Helianthos mogelijke opties

De dunnefilm-techniek die in Arnhem is ontwikkeld bij/door Helianthos, met toen subsidie van provincie Gelderland afgegeven aan de (toenmalige) eigenaar NUON, is weer in het nieuws. De politieke partij in Zutphen oppert het idee om als gemeente deze hoogwaardige techniek over te nemen voor directe werkgelegenheid in de regio.

Een gouden plan, iets waar buurt-gemeenten rondom Arnhem-Nijmegen zeker ook eens bij stil mogen staan. Want de duurzame energie is onherroepelijk aan een opmars al jaren bezig, zelfs tijdens deze tijden van recessie!

Waar zijn deze innovatieve en uitdagende gemeenten gebleven? Welke gemeenten durven daadwerkelijk een statement te maken en het fossiel denken te ruilen voor een toekomst voor de lokale bevolking alsmede voor een beter milieu?

Bron: De Gelderlander

update 13 january 2012: Er is ten petitie te ondertekenen op de volgende website, en je kan eventueel aangeven voor hoeveel je bereid bent dit initiatief te ondersteunen (financieel) http://www.helianthos.info/

 

0 gedachten over “Helianthos mogelijke opties

 • Ik snap de link met gemeenten niet.
  Waar kan de burger het kopen? En wat kost het per strekkende meter? Wat zijn de Wp metingen per m²?
  Wat kost de fabriek? Ik mis weer alle cijfers.
  Cijfers die Qatar wel weet. Of worden ze daar opgelicht?
  Waarom trekt Nuon de stekker er uit? Werkt het soms niet?
  Het zaakje stinkt naar achter kamertjes politiek.

 • @Wim: uit een van de berichten die ik heb:
  “Het in Arnhem gevestigde Nuon Helianthos heeft een nieuw wereldrecord behaald door een zonnecelmodule te ontwikkelen met een rendement van 9,1 procent; voor zover bekend is dit nog nooit eerder gelukt met behulp van de dunnefilm-siliciumtechnologie op folie. Het gaat hierbij om een tandemcel die uit twee lagen bestaat. Elke laag vangt licht uit een ander deel van het lichtspectrum en zet deze om in elektriciteit.

  Het productieproces van de zonnecellen is een zogenaamd roll-to-rollproces, waarbij een plastic folie zich van de ene rol naar een andere rol verplaatst. Ondertussen brengt een machine op het kunststof draagmateriaal lichtgevoelig filmmateriaal aan. Ruim een jaar geleden is op industrieterrein de Kleefse Waard in Arnhem een proeffabriek geopend. De fabriek krijgt op termijn een capaciteit van vijfduizend tot tienduizend vierkante meter zonnecelfolie per jaar.

  Een vierkante meter zonnefolie levert in ons land ongeveer 50 kWh per jaar (tot 100kWh per jaar in zonrijkere streken). ‘Het rendement van de zonnefolie lag verleden jaar nog op zeven procent, dus dit is weer een stap vooruit’, vertelt Mandy Ros, woordvoerster van Nuon. ‘We hebben nu in plaats van cellen een module van vijf bij zes centimeter ontwikkeld. Daarmee komt het uiteindelijke productieproces ook dichterbij.’ Volgens Nuon is het potentieel aan toepassingen ook in ons land enorm. Zo zou er minstens honderd vierkante kilometer aan platte daken beschikbaar zijn waar de zonnefolie in principe op zou kunnen liggen.”

  en:

  “Er blijkt geen marktpartij bereid tot een investering van kapitaal en kennis die noodzakelijk is om na de onderzoek- en ontwikkelfase over te gaan naar rendabele productie. Onlangs heeft een laatste mogelijke partner zich teruggetrokken. Zonder een partner is het opstarten van grootschalige productie en een tijdige marktintroductie niet mogelijk. Dit betekent dat de overgang van dit R&D project naar grootschalige productie niet uitgevoerd kan worden. De ontwikkelfabriek die in 2009 in Arnhem werd geopend, zal worden gesloten. Voor de medewerkers zal het sociaal plan in werking worden gesteld.”

  Uiteraard, de kristallijne PV productie zit ruimschoots op 16% rendement (en hoger) en door de massala productielijnen in het verre oosten (China, Japan e.a.) is de markt van doorslaggevend. Men heeft dus gekozen voor zware PV-panelen i.p.v. de Helianthos folie. Voordelen van folie zijn evident: licht van gewicht, makkelijk te transporteren en aan te brengen, en goed gemonteerd veel beter resistent tegen wind/storm (lijkt me), gecombineerd met lage temperatuurgevoeligheid.

  Prijs van de zonnefolie lees ik met wat zoekwerk rond de 100 tot 200 euro per vierkante meter liggen. Levensduur van de zonnefolie is begroot op 20 jaar.
  Nuon heeft bij opstart van het bedrijf (dus inclusief R&D, pilot etc.) 85 miljoen euro geïnvesteerd, naast een ondersteuning door de Provincie Gelderland (7 miljoen euro) en het rijk/overheid (20 miljoen euro). Eenzelfde lot beschoren helaas, net als de windmolen-kennis van Vestas die naar Denemarken gevlucht is en daar de orders na elkaar binnen sleept! Bedragen zijn even bij benadering, ofcourse.

  Nuon heeft uiteraard belang erbij, gewoon groene energie traineren zich op hun markt te begeven. Anders waren de vele salderingsproblemen met de particuliere PV-bezitter en deze partij NUON al lang opgelost… en trust me, ook daar borrelt het klachten die helaas nog niet door NMa of regering daadkrachtig wordt aangepakt.

 • Als ik bovenstaande cijfers samenvat komen ze uit op een kostprijs tussen de 0,80 en 1,80€/Wp. China zit al op 70ct. Dus is het al een verloren zaak. Daar vind je geen investeerder meer voor. Ook de gemeente niet. 70 werklozen kost 1M per jaar. Als de werknemers het willen zouden ze met uitkering verder kunnen werken. Maar eigenlijk zinloos als je de panelen niet kunt verkopen.
  Tenzij 80ct de eindgebruiker prijs is en niet de af fabriek prijs. Dan zitten ze op 40 cent. En dat zouden ze nog flink wat panelen kunnen verkopen. Zo niet marktleider kunnen worden.

 • En dan is natuurlijk de vraag waarom Nuon de stekker eruit trekt.
  Die beslissing hangt af van de vrije energie markt die is ingevoerd. De klant mag kiezen tussen de aanbieders op grond van prijs. Daardoor zakt de energie prijs. Geniale aanname natuurlijk. Maar staat loodrecht op het plaatsen van duurzame bronnen.
  Essent is samengegaan met RWE. “A company of RWE” staat onder mijn factuur. En die hebben een kolencentrale gebouwd in Eemshaven. Voeg daaraan toe dat Essent en Nuon concurenten zijn, en op prijs willen blijven concurreren.

  Dan is de vraag bij welke €/Wp solar kan concurreren met een kolen centrale.
  Als voorbeeld even Eemshaven. De kolen centrale kost 2,6G€ voor 1,56GW. Dus 1,66€/Wa.
  Bij solar zit je dus met het probleem dat je Wa een factor 10 lager is dan de Wp in NL.
  Dus het break even point ligt op 0,16€/Wp. Bij wind 0,41€/Wp.
  En daar zit Helantios nog lang niet aan. Waarom? Ze hebben toch heel weinig materiaal nodig? En een simpele plant. Hoe kan dat dan zo duur worden?

  Ken je deze al? We hebben genoeg centrales. Maar komt toch een fossieltje bij:
  http://www.co2ntramine.nl/nederland-heeft-de-eemshavencentrale-helemaal-niet-nodig/
  En dat zegt de grote e-energie verdeler in NL :o.

 • Update 27 januari: ik ontdekte dat Nuon 7 miljoen euro subsidie alsnog aan Provincie Gelderland gaat terugbetalen. Ik ben erg benieuwd of Nuon deze gelijke trend vasthoudt en ook de landelijke subsidie terugbetaald…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.