Eneco verkoopt TOON: voor inzicht in uw energieverbruik

Heet nieuws van energieleverancier Eneco: klanten kunnen inzicht in hun energieverbruik krijgen na aanschaf van deze gadget/accessoire “TOON”.

Het multifunctionele apparaat is naast een informatief display (wat tijd, meteorologische informatie) toont ook een grafische interface biedt als kamerthermostaat. De thermostaat functie is compatible met het OpenTherm protocol.

Tot zover in vogelvlucht de highlights van dit apparaat. Maar dan de wijze waarop het in de markt gezet wordt…

Vergelijk uw energieverbruik

Als je als gezin pas gaat starten met energie-zuinig gedrag heb je nog veelal geen informatie om te vergelijken (juist: je start pas). En als je toch begint, dan zijn er simpele manieren die hetzelfde tonen. Een gewenning om elke week (bijvoorbeeld) even de meterstanden van de gasmeter en elektriciteitsmeter (en dan gelijk watermeter 😉 )te noteren en in een spreadsheet (Excel, OpenOffice, Calc) te verwerken.

Maar… er zijn ook (gratis) programma’s en/of websites hiervoor te benutten. Gasverbruik bijhouden bijvoorbeeld. Ikzelf begon ooit in Excel/OpenOffice spreadsheet. Vandaag de dag noteer ik deze in mijn persoonlijk account op mindergas.nl

Compleet met vergelijk van type woning (tussen de anonieme mede-gebruikers) tot maand/jaarvergelijk (met en zonder gewogen graaddagen van een KNMI-station bij u in Nederland).

Voor elektriciteitsvebruik kunnen Windows-systemen gebruik maken van Ecohome.

Of zie deze website, de meterstanden-besparingsmeter,  die via de webbrowser de informatie kan verzamelen. Ikzelf heb deze nog niet gebruik, noch hier concrete ervaring mee. Maar geloof me: een beetje zoeken op internet kan een bruikbare oplossing gratis aanleveren.

Wellicht heeft ook uw eigen energieleverancier reeds een portal/website waar u deze informatie in kwijt kan. Persoonlijk zou ik opteren om indien mogelijk een eigen oplossing te vinden, waarbij de privacy gewaarborgd is. Je informatie rechtstreeks aan bedrijven overdragen is erg interessant voor analyses omtrent trends & ontwikkelingen, gedrag, tarief-blokken en noem maar op….

Inzicht in uw huidige verbruik

Simpel gezegd: weten wat je verbruikt. Voor een paar euro (indicatie tussen de 10 en 40 euro) is een goede energieverbruikmeter te vinden. Door deze tussen de wasmachine, audio-meubel, TV, koelkast, vriezer, (magnetron)oven etc. te plaatsen is in een aantal meetmomenten vrij realistisch het verbruik af te lezen.

Ga je iets verder dan kun je opteren voor een systeem a la Plugwise (let op, werkt helaas alleen onder Windows-systemen. Support voor andere systemen wordt niet uitgewerkt!).

Voorkom bijbetaling

Wees kritisch wat je betaald. En als je toch bij tijd en wijle ziet dat je iets kan sparen, dan is het praktischer om het geld op de spaarrekening te zetten en zelf de rente te ontvangen dan renteloos teveel te gaan/blijven betalen aan het energiebedrijf.

En door het terugdringen van sluipverbruik, het vervangen van lampen door LED-lampen, en je CV-ketel goed te onderhouden en af te stellen kun je al vele tientallen euro’s eenvoudig besparen (afhankelijk van huishouden, samenstelling gezin, leefsituatie etc.).

Inzicht in uw kosten

Eneco claimt dat u inzicht in uw kosten krijgt. Maar… u heeft toch reeds een contract afgesloten met uw energiebedrijf? En u snapt uiteraard feilloos uw jaarafrekening en de samenstelling van de factuur? En natuurlijk heeft u al jarenlang feilloos in de smiezen dat de vaste kosten (heffingen, accijnzen, netwerkaansluitkosten) steevast hoger worden en waar u als spaarzaam/bewust burger helaas geen vat op heeft?

Als bovenstaande van u op toepassing is, kan ik zeggen dat u uitstekend op de hoogte bent van uw energienota. En de TOON-apparatuur in dit onderdeel geen meerwaarde kan bieden.

Inzicht in piekverbruik

Inzicht in piekverbruik. Tsja. Laat ik maar zeggen dat piek-verbruik niet de hoofdmoot van uw energienota gaat vormen, maar het continue verbruik (sluipverbruik o.a.) veelal wel. En met het meten van de apparatuur van uw kinderen middels de energiemeter, is deze informatie (continue en piek-vermogen) ook simpel te achterhalen.

Grip op uw rustverbruik

Ook hier is een alternatief, waar u verder geen maandelijks abonnementskosten voor in rekening gebracht krijgt. Denk aan een paar stekkers met schakelaar ingebouwd om sluipverbruik een halt toe te roepen. Maar ook een mogelijke oplossing als Enymate en de Wattcher zijn in staat om sluipverbruik/rustverbruik in beeld te brengen.

Werkelijk versus geschat verbruik

U betaald jaarlijks uw meetdienst via de energiefactuur. Kennelijk is schatten nog steeds, al bent u jaren klant, het credo van menig energiebedrijf. Zeker als uw gezin niet rigoreus gewijzigd is, is eigenlijk dit punt een non-issue. Meten is weten, gissen is missen.

Want je bent en blijft afhankelijk van de grillen die het netwerkbedrijf (Liander, Enexis e.a.) met uw energiebedrijf uitspookt.Dankzij de splitsing die opgelegd is via de overheid, die u zelf weer gekozen heeft.

Weer en verkeer info

Ehm…  mijn informatie omtrent weer & verkeer haal ik wel op via de smartphone (gratis via Wifi), danwel even een blik op de weer-sites als pietsweer.nl, knmi.nl, buienradar.nl e.a.

Dus eigenlijk: overkill….

Berichten

Ja…. je krijgt berichten over tarief-wijzigingen… Standaard elk jaar op 1 januari en 1 juli vinden nieuwe tariefswijzigingen plaats. Die u natuurlijk al jaren zelf controleert en bijhoudt toch? Als dit niet het geval is: welke toevoeging gaat het u dan toch aanbieden als het u helaas niets interesseert? 😉

De thermostaat-functie is praktisch misschien, maar… een beetje kwaliteit thermostaat heeft een goede handleiding bij zich. En eenmaal even goed doornemen kan je vrij makkelijk elke thermostaat instellen. Ikzelf heb intussen 3-4 thermostaten gehad, en na de eerste serie kon ik ze feilloos bedienen. De enige thermostaat waar ik vaak nog even de handleiding bij pak, is de ATAG BrainQ thermostaat. Maar daar stel je ook de gehele keten van de zonneboiler met verwarmingsondersteuning mee in. En dat werkt niet met deze Eneco TOON thermostaat….

Prijsstelling van TOON thermostaat is 120 euro per stuk, waarbij daarnaast nog maandelijks EUR 3,50 abonnement bij gaat komen voor wat ‘support’ in de vorm van informatie-uitwisseling van tarieven. En die kosten (€42 abonnement en eenmalig de aanschafkosten) moet u als nederlander uiteraard binnen een jaar ‘terugverdienen’. Dus in elk geval om de 160 euro investering ere uit te krijgen moet u dat zowiezo besparen….waarbij neergens vast staat dat het abonnementsgeld kan veranderen.

Voor meer informatie kun je naar Eneco’s website surfen, zie hier

En geloof me: die 10% besparing op de energienota is makkelijk haalbaar met wat eenvoudigere middelen die betaalbaarder zijn. Zie het als laaghangend fruit wat ik op mijn website hier aan u kosteloos aanreik.

Resumerend: de vele functionaliteiten zijn in een strak vormgegeven apparaat ondergebracht, maar blijken bij nader inzien makkelijk en betaalbaarder zelf te realiseren.

Overpeins daarom ook goed voor u tot aanschaf over gaat. Want, dat is misschien de ‘catch’: een andere energieleverancier (anders dan Eneco zelf) zal zeer waarschijnlijk uw TOON-apparaat niet ondersteunen en voorzien van de vele informatie die in het Eneco-maandabonnement zijn inbegrepen. Een mooi middel om klanten letterlijk te ‘binden’. 😉 E zijn financieel interessantere mogelijkheden om te besparen, vooraleer je ‘grijpt’ naar zonnepanelen. Want houdt de trias energetica in acht: eerst besparen (isoleren, gedrag etc.) daarna duurzaam opwekken (zonneboiler, warmtepomp, zonnestroompanelen), en als laatste (en liefst te vermijden!) fossiele brandstof spaarzaam en hoog-efficient inzetten.

0 thoughts on “Eneco verkoopt TOON: voor inzicht in uw energieverbruik

 • Goede analyse, Niels. Ik heb nog wat extra vraagtekens met dit apparaat.

  Ik denk namelijk dat de installatie en correcte bediening van dit apparaat voor de gemiddelde Nederlander veel te ingewikkeld is. Ik wil die uitpakparty en bijbehorende handleiding straks wel eens zien 🙂

  Tevens moet je die 3,50 euro betalen (ik had ergens gelezen voor minimaal 24 maanden) voor info die Eneco gratis van het net kan plukken of al in de database van haar backoffice heeft staan. En het apparaat zou 50kWh per jaar verbruiken, dus dat kost ook zo’n 12 euro per jaar.

  Het grote voordeel is natuurlijk wel dat je een “alles-in-1” apparaat koopt.
  En ik vermoed dat dit met apparaat je gemiddeld 10% op de jaarrekening zou kunnen besparen, dus de aanschafwaarde verdient iemand binnen een jaar terug.

  Qua duurzaamheid vind ik het wel erg vreemd dat je abonnementskosten moet blijven betalen voor gratis info en het feit dat dit apparaat niet werkt met andere energieleveranciers. Dus op de lange termijn is dit dus geen duurzaam apparaat en daarmee wat mij betreft zeker geen must-have.

 • vind het geen prettig idee om online info te versturen waaruit op te maken is of je thuis bent of niet. ook de gebondenheid aan Eneco is voor mij een reden om hem niet aan te schaffen. abbonnementskosten probeer ik principieel te vermijden. ga ik niet aanschaffen.

 • Goed artikel. Ik vraag me eigenlijk af of iemand al software of een pakket is tegen gekomen om de eigen slimme meter gewoon vanaf een PC uit te lezen. Ik gebruik Plugwise voor de registratie van het elektriciteitsverbruik en dat werkt aardig. Ik zoek echter nog steeds een bruikbaar systeem voor de registratie van het gasverbruik. Heb er al verschillende getest, maar iets fatsoenlijks vinden i.c.m. mijn 20 jaar oude gasmeter valt niet mee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.