Terugblik januari 2012

De eerste maand van 2012 gaat weer de boeken in. Over het algemeen mild en verregend, met op het einde koude en sneeuw. Althans hier in het zuiden des lands 🙂

Tijd voor de maandelijkse statistieken….

Gasverbruik

Deze maand is er 128 m³ aardgas verbruikt. Vergeleken met mijn basisjaar (2007) heb ik momenteel met gewogen graaddagen een besparing van 34,1% bereikt. Ten opzichte van 2011 is de besparing in dezelfde maand een 30,3%.

Gasverbruik houd ik dagelijks bij tijdens het stookseizoen in de website van Mindergas.nl, zodat het omrekenen met gewogen graaddagen van een KNMI-station in de buurt (Volkel) automatisch verloopt.

Auto/fiets kilometers

Deze maand was het stormachtig en behoorlijk koud, vandaar dat ik 2e helft januari vooral met de streekbus en de trein het woon-werkverkeer heb afgelegd.

Helaas ging 1 keer het uitchecken niet goed, door storing van de automaat in de bus. Ik moet nog steeds zien dat Veolia via een klachtenformulier de betreffende restitutie heeft verwerkt (wat al weer 2 weken geleden is….).

Fietsen voor woon-werkverkeer levert toch nog 252 km op, exclusief wat fietsen rondom de woning (boodschappen halen etc.).

Auto-kilometers…. simpel, 0 km verreden met de auto.

Zonnestroom

Totaal is er ca. 87,10 kWh geproduceerd (telling uit ZonPHP). De Suntech met steile hellingshoek deden 40,4 kWh (ca. 35,4 kWh/kWp), de Kingsun Jiangsu waren goed voor 39,3 kWh (of 12,59 kWh/kWp) en de MSK op de westelijke kant 7,3 kWh (12,8 kWh/kWp). De laagstaande zon in combinatie met de Suntech op de steile helling laat duidelijk de winst zien 🙂

Maar dat gaat de komende maanden wel verlopen, met het lengen van de dagen en het stijgen van de zon in den hemel 🙂

0 gedachten over “Terugblik januari 2012

 • “Auto-kilometers…. simpel, 0 km verreden met de auto.” 🙂
  Hoewel de bus is ook een auto. Hoe vol zat de bus? Hoeveel auto’s zijn bespaard?
  Ik kan me in een ver verleden herinneren dat ik regelmatig in een lege trein of bus zat, en me nu afvraag hoeveel energie ik bespaarde door met OV te reizen.
  En als je een bus vergelijkt met een solar car ……
  Energie verbruik versus dienstregeling. Kan daar niet wat aan gedaan worden. Dat is gewoon een interessante puzzel die makkelijk met IT kan worden opgelost, en heel veel energie bespaard. Vooral de OV chip maakt de statistieken inzichtelijk. Waar kan ik die vinden?

 • De bussen hier zijn dagelijks vol (ik heb nog geen lege bussen zien rijden).
  in hoe verre een solar car vriendelijk is, is ook de vraag (o.a. van invloed hoe de elektriciteit is opgewekt….).
  Je vraag over OV statistieken zou je misschien bij de OV-organisatie neer kunnen leggen?
  Ik bespaar aanzienlijk aangezien ik geen auto hoef te kopen (onderhoud, verzekering, belasting, maar ook de bouw/productie…) Doel is om te laten zien dat OV een goed alternatief is, ook in het achtergestelde Noord-Limburgse gebied. Nadeel is wel dat de lokale overheden weinig prioriteit geven aan bereikbaarheid. Maar peak-oil gaat ze komende jaren wel hiermee confronteren 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.