Terugblik november 2011

De maand november is weer achter de rug, tijd voor weer een terugblik. In elk geval is deze maand erg droog gebleven en ook erg zonnig voor de tijd van het jaar.

Vervoer

Uiteraard de dagelijkse rit op de fiets van en naar het treinstation. En enkele kilometers rondom huis voor o.a. boodschappen en het bezoeken van vrienden. Totaal zo’n 546 km woon-werkverkeer en 22 km privé. Totaal vanaf mei dit jaar ruim 3.600 km gefietst. De ecologische voetafdruk met ca. 3.600 m² verkleind, en 723 kg CO2 uitstoot voorkomen.

Nog leuker: aldus fietsenscoort.nl ruim 1.000 EUR aan autokosten vermeden, naast zo’n 275 liter brandstof!

Zonnestroom

In elk geval is deze maand elk systeem met zonnepanelen gekoppeld aan internet en wordt dagelijks ook Sonnenertrag.eu/zonnestroomopbrengst.eu bijgewerkt met de dagproductie.

De 3.120 Wp Kingsun panelen hebben bemeten met de Arduino in Sonnenertrag 22,29 kWh/kWp geproduceerd. (72,51 kWh gemeten totaal op digitale kWh-meter, genormeerd: 23,24 kWh/kWp). Een afwijking tussen de meters van 23,24-22,29 = 0,95 kWh over 1 maand (1 november t/m 30 november). Dit vind ik erg netjes! Een afwijking kan zijn dat elke nacht de Arduino de dagstand (in Watt-uur (Wh)) doorgeeft aan Sonnenertrag, en daar niets met de vele decimalen gedaan wordt (bv. 5412 Watt-uur wordt doorgegeven na bemeten, en met 5,4 kWh gaat Sonnenertrag verder de statistieken benutten).

De deel-installatie van 1.140 Wp is pas 21 november gekoppeld met Arduino en de kWh-meter. Op de digitale kWh-meter is in elk geval 23,39 kWh gemeten (genormeerd: 20,51 kWh/kWp). Eigenlijk nog iets meer, aangezien een aantal dagen onbemeterd is ingevoed. Arduino registreerde 18099 Wh (18,1 kWh).

De deel-installatie van 570 Wp (op west) is 26 november gekoppeld met Arduino. Ook sinds koppeling aan de digitale kWh-meter: 1,74 kWh (genormeerd: 3,05 kWh/kWp). De Arduino registreerde sinds de koppeling aan de installatie 1677 Wh (1,67 kWh).

De verschillen van de Arduino t.o.v. de productie zijn klein, maar er zijn enkele momenten geweest dat de aansluiting tussen arduino en de puls per ongeluk los zijn geraakt. Daarmee mis je ook enkele Watt-uur in de registratie.

Het bemeten van de PV installatie laat ik vanaf nu door Arduino i.c.m. Sonnenertrag.eu automatisch gebeuren. De software loopt stabiel, en ik verander niets meer aan de uitbreidingen: het dak ligt namelijk vol!

Het is duidelijk dat de Kingsun/Yiangsu installatie door schaduw-effecten (van de rijen voor en achter zich, alsmede de woningen) gecombineerd met laagstaande zon eigenlijk verwaarloosbaar bijdraagt. Gelukkig gaat vanaf 24 december weer de zonnestand veranderen en komt deze installatie in het voorjaar weer beter uit de verf 🙂

Tot die tijd mogen de 6 Suntech STP190 panelen het in het najaar hun kracht tonen door de steile hellingshoek (ca. 50 graden) en de laagstaande zon: zwakke winterzon die de gekoelde zonnepanelen bijna loodrecht instraalt!

Water

Qua waterverbruik is deze maand 4 m3 verbruikt. Voornamelijk douchen van de dagelijkse woon-werkverkeer.

Gasverbruik

Door de zonnige perioden in november is de Qsolar nog goed in staat de schaarse zonnestralen lekker op te vangen en in te zetten. Het systeem draait pas sinds 24 november volledig op aardgas: mocht de temperatuur van tapwater (douche) en/of verwarming te laag zijn, dan kan aardgas ondersteuning bieden.

In totaal (tapwater & CV) is er 42 m³ aardgas verbruikt met deze zachte maand. Ter vergelijking, in 2010 sprong er 132 m³ op de teller. Voor goed vergelijk kijk ik naar mijn basisjaar, 2007, toen er een normale HR-ketel van Intergas hing.

Toen ging in 2007 voor de maand november 0,39 m³ per gewogen graaddag aan aardgas verbruikt  worden.

Nu, in 2011, gaat in dezelfde maand slechts 0,10 m³ per gewogen graaddag aan aardgas de boeken in. Besparing procentueel: 73,9%….

Over het hele jaar 2011 (t/m november) is het ook bijzonder te zien dat de Qsolar meters maakt:

2007 had het gehele jaar een gasverbruik van 0,28 m³/gewogen graaddag. Nu in 2011 (t/m eind november) staat de teller stil op 0,17 m³/gewogen graaddag. Resultaat: 39,2% minder-verbruik!

Wil ik nog meer besparen op aardgas, dan zal ik echt naar LTV-radiatoren moeten kijken. De vloer (tegels) openbreken voor vloerverwarming (of de wand voor wandverwarming) is een beetje overkill op dit moment. Een LTV_radiator op de begane grond laten vervangen is dan een eenvoudigere klus.

Daarnaast is een WTW op de douch en/of ventilatie nog een optie om gasverbruik te drukken (naast het uitfaseren van de gaskookplaat)….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.