Radboud Universiteit kiest duurzaam

Foto: 4NewEnergy

De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft medio september 2011 de daken van het UCI-gebouw volgelegd met zonnestroompanelen. In totaal gaat het hierbij om ca. 80 m². De zonnepanelen, 48 exemplaren in totaal, gaan naar verwachting zo’n 10.000 kWh per jaar produceren. Met beetje rekenwerk (instraling/opbrengst van 900 kWh/kWp (bescheiden doch realistisch ingeschat)), zijn het 230 Wp panelen, naar verwachting.

Van de RU-website: “Universiteit en ziekenhuis hebben een financieel voordeel van de (verplichte) handel in CO2-emissierechten. Besloten is daar wat extra’s mee te doen. Zonnepanelen zijn nog duur, de terugverdientijd zonder subsidie is ongeveer twintig jaar. Daarom zijn nog niet alle daken op de campus vol gelegd en zitten de panelen ook nog niet standaard in de besparingsplannen.”

Persoonlijke note webmaster: Aldus wat men oppert in diverse publicaties. Al valt het reuze mee, de zonnepanelen zijn aanzienlijk in prijs gezakt, en zelfs zonder subsidie  is de terugverdientijd nog wel eerder bereikt. Dus de panelen betalen zich zeker sneller terug.

Een goed en duurzaam voorbeeld wat bij meerdere instanties een vervolg aan gegeven moet worden. Welke organisatie (overheid, bedrijfsleven, scholen) in de regio Noord-Limburg en Gelderland gaat hier ook een actief beleid op volgen?

Installatie voor zover ik gevonden heb is geleverd en geplaatst door ‘4NewEnergy solar systems’. Verder details (monitoring, omvormer(s)) ontbreken nog. Maar wie weet, ziet een ijverige en duurzaam-minded student dit artikel en zou het leuk vinden details door te geven? Ik wil wel meedenken aan een realtime-monitoring, gekoppeld aan Sonnenertrag.eu/zonnestroomopbrengst.eu. Al is het maar om de criticasters in Nederland de mond duurzaam te snoeren 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.