Spaarloon: wat te doen?

Voor degene(n) die nog meedoen aan de nederlandse spaarloonregeling via hun werkgever komt de mogelijkheid om deze in 2012 aan te spreken (c.q. uit te laten betalen). Immers, vanaf 2012 stopt de gehele regeling middels een besluit van de overheid (lees: kabinet Rutte 1). Via het vrij boeken van deze regeling geeft de man/vrouw een aardig zakcentje te besteden. En… je voelt het al: het dilemma wat nu? Sparen op een laag-renderende spaarrekening/deposito (inflatie voor Q3/Q4 stond al weer rond de 3% vernam ik). Of besteden aan duurzame energie, zoals zonnestroompanelen of een zonneboiler danwel warmtepomp? Even een paar mogelijkheden, zoals ik ze zie.

Scenario ‘Niets doen’

Met scenario niets doen en passief blijven, gaat het geld vanzelf verdampen. Met name de inflatie zorgt daar alleen al voor. Op een spaarrekening/deposito zetten kan, maar daar moet je behoorlijk goede rente voor zien te vangen. En als je maar onder de fiscale vrijstelling blijft (voor 2011 bedraagt dit EUR 20.785 per volwassene (of het dubbele bij een partner)). Daarboven mag je in box 3 van het nederlands belastingstelsel 1,2% aan vermogensheffing gaan afdragen. Jaarlijks. Die 1,2% is afkomstig van de aanname door de Belastingdienst dat je een rente vangt van 4% op je spaargeld, en dit met 30% belast wordt (=1,2%). Je ziet het al: die 4% die de Belastingdienst voorstelt haal je al enkele jaren niet meer….

Daarnaast zul je door stijgende energielasten de bonus-verorberende fossiele energiemaatschappijen mogen sponsoren. Afhankelijkheid blijft bestaan en je inkomsten gaan de komende jaren meer en meer verdampen aan deze vaste kostenpost. Als dat je ding is, vooral doen. Maar verder niet klagen, hè? 😉

Scenario Duurzame Energie stap 1

Het lage BTW-tarief op installatie/bouwwerkzaamheden aan de woning is op arbeidskosten (uurloon) van 19% naar 6% is per 1 oktober 2011 j.l. komen te vervallen. Daar valt nu eenmaal niets aan te doen (nou ja…. hopen op een beter kabinet met een daadwerkelijke ambitie voor duurzaamheid). Maar je kan ook zelf al een hoop verbeteren. Denk daarbij aan het isoleren van leidingen van bijvoorbeeld centrale verwarming. Het investeren in HR++ glas (tip: er is reeds een isolatiewaarde (U-waarde) van 1,1  en met de juiste keuze voor Xenon gas als medium in plaats van Argon tussen de ramen daalt deze zelfs naar de U-waarde van 1,0 (dus 10% beter isolerend).

Ook het (laten) plaatsen van andere radiatoren, de zogenaamde LTV-verwarming is een effectieve manier. Door het verlagen van de temperatuur in het CV-circuit (doorsnee 60-90 graden aanvoer-temperatuur), verhoog je het rendement van de HR-ketel, en krijg je een hoger comfort (aangenamer vooral) met een veel lager gasverbruik. Of rigoureus, opteer voor vloerverwarming (als de vloer geschikt is en ook aan de kruipruimtezijde goed geïsoleerd is).

Hiermee kun je de warmteverliezen beperken in de winter, en houd je in de zomer ook je woning koeler gedurende lange perioden van hitte.

Scenario Duurzame Energie stap 2

Bepaal eens hoeveel elektriciteit je vebruikt. De eind-nota zal een dezer weken binnen komen, zodat je dat goed kan achterhalen. Ga eens met een energieverbruiksmeter het huis rond, en elimineer de energieslurpers. Maar ook: die oude koelkast/vriezer kan aanzienlijk veel verbruiken, in vergelijking met de huidige modellen. En dat kan aantikken. Zet tijdschakelaars in. In korte bewoording: elimineer overbodig verbruik, ook wel ‘sluipverbruik’.

UIteraard, stap over naar een duurzaam energiebedrijf, zoals GreenChoice er een van is.

Scenario Duurzame Energie stap 3

Is er voldoende geld binnen? Kijk dan bijvoorbeeld naar zonnestroompanelen en zonneboilers. De prijzen van de zonnestroompanelen (voor het produceren van elektriciteit) zijn de afgelopen maanden enorm gedaald. Voor rond de EUR 1.500 kun je al met 3-4 panelen in productie!

Scenario Duurzame Energie stap 4

Probeer te kijken of je de gas-aansluiting kan laten verwijderen. Opteer voor een elektrische kookplaat (inductie, deze zijn zeer efficiënt in het koken en energieverbruik). Maar voor de verwarming kun je ook een warmtepomp inzetten, op voorwaarde dat de woning op temperatuur gehouden kan worden middels Lage Temperatuur Verwarming (LTV).

Met het verwijderen van de gas-aansluiting (en dus meter) vervalt op de energienota de kostenpost. Da’s 160 euro per jaar aan netwerkkosten. Voorgenoemde tarieven zijn afhankelijk van het energiebedrijf. En natuurlijk de te beïnvloeden kosten-componenten als energiebelasting, geheven op het verbruikte aandeel gas. Tip: heeft u een verbruik minder dan 500 m3 per jaar? Dan dient uw energiebedrijf u de nodige centen terug te betalen van het vastrecht (toch ca 200 euro per jaar). Wijs hen er op!

Allemaal opties (en er zijn er nog veel meer!) die je met het vrijgekomen budget uit de spaarloonregeling kan inzetten.

De te behalen voordelen:

 • structureel lagere energielasten;
 • aangenamer comfort;
 • waarde-toevoegend aan de woning (niemand wil meer een tochtig kot kopen 😉 );
 • CO2-emissie beperkend;
 • Onafhankelijker van de fossiele energiebronnen (aardgas, olie, steenkool, uranium);
 • Vergeleken met sparen op de bank een beduidend hoger financieel rendement;
Of ik zeg: DOEN! Zowel investeren in duurzame maatregelen (isoleren, ventileren, lokale energieproductie en lokaal wonen & werken) als je burgerplicht vervullen en op duurzame politieke partijen stemmen (mocht je de hoop nog richten op een fossiel orgaan wat de hedendaagse veranderingen amper kan bijbenen met wet-en regelgeving 😉 )

0 gedachten over “Spaarloon: wat te doen?

 • Beste Niels, is LTV ook haalbaar in een jaren 30 woning met vloer/muur isolatie en HR++ glas? Ik lees op internet telkens over “goed geisoleerde nieuwbouw”. Op de foto’s van je nieuwe zonnepanelen zag ik dat je ook een oud huis hebt, gebruik je ook LTV en zo ja wat heb je ervoor moeten doen?

 • @Leon: mijn woning (zoals je hier op de website wat foto’s van kan zien) is van bouwjaar 2005/2006. Dus recent. Wel in de 30-er jaren bouwstijl (que details), maar verder gewoon recent.

  LTV heb ik door mijn huidige radiatoren waterzijdig te laten inregelen zodat overal de juiste warmtestroom naar toe gaan vloeien (er wordt een balans gezocht in verhouding tot de afstand van de HR-ketel en radiator).
  Daarnaast ben ik in aanvoer-temperatuur gezakt, oorspronkelijk 70-80 graden C, nu maximaal op 40 graden C (en met de weersafhankelijke regeling stroomt er water van ca 25-30 graden momenteel (buitentemp. ca 12 graden C) door de radiator).
  Ik overweeg om echt volledige LTV-radiatoren te plaatsen, zoals de Jaga Low H2O. Daarmee kan ik langer doen met de opgeslagen energie in het buffervat, en geeft de LTV-radiator veel beter de warmte af door het enorm grote oppervlak.

  Of het in jouw woning werkt, dat kan ik zo op afstand moeilijk zeggen. Kwestie van proberen, lijkt me het beste. Ligt ook aan de radiatoren: zijn het van die oude stalen/gietijzeren dingen, dan vrees ik het ergste….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.