Terugblik op het jaar 2011

December is weer voorbij, het jaar 2011 loopt zijn laatste uurtjes tegemoet. Mooi om weer eens terug te kijken en te mijmeren over het afgelopen jaar….

Dus pak gerust een drankje, ga er eens goed voor zitten en lees verder 🙂

Zonnepanelen

De 9 panelen (MSK & Suntech) zijn in september vervangen door 12 Kingsun panelen. Later zijn de 9 MSK & Suntech panelen herplaatst op het dak (6x 190Wp, zuid) en 3x 190 Wp op het westen. Er is flink wat geschoven, herplaatst en tussentijds in bedrijf genomen aan zonnepanelen. Lastig jaar voor statistieken 😉 Wel een jubileum: mijn eerste zonnepanelen kwamen zonder subsidie op de garage te staan in december 2006. Dus het vijf-jarig lustrum van de MSK panelen is een feit.

Verder is het gelukt de monitoring nu goed en stabiel te krijgen met Arduino, en wordt ’s nachts rond 3.00u alle data naar Sonnenertrag.eu gestuurd voor direct vergelijk. Tijdens de productie overdag krijgt de australische site PVOUTPUT.ORG de data met een interval van 5 minuten aangereikt. Geen omkijken meer naar!

Teruggeleverde elektriciteit in kWh (hoog-laag tarief)

In totaal is er 1.562 kWh (dal-tarief 461 kWh, piek-tarief 1.101) via de hoofdmeter in de periode van 1 januari t/m 31 december teruggeleverd. Beduidend meer, zeker ook sinds ik medio september van 1.710 Wp naar 4.830 Wp ben gegroeid door de uitbreiding (mede mogelijk gemaakt door de zonnepanelen-subsidie 2011 van de Provincie Limburg). Helaas is de uitbreiding tegen het einde van de zomer geplaatst… Let wel, deze teruggeleverde energie is door de 3 deelsystemen geproduceerd.

Aardgas

Door het ruime PV_vermogen kan ik nu elektriciteit inzetten om te verwarmen. Aangezien ik deze zelf opwek, en een eigen klein-verbruiker ben drukt het inzetten van de elektrische kachel enorm het gasverbruik.

Voor dit jaar is in de periode 1 januari t/m 31 december totaal 565 m³ aardgas verbruikt. Grootste verbruik was met name in de eerste maanden gedurende de strenge vorst, toen ik ook nog niet optimaal de Atag ingeregeld had met de vele instellingen. Voorheen ging er ca. 850 m³ doorheen. Berekend met de website van mindergas.nl is ten opzichte van mijn basisjaar 2007 een besparing (minder-verbruik) van 37,9% bereikt (van 0,29 m³ gas per gewogen graaddag in 2007 naar 0,19 m³ gas per gewogen graaddag in 2011).

Uiteraard heeft de Atag Qsolar veel sensoren en meetgegevens in zich, dus heb ik de stand van zaken uit 2010 erbij gepakt om te zien hoe 2011 de Qsolar zich heeft ingespannen.

Voor 2011 is er 665 uur totale ondersteuning geweest waarvan 629 uur voor CV en 36 uur voor tapwater. Hierbij is dus gas verbruikt/ingezet.

De zonlichtcollectorpomp (de pomp die het medium Tyfokor L door de vlakkeplaatcolllectoren en het buffervat pompt) is voor dit jaar tot een stand gekomen van 1.753 uur.

De ondersteuning CV door zonlicht is goed voor 676 uur in 2011. Moet ik wel even nog opmerken: de Qsolar is half 2010 geïnstalleerd.

De Qsolar heeft totaal 18 GJ x 33 (factor van aardgas conform Atag) = 594 m³. Verbruikt is 565 m³. Dus besparing: 594-565 = 29 kubieke meter dit jaar, denk ik.

In tabelvorm:

parameter jaar: 2010 jaar: 2011
21 totaal in GJ 15 GJ 18 GJ
22 CV in GJ 14 GJ 17 GJ
23 WW in GJ 1 GJ 1 GJ
24 totaal in branduren 634 u 665 u
25 CV branduren 607 u 629 u
26 tapwater branduren 27 u 36 u
204 draaiuren zonlichtcollectorpomp 1.020 u 1.753 u
205 ondersteuning CV door zonlicht 293 u 676 u

Notitie voor mijzelf 🙂 :

de teller op de control tower is de som van alle jaren. Bijvoorbeeld parameter 204 staat in de Atag op 2.773 uur. Hiervan is op 31 december 2010 de waarde 1.020 uur genoteerd, en voor 2011 is dat dus respectievelijk : 2.773 -/- 1.020 = 1.753 uur.

Waarneming:

ik oogst dit jaar veel meer Joules uit het daglicht, en zet ze ook in. Ondanks een iets hoger gasverbruik in branduren (parameter 26) ben ik toch veel zuiniger uit in gasverbruik. Daarnaast ben ik dit jaar van werk veranderd waardoor ik nu dagelijkse douche (’s ochtends en s’ avonds) dus het is verklaarbaar dat er dan mogelijk enig gasdeel verbruikt wordt. Ook het feit dat in 2011 meer zon geschenen heeft (aldus het KNMI) is een extra verdienste van moeder natuur 🙂

Het is bijna gelukt om met normale radiatoren meer warmte in huis te krijgen. De toename in aantal draaiuren door de zonlichtcollectorpomp is daar een goed voorbeeld van. Ook de CV ondersteuning op zonlicht is gestegen, wat zeg ik, verdubbeld: van 293 uur in 2010 naar 676 uur in 2011.

Momenteel speel ik serieus met de gedachte om de ventilatie aan te pakken. In plaats van een ‘gebruikelijke’ continue verversing van de lucht wil ik deze ombouwen naar CO2 gestuurd ventileren (middels 2 CO2 sensoren, 1 in de woonkamer & keuken, en 1 in de slaapkamer). Idealiter is een WTW (warmte-terugwin) op de ventilatie, echter, deze aparte retour-kanalen inbouwen in de bestaande woning is erg omvangrijk/kostbaar/lastig.

De energienota van GreenChoice is daarmee bruto 55 euro per maand, maar na het verrekenen van de saldering (ten gevolge van de invoeding op het lichtnet) nog ca. 30 euro per maand (gas & elektriciteit)

Water

Met de aanleg van een permacultuurtuin en een extra regenton (totale buffer-capaciteit verdubbeld met enkele honderden liters regenwater) kan ik nog niet echt zien dat dit besparingen geeft op het tapwater, gelukkig.

Waterverbruik steeg van ca 25 m³ per jaar naar 35 m³ per jaar. Oorzaak: de douche/badmomenten in het seizoen van maart tot en met oktober.

Vervoer

In april zelf ontslag genomen bij de detacheerder, aangezien ik er letterlijk ziek van ben geworden: de lange dagen, veelal stilstaand onderweg in een file, het brak me letterlijk op. En in mei eenzelfde baan gevonden in Arnhem, wat aanzienlijk beter bereikbaarder is. Wel de lease-auto ingeleverd (de Honda Civic Hybrid), en op het oude fietsje naar het treinstation in Mook-Molenhoek peddelen. Toevallig is het geluk mij goed gezind, en win ik in september een nagelnieuwe Gazelle Luzern Plus stadsfiets met 7 versnellingen, naafdynamo en LED-verlichting.

Aangezien ik geen auto meer bezit is het fiets-aandeel enorm gestegen. Voor woon-werkverkeer en rondom huis is ruim 4.000 km op de fiets vanaf mei afgelegd. Op de website van fietsenscoort.nl heb ik vanaf mei e.e.a bijgehouden, en de teller staat daar op 4055 km.

Onderhoud heb ik uiteraard ook moeten verrichten aan de fietsen. De oude stadsfiets kreeg nieuwe binnen-en buitenbanden, beschermers, snelbinder en een zadel. De nieuwe fiets heeft eind december een onderhoudsbeurt bij Fons Coenders in Heijen gekregen. Totaal is het bedrag aan onderhoud voor deze ruime 4.000km circa 150 euro geweest.

Voor woon-werkverkeer (excl. trein) is dat een besparing van 765 kg CO2 emissie. De ecologische voetafdruk is afgenomen met 4.055 m².

Lichaam en geest varen er wel bij! Dus dat houd ik mooi aan in 2012!

Ga ik nog verder met het opnemen van meterstanden en wekelijks verwerken in grafieken? Ik vrees van niet. Ik ken mijn woning en mijzelf nu, en de zonnestroompanelen worden vol-automatisch bemeten. Verwacht dus in 2012 niet wekelijks updates van deze grafieken, maar ik sluit ook niets uit… En wil je jouw zonnepanelen vergelijken met mijn opstelling, kijk dan op de Realtime pagina en/of zoek op Sonnenertrag.eu/zonnestroomopbrengst.eu naar mijn installaties.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.