelremmen;
 • Een fietsbel in het handvat geïntegreerd in plaats van de bekende dop op het stuur;
 • In hoogte verstelbaar stuur met snelbevestiging;
 • LED-achterlamp, apart gevoed door een (kleine) batterij, in plaats van het bekende gloeilampje
 • Fietsslot met chip in plaats van een 16 jaar oud fietsslot (wat het ook nog goed doet overigens, maar of deze nog diefstalbestendig is met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is dan nog maar de vraag);
In elk geval, heerlijk fietsweer, een verse fiets… Wat gaat mij vandaag nog weerhouden?
Nou, ehh… eerst maar eens het huishouden en de boodschappen doen 🙂

0 gedachten over “Fiets in ontvangst genomen

 • eerste indruk bij het boodschappen doen: wat is ie stil!! Ik vrees dat ik een favoriet vervoersmiddel her-ontdekt heb 😉
  Intussen heb ik de zadelhoogte beter afgesteld (hij stond te laag, waardoor de benen geen fijne ‘trap’ beweging konden maken), en de bandenspanning gecontroleerd.
  De banden stonden op ca 3,5 bar bij aflevering, hier heb ik toch tot 4,5 bar opgepompt (maximale bandenspanning is 5 bar van de Schwalbe Big Apple).

 • Ik snap het principe van fietsslot met chip niet.
  Als hij gestolen word is het slot kapot.
  Wat is het nut van een chip als dat kapotte slot word weggegooid?

  Wel vind ik:
  http://www.fietsen.123.nl/page/fietssloten
  http://www.fietsen.123.nl/entry/12280/eerste-vijftig-chiplezers-tegen-fietsendiefstal-beschikbaar/fietsnieuwsl

  🙂 En je hebt mazzel dat je 16 jaar oude fietsslot het nog prima doet!
  Dat kunnen 500.000 Nederlanders per jaar niet zeggen. 🙁
  Met zo’n mooie fiets zou ik je oude paardje niet verkopen maar op reserve houden.

 • @Berend: dank je wel! Enne… die voegenkrabber moet inderdaad nog eens gebruikt worden. Aan de andere kant: functioneel groen is ook mooi! 😉

 • @Wim: de chip die gebruikt wordt zit verborgen in het fietsframe. Samen met het (unieke) serienummer van het fietsslot is voor o.a. politie duidelijk herleidbaar dat frame + slot een unieke en passende match zijn.
  De fietschip is als een RFID-device uit te lezen op afstand met een ‘scanner’ waarbij door inductie een spanning over de chip gegenereerd wordt, en de scanner de door de chip uitgezonden code kan uitlezen. De code is de veel-cijferige cijfer/letter combinatie, ik meen 10-15 karakters.
  Oorspronkelijk (rond 2009) lag de RFID-chip (ter grootte van ca. 10×2 mm) los in het frame, maar tegenwoordig is die vakkundig ergens in het frame gemonteerd (verwijderen ervan levert een duidelijk schadebeeld op, en mogelijk zelfs een onbruikbaar frame).
  Chip/slotnummer zijn geregistreerd en gekoppeld aan de rechtmatige eigenaar, via de fietsdealer.

 • Morgen maar proberen de dealer te bereiken, want het eerste defect is gevonden: de verstelbare stuurbeugel wil op 1 van de 2 punten niet (meer) klemmen en vergrendelen. Ik fiets dus met een los stuur….
  Ben benieuwd, hopelijk eenvoudig te vervangen (aandraaien van een bout wil niet helpen FYI).

 • Vanmiddag rond 16.00 bij de dealer geweest, hij oordeelt ook dat er iets niet goed aan is en gaat met Gazelle contact opnemen. Vrijdag a.s. hoop ik meer te weten, of beter nog: de fiets terug in ontvangst te mogen nemen!

 • En de fiets is weer terug bij de baas! Keurig hersteld/vervangen, en zover ik zie functioneert ie ook veel beter. Al met al, met frisse blik en ontspannen gevoel weer op de fiets! 🙂

 • Hoe werkt dat precies met die diefstalbeveiliging? Staat het unieke serienummer van het slot ook op je fietssleutel? En kun je aan de hand daarvan dan aantonen dat het bij de gevonden fiets hoort? Of staat je slotnummer ergens geregistreerd op jouw naam? Mijn fiets is gisterenavond helaas gejat, dus ik heb wel interesse in een goede diefstalbeveiliging op een volgende fiets.

 • @Marjon: van http://www.axacompany.com/EE/en/axasite/faq :

  “DPC and Protagtor are both names for the chip that is inside the Defender or Solid PRO ring lock. This chip is an extra safety precaution for bike theft. The bicycle producer installs the lock with the chip on its bike and registers not only the frame code, but also the chip and lock code. This information, combined with the brand and type of the bike, is safed in a national database. When the bike is stolen, you need to file a report at the police. When you file this report, it helps a lot when you can hand over detailled information such as the frame code and the chip and lock code. The police will link this report which confirms you are the owner of this bike, to the national database. In case the bike is retrieved, the police checks the database and can identify the actual owner. The chip registration system is only applicable for the Netherlands at this moment.”
  Beantwoord dat je vraag (wel engelstalig, maar dat moet lukken).

  Zojuist overigens een extra ketting (met zadeltas) gekocht (EUR 29) om de fiets te verankeren aan een vast object (lantaarnpaal, hek etc.)
  http://www.fietsenwinkel.nl/library/modules/shop/showproduct.asp?ProductID=1541 (hier voor 22,95 eur (exc verzenden))
  Deze ketting past mooi in het extra aansluiting op het Axa defender/protagtor fietslot.

 • Dat maakt het inderdaad duidelijk. Ik had mijn fiets overigens ook met een insteekslot vast staan aan een boom, alleen was het een kabelinsteekslot. Ik heb inmiddels gelezen dat die nogal waardeloos zijn. Jouw insteekslot is dan al een stuk beter. Het beste is blijkbaar een gehard stalen ketting met schakels van 6-8mm die niet als insteekslot wordt gebruikt, aldus de website van de Fietsendief: http://www.beewise.nl/tips tegen diefstal.html

 • @Marjon: ik hoop dat ik niet hoef te berichten (ooit) dat ik alleen nog een restant van de sloten heb aangetroffen. Maar: hoe moeilijker je het de crimineel maakt, des te sneller hij je fiets links laat liggen en of wegloopt of een makkelijker te jatten fiets kiest.
  Overigens, deze fiets heb ik toch maar in de verzekering gezet.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.