Greenchoice beboet

Groot nieuws, sensatie, prijkte gisteren op het nieuws. Greenchoice door de NMa (nederlandse mededingingsautoriteit) bestraft met 7,2 miljoen euro.

Ja, dat raakt je als tevreden klant van Greenchoice toch wel in je ziel. Immers, zelf heb ik juist geen enkel probleem gehad. Ik kreeg keurig antwoord op vragen, hetzij telefonisch danwel per email. De overstap van Essent naar Greenchoice verliep soepel (op Enexis na dan… die gaf weer faliekant onjuiste informatie door aan de nieuwe energieleverancier), en de saldering van groene stroom (die mijn zonnepanelen produceren) loopt ook gewoon zonder problemen.

Nu hoop ik dat de NMa eerder de controles eens gaat verleggen naar de netwerkbedrijven. Immers, daar heb ik meer problemen mee gehad. Als zonnestroomproducent 😉 lever ik terug, en helaas verzaken de netwerkbedrijven de juiste meterstanden aan mijn energiebedrijf door te geven. Hierover heb ik reeds eerder geschreven, en sterker nog er zijn bij mij meer situaties bekend waar het netwerkbedrijf faliekant de wetgeving aan zijn laars lapt, en in plaats van gemeten standen slechts gegokte standen door blijft geven. Nuon (of NuOFF) is daar een van, maar zo zijn er nog meer die eens hard aangepakt moeten worden. Hetzij door de NMa, maar nog liever vanuit de politiek!

Daarom blijf ik vooralsnog trouw aan GreenChoice, om ze te steunen ook in deze barre tijden! Lees daarom ook graag de Greenchoice BLOG, met interessante artikelen. Het meest interessante van recente datum is het item over de energieveilingen.

Daarom besluit ik mijn steunbetuiging dan ook, en verzoek iedereen die nog geen klant is alsnog deze duurzame producent openlijk te steunen, en weg te blijven van fossiele giganten als Essent/RWE/Energie Direct, Nuon/Vattenfall, Delta, Atoomstroom, Nederlandse Energie Maatschappij.

Door de openheid van communicatie naar buiten toe door Greenchoice zie ik ook in dat een klein energiebedrijf door enorme groei mogelijk te coulant is geweest met de administratieve processen. Maar in plaats van te ontkennen, een helder antwoord en bijgevoegd acties (direct aftreden van de directie), siert het dit bedrijf wel! En dat is mij heel wat waard. Immers: van onze Essent/RWE zul je dat niet snel zien, ze bouwen liever smerig centrales in je regio al dan niet volgens de procedures. En dat men de bevolking nog eens bestookt met rommel (de verbranding geeft o.a. zware metalen vrij niet niet 100% afgevangen worden!). Make your choice…  en steun de duurzame energiebedrijven

of… richt zoals in Apeldoorn een coöperatie op voor duurzame energie!

0 gedachten over “Greenchoice beboet

 • Niels,
  ik lurk al een poosje op GoT, lees het verhaal van Vincent Dekker in Trouw, zie hoe “Den Haag” (en dat is inclusief de shells en essents) een echte promotor is van decentralisatie in de energiesector. Zie alleen maar de welwillendheid tegenover het kropje-sla-model.
  Ook Vincent Dekker is al een tijdje in de slag om een goede eind-afrekening van Eneco te krijgen na zijn overstap naar GC en Liander is daarbij de boosdoener, lees ik.

  Herman Scheer had het juist gezien toen hij zei, dat het grote probleem zou zijn: de macht van de energie-molochen te doorbreken.
  Natuurlijk vind ik het stom van GC, maar in mijn werkzame leven moest ik als vax/vms-specialist (Digital nu HP) leven in een compleet door IBM gedomineerde omgeving. Iedereen belijdt met de mond, dat je geweldig werk doet, als je maar stil in een hoekje blijft zitten.

  De NMA krijgt nu waarschijnlijk extra kerstpakketten van de fossiele lobby; ze hebben die vervelende GC toch maar mooi op zijn plaats gezet.

  Inderdaad laat de NMA maar eens naar de netwerkbedrijven kijken en laat de politiek de duitse wetgeving vertalen en invoeren, maar waarschijnlijk is daar een Argos-, gevolgd door een Zembla-uitzending voor nodig.

  Hans

 • Ik zou zeggen: “Unleash hell’ op de politiek en grote fossiele bedrijven.
  Laat de klachten o.a. via de Consuwijzer bundelen en de waakhonden aansturen om ook andere wantoestanden in de energie-sector aan te pakken.

  (voor de film-fanaat: de uitspraak is afkomstig uit de film “Gladiator”, tot zover een snufje cultuur 😉 ).

 • aanvulling: dit jaar (2010-2011) zijn er nog meer boetes uitgedeeld:
  NUON http://www.opta.nl/nl/actueel/alle-publicaties/publicatie/?id=3398 (slechts 70.000 euro voor overtreden van marketingregels)

  Essent/RWE: overtreden vergunning bouw kolencentrale
  http://www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/persbericht/?pressmessage_id=172
  en:
  niet aanleveren van klachtenbestanden (goed voor 160.000 euro): http://www.consuwijzer.nl/Consumentennieuws/Nieuwsarchief/2010/November_2010/NMa_beboet_Essent_voor_niet_aanleveren_klachtenbestanden
  (let op: boete is ook nog eens met 20% verlaagd, i.v.m. het meewerken aan het onderzoek)

  Zie jij ook al een rechtsongelijkheid ontstaan waar Greenchoice (ondanks meewerken met NMa, en het herinrichten van processen) nu dubbel-hard op afgerekend wordt met een (buitenproportionele) boete van 7,2 miljoen euro?

 • Niels, dat verandert wel de zaak. Ik dacht altijd dat de NMA andere partijen ook zo hard aanpakte, maar als dit alleen bij GreenChoice zo is, dan is dat ronduit belachelijk. Zo maken ze de markt en een mooi bedrijf kapot.

 • We zullen wel gaan zien of NMa inderdaad zo corrupt is als hier wordt gesuggereerd. Ik hoop het niet. Als het wel zo zou zijn, mogen ze van mij de hele sector gaan platbranden en helemaal overnieuw beginnen. Met ook een nieuwe marktwaakhond. Vallend onder een nieuw in te richten milieuministerie met de slagkracht van het Bundesministerium für Umwelt und Reaktorsicherheit (BMU). En een als “overbodig” opgeheven Ministerie van EL&I, wiens enige “innovatie” geweest zal zijn dat ze zichzelf overbodig zullen hebben gemaakt.

  Wel even een vingerwijzing: Niels claimt:

  “… waar het netwerkbedrijf faliekant de wetgeving aan zijn laars lapt, en in plaats van gemeten standen slechts gegokte standen door blijft geven. Nuon (of NuOFF) is daar een van, maar zo zijn er nog meer die eens hard aangepakt moeten worden.”

  Sorry, je valt hier in de diepe valkuil die je zelf hebt gegraven. Vattenfall/NUON (“productie en leveringsbedrijf”) heeft helemaal NIETS meer te maken met het al lang van die holding afgesplitste bedrijf Alliander. En dat is de netbeheerder. De grootste van Nederland. En niemand anders.

  Formaat blunder die je overigens zij vergeven… 😉

  (de NL markt blijft namelijk een onbeschrijfelijke bende, maakt niet uit wat NMa, EL&I en al die van juristen vergeven gremia voor sjieke gelikte rapporten uit blijven poepen)

 • Waarom krijg ik bij de NMa een sterk Buma-Stemra gevoel?
  Een semi-overheidsinstelling met graaiers aan de top. Uiteraard loopt er een leuke lobby voor fossiel rond. in 2010 legden ze voor 137 miljoen aan boete’s op. Dat was een record jaar voor de 400 medewerkers.
  http://www.nma.nl/images/NMa_web_jv_2010_NL22-156732.pdf

  En waarom krijgt Greenchoice een boete?
  Omdat ze te weinig personeel op de administratie hadden gezet.
  Wat heeft dat met concurrentie vervalsing te maken?
  Elke ex-klant die een mailtje stuurde kreeg met spoed een afrekening en betaling. De rest krijgt zijn geld wat later.
  Moet ik soms ook even over de concurrentie vervalsing van de Fiscus gaan klagen die er soms wel erg lang over doen om hun administratie bij te werken?

  GreenChoice is een klein bedrijfje in een bouwval pandje. Pieter de Hoochweg 108 3024 BH Rotterdam. Geen dure auto’s voor de deur. Geen poespas zoals bij de NMa. Verder veel positieve ervaringen, hoewel de administratie onderbezet is.
  http://www.energieleveranciers.nl/greenchoice/ervaringen
  Fout management, die ruim onder de Balkenende norm zitten. Maar een boete van 8 miljoen is belachelijk.

  “De NMa grijpt derhalve nu hard in, zodat consumenten met een gerust hart kunnen blijven overstappen”, aldus Peter Plug.

  Misschien een dom vraagje. Hoe hoog was de boete voor Shell in de niger delta? Of hebben ze de olie al netjes opgeruimd?
  Een boete van 3 miljard lijkt me peanuts voor shell. Gaat uiteraard de staatskas in.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.