Enexis’ registratie van mijn zonnepanelen

In 2006, toen Essent mijn energiebedrijf was, heb ik bij het plaatsen van de eerste zonnestroompanelen de klantenservice benaderd. Ik kreeg een formulier toegestuurd, waarop ik aan heb gegeven dat er 570Wp geplaatst is, zodat Essent de teruglevering/saldering ook verder kon afhandelen.

Via een vriend trof ik een interessante site aan: www.zelfenergieproduceren.nl en www.energieleveren.nl, waarvan de eerste eigendom is van Enexis (het netwerkbedrijf wat na de scheiding tussen energiebedrijf en netwerkbedrijf is ontstaan). Dus benieuwd als ik was, even de stoute schoenen aangetrokken en hen (Enexis) gevraagd welke gegevens zij momenteel van mij hebben geregistreerd. Ik had gehoopt dat ze met de opstelling van PV-vermogen uit 2006 kwamen opzetten.

Fout… men heeft NIETS daar geregistreerd staan, behalve de meterstanden van 17 oktober 2011 j.l.

Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) uit 2007 verplicht energiebedrijven tot een volledige splitsing. Netwerkbedrijf en productie- en leveringsbedrijf moeten gescheiden, ook voor Essent. En zo ontstond (voor overname van Essent door duitse kolen/kerngigant RWE) Essent als productie-en leveringsbedrijf, en Enexis als netwerkbedrijf.

Ergo: de splitsing van Essent en Enexis is lekker snel gegaan, maar de informatieoverdracht is kennelijk helaas over het hoofd gezien. Mijn instelling: ze zoeken het maar uit met hun gevraagde informatie omtrent opgesteld PV-vermogen. Ze (Enexis) weet dat ik al jaren teruglever, en als ze serieus hun taak opvatten kunnen ze zo de betreffende klanten tussentijds eens via een mailing benaderen. Ik kan dan ook aanraden om bestaande PV-bezitters maar vooral niet hier achter aan te gaan. Nieuwe (beginnende) PV-bezitters adviseer ik om schriftelijk bij aanvang van het plaatsen van de zonnepanelen zowel je eigen energiebedrijf alsmede het netwerkbedrijf op de hoogte te brengen. En bewaar die email, fax of aangetekende brief. Want zo heeft de overheid het graag gewenst: vooral niet praktisch en innoverend bezig zijn voor duurzame energie, maar vooral frustreren en vertragen in suffe bureaucratische procedures en processen die voor de buitenstaander ondoorgrondelijk blijven…

0 thoughts on “Enexis’ registratie van mijn zonnepanelen

 • Floris Mokveld says:

  Recent kreeg ik van de door jouw genoemde website een brief waarin de bij hen geregistreerde Wp werd gecommuniceerd en aan mij werd gevraagd de gegevens te controleren en eventueel aan te passen. De gegevens die men had waren: 1050wp, exact de hoeveelheid van de originele 1050 Wp van de SDE subsidie. Deze gegevens zijn dus netjes bekend. Dat ik daarna doorgegaan ben met (zonder subsidie) investeren was hen niet bekend. Ik heb de uitbreiding per mail doorgegeven en al een bevestiging van verwerking gekregen. Ik vond het best efficient en begrijp vanuit een netbelastingsoptiek ook wel de behoefte. Wellicht speelt bij mijn begrip voor hun vraag wel dat één van onze werkgroepleden werkt bij Enexis en al eens heeft uitgelegd hoe lastig het voor het netwerkbedrijf zou zijn als elk huis rond 12 uur maximaal zou terugleveren. Dat ontwerp/upgrade van de grid wordt bepaald aan de hand van deze gegevens. Als deze gegevens dan makkelijk kunnen worden doorgegeven, heb ik er niet veel problemen mee.

 • Het kan toch makkelijker als ze (Enexis en Essent, maar willekeurig andere bedrijven) weten (al jaren) dat een huishouden teruglevert, om een periodieke inventarisatie/mailing rond te sturen. Want er zijn genoeg burgers die bewust de SDE loterij van het ‘innovatiecentrum’ genaamd Ministerie EL&I laten liggen voor wat het is. Of al jaren zelf de keuze gemaakt hebben door in zonnepanelen te investeren. Daarom werk ik op deze wijze niet mee. Wat is het volgende stapje? Feed-in balancing: in de nachtelijke uren een hoge teruglever-vergoeding en overdag een dump-prijs, om de markt van lokale kleinschalige duurzame energie te gaan verzieken? Mark my words: ik sluit niets uit. En anders maar de woning omschakelen naar een autarkisch concept. 😉 Dan kan de gas-en elektriciteitsaansluiting d’r uit 🙂

 • Ik krijg volgende week 2.100 Wp aan panelen geïnstalleerd.
  GreenChoice adviseerde me om de panelen ook aan te melden bij de netbeheerder. “Daarnaast raad ik u ook aan om bij het aanmelden van uw zonnepanelen bij de netbeheerder een aparte opwekregistratie te laten plaatsen. Hierin krijgt u al de opgewekte energie gesaldeerd.”

  Ik krijg de zonnepanelen via de energieleverancier toch sowieso gesaldeerd? of niet? Is de aparte opwekregistratie weer een nieuw meter die dan geïnstalleerd moet worden?

 • De ‘aparte opwekregistratie’ kan mogelijk te maken hebben daar u vermoedelijke een analoge kWh-meter heeft (een draaischijfmeter/ferraris-meter). Kijk even goed de voorwaarden van Greenchoice na. Dit kan ik nu even niet van uw situatie afleiden.

  In elk geval volstaat gewoon een email naar uw netwerkbedrijf (Enexis, Liander, of anderen (kunt u zelf achterhalen in uw regio)) dat u gaat terugleveren t.g.v. een PV-installatie. Het kan zijn dat uw meter reeds geschikt is (mijn digitale ISKRA kWh-meter heeft 2 standen voor afname, en 2 standen voor teruglevering).

  Als ze (Greenchoice) het ‘aanraden’ kan iedereen dat interpreteren als ‘wenselijk doch niet verplicht’. Advies van mijn kant: zorg dat alle correspondentie hieromtrent schriftelijke gebeurd en je deze zorgvuldig bewaard!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.