CO2 vraaggestuurde ventilatie: de afmontage

Vandaag de kabels getrokken, wat wel behoorlijk wat voeten in de aarde had. Zo dacht ik aan 10 meter signaaldraad (2x 0,6 mm2) voldoende te hebben om de Ecofan 2 en de CO2 sensore met elkaar te laten communiceren. Helaas was dat niet voldoende, dus uiteindelijk met 2x 0,75 mm2 van voldoende lengte de koppeling tot stand gebracht.

Lees hier verder hoe het verliep….

Bij inschakelen gebeurde er niets. Het minste wat ik verwacht zou hebben is de Ecofan 2 te horen ‘snorren’, minimaal op laagste stand. Tijd om de fout op te sporen.

De CO2 sensor krijgt zijn voeding (zowel wisselspanning als gelijkspanning) op de aansluitklemmen 1 en 2. Ik dacht dat ze op 4 en 5 zouden moeten zitten, want de sticker vermeldt uitsluitende ‘ AC’ bij klemmen 1 en 2. Daarom dus de voeding correct aangesloten.

Daarna bij de Ecofan de 2 klemmen gecontroleerd, evenals de PWM-printplaat. En alles leek goed. doch ik ontdekte toch een klein koperdraadje wat mogelijk sluiting van het I2C signaal zou kunnen veroorzaken. Dus nogmaals netjes gestript, en keurig met beleid op de PWM-printplaat gemonteerd.

De Ecofan 2 en de CO2 sensor beiden van spanning voorzien en…. verhip! Ik hoor op maximaal ventilerende Ecofan opspinnen! Nu even geduldig wachten. De CO2 sensor gaf een rood signaal aan (2e rode led, dus CO2 niveau tussen de 1600 en 2000 PPM. Ik ontdekte tevens dat de ‘default’ instelling op 0-10V instelling stond op de CO2-sensor in plaats van (volgens handleiding) default PWM. Door het verstellen van de jumper op de sensor is dat snel gecorrigeerd.

Ter informatie: de gevoeligheid van de CO2-sensor in de woonkamer/keuken heb ik op ‘oranje’ geplaatst, dus de gemiddelde stand qua ventilatie. Bij de meeste ‘zuivere’ lucht stand (stand 1, groene LED) loopt de ecofan enkele uren maximaal te ventileren en voelt de woonkamer/keuken erg fris/koud aan (ongetwijfeld door de langdurige toevoer van verse lucht). Laat ik als startpunt maar gewoon de gemiddelde stand kiezen (oranje).

Daarnaast merk ik op dat de ventilatieroosters in het plafon (de afzuigpunten) reeds eerder correct zijn afgesteld en ingeregeld ten opzichte van de ventilatieunit en de ruimten onderling. Ben je dus bezig met ventilatie, dan is een goede balans essentieel en moet je dit oppakken. Helaas gebeurt het vanuit oplevering/bouw niet, en zul je zelf achter deze aandachtspunten aan moeten gaan.

Het geluidsniveau van ventileren tussen rood en oranje/geel kan ik persoonlijk niet onderscheiden, dat klinkt even ‘hard’. Bij het naderen van groen (1e en 2e groene LED). Tegen het einde, gedurende het draaien in de groene indicator merk je duidelijk dat de ventilatie traploos afneemt en niet uitschakelt. De ventilatie blijft dus gewoon continue lopen.

Als ik de grafiek goed interpreteer, zal alles boven de 1.000 PPM CO2 resulteren in maximale ventilatie (10Volt op de PWM-print, maximale ventilatie-vermogen ingesteld via de potentiometer op de Ecofan 2 (default 225 m3/u, maximaal 325 m3/u). Door het vervangen van de motorplaat staan mijn instellingen weer ‘default’, dus minimaal 75 m3/uur en maximaal 225 m3/uur.

intussen merk ik dat de mechanische driestanden-schakelaar toch nog een functie heeft.

Echter hoe deze samen werkt met de CO2-sensor kan ik nu nog niet aangeven. Draai ik namelijk aan de driestandenschakelaar dan versnelt/vertraagt de ventilatie. Maar… zet ik deze op zijn laagste stand, dan lijkt de CO2 sensor het niet over te nemen. Vreemd… ik ga nog eens kijken wat de bedoeling nu is: moet de driestandenschakelaar gedemonteerd worden (en in de perilex stekker alleen een nul en fase (op L1) aangesloten worden? Tijd voor verder speuren 🙂

Wel ben ik benieuwd hoe de ventilatie geregeld wordt bij toenemende personen. Gelukkig ben ik over enkele weken jarig, dus dan kan ik zien hoe de ventilatie zich houdt. Ook als ik morgenochtend na ontwaken beneden kom, ben ik benieuwd of dan misschien door de continue ventilatie zelfs de eerste groene LED oplicht. Al met al ben je nu zeker dat continue voldoende ventilatie verzorgd wordt.

0 gedachten over “CO2 vraaggestuurde ventilatie: de afmontage

 • alsof Murphy er mee speelt… (he wasn’t invited either 😉 ) ik ben vanavond weer aan het puzzelen… evt. oplossingen zal ik tekstueel hierin nog toevoegen.

 • Ik snapte eerst dat hele Itho regel systeem niet. Een niet lineaire stuur spanning/PWM???
  Maar het is een keuze tussen frisse buitenlucht en energie verbruik.
  Dat kan met de de zwarte knop http://www.itho.nl/data/catalog/10/2251/7/installation%20manual%20itho%20co2%20sensor_version21.pdf :
  “Voorbeeld: regelen van ventilator 400-800 ppm. {en uiteraard blijft hij door pompen boven de 800ppm}
   Druk zwarte knop 5 sec. in. Een Led gaat knipperen.
   Druk nogmaals tot de juiste kleur gaat knipperen (zie tabel voor instelbereik, voor 400-800 ppm de groene LED)
   Na enkele seconden zal knipperen vanzelf stoppen (instellen is klaar) en de normale weergave van het actuele CO2 niveau zichtbaar zijn. (Zie bovenste tabel)”
  Wanneer de het CO2 gehalte gehaald word is afhankelijk van je maximale ventilator stand voor je Eco ventilator. Daarna geven de leds aan of het gaat lukken. Op gas koken zonder afzuigkap is een goeie test :).

  Het enige verschil tussen AC en DC is een gelijkrichter.
  Waar haal je je voeding vandaan? Is hij boven de 14V?
  Vreemd is ook dat ze 2mA gebruiken voor een LED bij 48VDC.
  Er zit natuurlijk een stepdown converter in. Die waarschijnlijk de meeste energie verbruikt met zijn minimale stroom verbruik van 8mA. En wanneer zijn alle leds uit?

  Leuk is ook de clausule “Om EMC storing te kunnnen uitsluiten…”. M.a.w. de gebruiker is verantwoordelijk op een voor hem niet meetbare storing. Welke hoogspanning? Welke afstand? http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogspanning_(elektriciteit)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.