CO2 gestuurde ventilatie met de Itho Ecofan 2

De mechanische ventilatie van een doorsnee woning is veelal een eenvoudige installatie: een ventilatie-eenheid op de zolder, met uitvoer naar het dak en aanvoer van verse lucht via (deels) geopende dauerluft-openingen boven de diverse ramen en deuren. Alles om een leefbaar klimaat in de woning te handhaven. En de mogelijkheid om vaak met 3 standen te kunnen ventileren. Als alles ook nog mee zit is de capaciteit toereikend en zijn de afzuigventielen en het vermogen van de mechanische ventilatie eenheid op elkaar afgestemd (ingeregeld). Maar er is zoveel meer mogelijk met ventileren. Zoals ook ventilatie op het CO2 gehalte.

De Itho Ecofan 2 kan namelijk met enkele accessoires worden uitgebreid om een slimme ventilatie eenheid te worden.

Hiervoor zijn de volgende componenten noodzakelijk:

 1. PWM print 536-0201, brutoprijs 35 euro
 2. CO2 sensor 755-9640, brutoprijs 128 euro
 3. Adapter voor CO2 sensor 051-ec9004, brutoprijs 49 euro
(bron: Itho/Daalderop servicedesk)

Zover ik kan zien wordt de mechanische schakelaar ‘uitgeschakeld’ (of ontkoppeld) en middels de PWM-print en de CO2 sensor gestuurd op ventilatie-stand.

Krijg je visite, dan zal in deze situatie het niveau van CO2 (gemeten in PPM (parts per million)) toenemen. Door de CO2 sensor gaat dan vanzelf het signaal naar de Itho Ecofan die dan in ventilatiecapaciteit zal opschalen: de ventilatie eenheid gaat meer toeren maken en ververst meer lucht (waardoor de CO2 niveau’s weer dalen).

Ik ben nog even aan het uitzoeken of e.e.a. draadloos te koppelen valt, zoals nu ook met de huidige draadloze (RF) 3-standen schakelaar, of met een Zigbee protocol. Want het laatste wat ik wil is draden trekken van begane grond naar de zolder (al valt daar natuurlijk ook wel weer een mouw aan te passen).

Intussen heb ik ook van fabrikant DUCO een oplossing gevonden, opgebouwd rondom de Itho Ecofan 2, compleet met CO2 sensor(en), relatieve luchtvochtigheid sensor(en), automatische beluchtingbediening op de ramen (optioneel). Ook daar loopt een vraag omtrent deze wens en het draadloos aanleggen.

Voordelen van CO2 gestuurde ventilatie die ik zelf zo kan opsommen:

 • de juiste ventilatiestand wordt automatisch (continue) bijgesteld. Bij langdurige afwezigheid zal de ventilatie eenheid naar laagste stand schakelen, bij bewoning naar een vrije stand tussen 0% en 100% van het ventilatie-capaciteit. Dit scheelt ook enigszins in het elektriciteitsverbruik.
 • vermindering van het ventilatie-geluid. Op laagste stand momenteel met de drie-standen schakelaar beperkt waarneembaar, midden en hoogstand beduidend beter ┬áwaarneembaar.
 • Door juiste stand: niet te veel maar zeker niet te weinig ventilatie in de woning. Een gezonde binnenklimaat is veelal als richtlijn een CO2-niveau van minder dan 800 PPM. Alles erboven dient liever niet, maar anders beperkt aan blootgesteld te worden. Bij hoge concentraties CO2 (1200 PPM en hoger) kunnen klachten als hoofdpijn en astma o.a. naar voren komen.

Ik houd jullie in elk geval op de hoogte, als jullie in elk geval continue blijven ventileren (ook in de winter en koude!!) En denk eraan: luchten is iets totaal anders als ventileren!

0 gedachten over “CO2 gestuurde ventilatie met de Itho Ecofan 2

 • Alhoewel een vrij oud artikel, voor mij op dit moment relevant. Ik heb onlangs een Itho CVE ECO RFT aangeschaft en zit nu te kijken of ik die box niet CO2-gestuurd kan krijgen. Ben benieuwd of het jullie is gelukt dit werkend te krijgen.

 • Hoe heb je de boel dan aan elkaar geknoopt?
  Of doe je dit draadloos.
  Zelf heb ik de Itho ventilator met een draadloze rtf bediening.
  Ik overweeg ook een CO2 sensor te plaatsen.

 • De Itho Ecofan is met een 2-aderig snoer aan de CO2-sensor in de woonkamer/keuken gekoppeld.
  De CO2-sensor wordt met aparte voeding gevoed. De draadloze (RF) bediening is komen te vervallen, maar wel heb ik de 3-standen schakelaar in de douche nog in gebruik om naar ‘maximale’ afzuiging te forceren (tijdens het douchen).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.