Provincie Limburg subsidie vervolg

Een uitgebreid artikel in het lokale weekblad van mijn gemeente, de Maas-en Niersbode.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

De boodschap is helder: er is subsidie/stimulering voor de zonnepanelen in de provincie Limburg, waarover ik reeds eerder al meermalen op Twitter en deze website geschreven heb.

Een aantal essentiële aanvullingen op het artikel:

Het STC-vermogen
Het vermogen van een zonnepaneel wordt in Watt-peak vermeld en is geldig bij de Standaard Test Condities (STC). Voor elk paneel wat gemeten wordt vanaf de fabriek wordt op deze wijze de waarde bepaald en geregistreerd als ‘flash-data’ van het paneel.

De Standaard Test Conditie behelst de volgende aandachtspunten:

  1. Cel-temperatuur van 25 graden Celsius;
  2. Atmosferische omstandigheid van AM=1,5 (zonnespectrum, een maat voor de lengte van de lichtweg door de atmosfeer)
  3. instraling van 1.000 Watt/m² loodrecht op het zonnestroompaneel
Bij koude kan het zonnepaneel juist beduidend veel hogere vermogens leveren bij een felle (schrale) winterzon! Let er op dat bij aanschaf van de zonnestroompanelen u de STC-data van de panelen meegeleverd krijgt. Zonder deze informatie zult u nooit weten wat uw panelen doen, en of ze presteren qua productie. Ergo: bij verkoop van uw woning kunt u niet aantonen dat de zonnestroompanelen daadwerkelijk ‘as designed’ werken. Meten is weten, gissen is missen! Dwing dat af bij de leverancier!
Aanpassingen aan uw elektrische installatie
Bij systemen die meer dan 500 Watt (AC/wisselspanning) invoeden op het lichtnet dienen op een aparte elektrische groep geplaatst te worden, waarbij er niets anders op aangesloten mag worden (geen verbruikers). Laat een aanpassing derhalve altijd door een erkend installateur conform de NEN1010 richtlijnen uitvoeren indien u een grotere installatie aan panelen wenst te plaatsen. Deze grote systemen zijn veelal NIET voorzien van een normale stekker, maar moeten ‘rechtstreeks’ op de bekabeling worden aangesloten (maar dat weet de erkend installateur zeker).
Kleine systemen, grofweg 1 kleine omvormer met maximaal 3-4 zonnepanelen (ca 600Wp) voeden maximaal 500 Watt AC in en mogen op elke willekeurige groep met de stekker aangesloten worden.
Raadpleeg voor de laatste installatievoorschriften, richtlijnen en adviezen uw installateur en de recente NEN1010 installatierichtlijnen. Vroeger mocht een kleine PV-set van 3-4 panelen gecombineerd aangesloten worden op een willekeurige groep. Vandaag de dag (2021) is het vanuit NEN1010 voorgeschreven (NEN1010:2015) dat elke PV-installatie, ongeacht grootte (in vermogen, aantal panelen etcetera) op een eigen (aparte/dedicated) groep geplaatst wordt.
De opbrengst van een zonnepaneel
In de regio Gennep haal ik ruime waarden van >900 kWh/kWp met installaties pal op het zuiden geplaatst. Dus stel u heeft voor 2.000 Watt-peak geïnstalleerd, dan is dat op jaarbasis ca. 2 x 900kWh/kWp = 1.800 kWh opbrengst bij optimale opstelling.
Let wel: de performance van uw systeem is afhankelijk van uw cel-efficiency, uw paneel-efficiency, de omvormer-efficiency, de hellingshoek, instraling van daglicht etcetera! Maar ook juiste dimensionering tussen de gekozen zonnepanelen en de omvormer(s)!
de TVT (terugverdientijd) blijft lastig. Het is stellig om (zelfs als bedrijf!) offertes te tekenen die aangeboden worden dat men binnen 5 jaar e.e.a. terugverdiend heeft. Sterker nog: ik zou een dergelijke leverancier hier aan houden 😉 Het probleem in Nederland is de discussie rond TVT. Kennelijk moet de massa anders gaan redeneren: wat gaat u over 10-20-30 jaar betalen, en ziet u steeds meer van uw salaris verdampen aan die energiebedrijven die al te graag kolen/kern/aardgascentrales in uw buurt willen bouwen? Met als gratis kado dat omwonenden letterlijk stikken in de zware metalen (kolen!), gassen (stikstof e.a.), of de rekening doorschuiven naar hun volgende generaties?
Zolang niemand kan vertellen wanneer zijn/haar woning zich heeft terugverdiend, of hun heilige koe (de auto), moet de discussie zich verplaatsen naar een ander vlak: hoe langer wil je uitgeknepen worden?
Al met al kan ik zonnepanelen iedereen aanraden! Draag concreet uw eigen steentje bij en geniet van daadwerkelijk lokaal gebakken en benutte zonnestroom, en druk die fossiele energiebedrijven ons Nederland uit!
Rest mij Leo Korving e.a. veel succes met dit initiatief te wensen, enne… bij evt. hulp Leo: voel je vrij om contact te leggen ! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.