CO2-gestuurde ventilatie: de installatie


De CO2-sensor definitief geplaatst in de woonkamer

De installatie en koppeling van de CO2-sensor aan de Ecofan is vandaag van start gegaan. Vol goede moed de documentjes (niet meer dan een klein A5-formaat briefje) bestudeerd. Vervolgens gekeken hoe het makkelijkste de kabels van en naar de Itho Ecofan 2 gelegd kunnen worden, en de sensor op een praktische plaats opgesteld kan worden.

De lokatie van de CO2-sensor

Tijdens het inlezen en oriënteren heb ik een aantal adviezen/richtlijnen overgenomen, om de CO2-sensor zo optimaal mogelijk te plaatsen.

  • De CO2-sensor moet niet in direct zonlicht komen te hangen;
  • Montage boven verwarmingselementen zoals radiatoren vermijden;
  • Zeker niet in de nabijheid van direct aanzuig-en afzuigventielen plaatsen
  • In nabijheid van een wandcontactdoos voor de voeding

Uiteindelijk is het een lokatie op de wand van de bergkast in mijn woonkamer geworden. Op circa 230 cm hoogte hangt deze sensor nu opgesteld. Simpel met een 10 mm boor een doorvoer gemaakt (hier komen de kabeltjes voor de voeding en de signaalvoerende leiding naar de Ecofan doorheen). Naderhand dicht ik deze doorvoer met een stukje isolatiemateriaal.

De voeding (middels een blokvoeding) zit aan de binnenzijde van de bergkast, op een wandcontactdoos die ik zelden gebruik. Tot zover de sensor-montage.

De Ecofan 2 voorbereiden

De Itho Ecofan 2 heb ik eerst spanningsloos gemaakt door de perilex stekker eruit te halen. Vervolgens kun je vrij makkelijk de blauwe kap verwijderen en krijg je zicht op printplaat. Hier zit de uitbreiding voor de radiografische bediening middels een 3-standen schakelaar (draadloos). Ook is de mechanische drie-standen schakelaar nog aangesloten.

Door een witte kunststof afscherming weg te vouwen is de RF-uitbreidingsprint voor de draadloze driestanden schakelaar te verwijderen.

Maar… ik heb de handleiding goed gelezen. En vooraf informatie opgevraagd bij de Itho supportdesk omtrent de te benutten onderdelen. Wat schetst mijn verbazing: de kleine PWM-print die erop geprikt moet worden, is niet te plaatsen: in de ecofan 2 zitten geen connectoren die op een logische (niet-fysiek geweld gebruikende) wijze het printje moeten ontvangen/vasthouden. Bizar!

Dus tot nu toe houdt het even op: de driestandenschakelaar blijven nog steeds in functie (na terugplaatsen van de RF-print hiervoor), en de CO2-sensor is nu even niet meer dan een stukje meettechniek wat mij visueel toont hoe de CO2-nieau’s in de woonkamer zich verhoudt.

Intussen heb ik de contactpersoon bij Itho de situatie voorgelegd, en hoop ik dat ze alsnog mij kunnen helpen zodat de Ecofan volledig gebruik kan maken van de samenwerking met de CO2-sensor in de woonkamer.

Wordt zeker vervolgd!

Eén gedachte over & ldquo; CO2-gestuurde ventilatie: de installatie & rdquo;

  • eerste resultaten druppelen via Twitter al binnen: in/rond 2010 is intern de Ecofan 2 veranderd qua printlayout/ontwerp, en de in mijn bezit zijnde module hoort op de nieuwe printplaat.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.