Itho Ecofan 2 ombouw motorplaat

De service van Itho/Daalderop liet zich positief zien! Dankzij o.a. Frank Doff (Itho/Daalderop) en Warmteservice Gennep is het keurig opgelost. De onderdelen die ik in eerste instantie ontving, waren bestemd voor een Ecofan 2 model waarbij er reeds een revisie op de printplaat/motorregeling had plaatsgevonden. Met gevolg dat mijn oorspronkelijke printplaat niet de juiste passende aansluiting had voor de PWM_printplaat die traploos het toerental en dus het ventilatie-debiet regelt. Als oplossing heeft Itho/Daalderop mij geassisteerd en deze oplossing aangereikt.

Dus driewerf hoera voor deze after-sales waarvan ik zelf echt van stond te kijken!

De ombouw

De Ecofan 2 heb ik met een schroevendraaier kunnen demonteren van de zolder, en met voorzichtig handelen in onderdelen kunnen ontleden. Het eerste verschil tussen de oude en de nieuwe printplaat/motorregeling is de afwerking: in plaat van een open printplaat met een kunststof folie er over, is nu een heus strak blauw afgewerkt behuizing zichtbaar.

Na het openen van de nieuwe kunststof behuizing ontvouwde zich de nieuwe printplaat. En inderdaad: de positie en de aantallen connectoren verschillen ook al. Niet iets wat je even zelf op betrouwbare wijze zou kunnen oplossen.

Demonteren viel reuze mee: stap voor stap de plaat demonteren, en de nieuwe plaat er in klikken. Een klusje wat ik in alle rust heb kunnen uitvoeren. Het zal maximaal 15 minuten werk geweest zijn.

En zie hier het eerste resultaat. Uiteraard hangt de Ecofan 2 ventilatie-unit weer op zijn plaats. Wel moet ik nog even de verbinding leggen tussen de Ecofan 2 (met PWM-printplaat) en de CO2-sensor in de woonkamer (die nu op ooghoogte, ca. 170 cm is opgehangen).

Wordt vervolgd, deze CO2-vraaggestuurde ventilatie-implementatie in een bestaande woning 🙂

 

0 gedachten over “Itho Ecofan 2 ombouw motorplaat

  • Jij bent ook op de hoogte van de mogelijkheden van de Arduino… denk je dat je de motor middels een Mosfet en de arduino PWM uitsturing kunt regelen ?? CO2 sensortje van E-bay voor 5 euri….. en gaan !

  • @Redmer: of je daar mee moet gaan knutselen weet ik niet. Ervaring leert dat Arduino platform niet zo enorm stabiel is. Daarnaast een beproefd concept is makkelijker in te passen dan beetje aanmodderen met eigenbouw apparatuur (die een volgende koper zonder schroom eruit zal trekken).

  • Je hebt helemaal gelijk.. maar het is zo leuk om te bedenken 🙂 Bedankt in ieder geval, ik zal eerst de oude fanbox eens vervangen door een nieuwe, dat scheelt al wat in het jaarverbruik en kosten. (en heb ik al eens eerder gedaan in en vorig huis maar met een RF zender, geen CO2 sturing) Succes met de home-automation, ziet er allemaal goed uit !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.