Slagschaduw

Zoals ik al vermoedde is mijn huidige opbrengst aan de lage kant. Oorzaak is slagschaduw. De zonnestroompanelen liggen erg vlak, zo’n 20 graden hellingshoek, en zijn in 4 compacte rijen van 3 panelen op het dak geplaatst. Meer ruimte voor tussenafstand is helaas niet mogelijk.

Dus de vreemde lange golf op de productie-grafieken die circa eind september optreed, is geheel te wijten aan slagschaduw: van de 2 strings zijn (op de voorste rij na) allen momenteel enkele centimeters getroffen. Met als resultaat: mindere opbrengst. Vergelijk met bijvoorbeeld de opbrengst van 3 september, en je ziet het verschil (wel is in begin september de stand van de zon hoger aan de horizon, waardoor er meer elektrische energie opgewekt wordt). En ja, hiervan was ik al voor de plaatsing op de hoogte, omdat ik ingezet heb op hoge opbrengsten in de maanden maart t/m september. Maar het geeft goed aan hoe essentieel een schaduwvrije opgestelling op plat dak of schuin dak is.

op de onderzijde is een paar centimeter slagschaduw over gehele rij (halve string) hier zichtbaar
op de onderzijde is een paar centimeter slagschaduw over gehele rij (halve string) hier zichtbaar
Slag-schaduw slaat hard toe, tot de avondzon de gehele installatie schaduwvrij beschijnt.

 

Eén gedachte over & ldquo; Slagschaduw & rdquo;

  • Niels,
    Ik volg al een poosje je inzet om met de Arduino’s een goede logging te realiseren op http://www.wijhebbenzon.nl. Mijn zonnepanelen staan in 3 rijen van 4 in landscape en ook iets te dicht op elkaar. Ik heb dit opkunnen lossen door de voorste rij standaard op het dak te plaatsen. De tweede rij 10 cm hoger en de derde rij 20 cm hoger als de eerste rij. Hierdoor is bij mij het schaduweffect nagenoeg teniet gedaan, Misschien in december/januari iets, maar dan is de opbrengst toch minimaal. De verhogingen heb ik gemaakt door de geleverde beugels op 10 en 20cm roofmate van 20×20 cm tegels te plaatsen. Door het gewicht van 6 a 3 betontegels (25kg) en de doorkoppeling van 4 panelen is het toch een stevig geheel geworden. Misschien een idee? Monitor nu (nog) met een ferraris meter en vandaag de 400KWh grens gepasseerd vanaf 20 augustus. Ik heb ook nog 2 (water) collectors voor mijn vloerverwarming, maar ben niet van plan deze te monitoren. Groeten en succes

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.