Storm en zonnepanelen

Januari is nog maar net komen kijken en heel Nederland wordt al zwaar geteisterd door grote hoeveelheden regen en wind. Voor mijn zonnepanelen een mooie vuurdoop. Het is eigenlijk voor het eerst dat de zonnepanelen op de schuur & garage zoveel stevige wind ontvingen, en natuurlijk het Clickfit systeem waar 2 PV-systemen op gemonteerd zijn. En ik kan tot nu toe zeggen: ondanks fikse rukwinden (ik woon aan een aangrenzende open bouwterrein) is windkracht 6-7 hier zonder problemen doorstaan.

Maar ik merk wel op: de zonnepanelen op de garage en schuur staan erg vlak, waardoor ze al minder wind vangen. Gecombineerd met een open frame waarop de panelen rusten (dan kan er ook geen ‘druk’ opgebouwd worden) is de huidige ballast (betontegel 50×50 cm, ca. 30 kg per paneel) voldoende om alles onder controle te houden. De installatie heeft niets aan terrein prijsgegeven 🙂 De massa van een paneel (ca 25 kg) samen met de betontegel maakt ruim 55 kg die hier dus een goede match zijn voor deze laatste stormen.

Bij de vorige frames lag er ruim 70 kg per paneel in opgeborgen. Maar deze frames (waarvan ik er nog 5 te koop heb) zijn aan de achterzijde dicht, waar evt. de wind ook tegen kan ‘duwen’.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.