Oktober 2011 zonnig afgesloten

De maand oktober gaat als relatief zonnig de geschiedenis in. Voor de set op de schuur en garage (3.120Wp STC) is er 166,04 kWh geproduceerd (genormeerd: 53,22 kWh/kWp). Het effect van lage zonnestand en de lage hellingshoek (20 graden) geeft in combinatie met enige slagschaduw een lage opbrengst.

Lees hier verder hoe de rest van de statistieken zijn geworden…

Wel zijn de andere panelen (op zuid: 6x 190Wp, op west: 3x 190Wp) onder een steilere hellingshoek geplaatst (geschat: 50 graden). Echter… deze heb ik nog niet apart bemeterd en blijft het dus even ‘gissen’.

Gasverbruik is dankzij de zon en de Atag Qsolar ook beperkt gebleven: slechts 9m³ voor deze maand is verbruikt. Saillant detail: de Atag is alleen nog maar actief geweest bij verwarmingondersteuning. Voor zonverwarmd tapwater is de huidige setup nog steeds in staat om met deze maand een mooie douchebeurt gasloos te realiseren! Ter indicatie: mijn basisjaar 2007 was goed voor 54 m³ in oktober. Over enkele dagen zal het KWA de gewogen graaddagen weer publiceren, dan vul ik deze posting nog aan voor zuiverder vergelijk!

Update 4 november 2011, 15:18:

De gewogen graaddagen heb ik opgehaald en vergeleken met mijn basisjaar 2007. Oktober 2011 heeft 214,8 gewogen graaddagen voor lokatie Volkel, en 2007 voor dezelfde maand 256,4. Gecompenseerd en herberekend zou ik onder dezelfde omstandigheden ca. 10,74 liter aardgas hebben verbruikt.

Prognose jaarverbruik per eind oktober 2011

 

Het effect van de Atag Qsolar met zonlicht-ondersteuning op CV zet zich af

Vervoer

Ook deze maand weer geheel met de fiets in de boeken gereden. Voor woon-werkverkeer van woning naar treinstation komt dat op 421 km. Daarnaast nog ca 50-100 km verreden voor recreatieve doelen (bezoek aan vrienden, boodschappen halen etc.). Intussen heeft de Gazelle Luzern Plus ruim 500 km op de teller sinds deze overhandigd is. Totaal is zo’n 898 eur aan autokosten bespaard gebleven vanaf mei 2011, zo’n 240 liter brandstof niet gebruikt, ruim 630 kg CO2 uitstoot vermeden en is de ecologische voetafdruk verkleind met ruim 3100 m².

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.