Siderea PV-monitoring: januari 2012

Voor de (verse) installatie van de Jiangsu Kingsun panelen heb ik bij Siderea een abonnement afgesloten voor maandelijkse rapportages. Doel van de rapporten is het inzichtelijk krijgen over het functioneren van het zonnestroompanelen-systeem. Hiervoor heb ik naast de specifieke gegevens van de zonnestroompanelen en omvormer ook een aantal foto’s van de horizon toegestuurd.

Siderea heeft hiervoor een eigen ontwikkelde simulator die met deze gegevens een analyse maakt in combinatie met meetgegevens van KNMI-weerstations in de buurt. Voor mij vanuit Gennep is de vliegbasis Volkel de meest nabijgelegen lokatie.

Nu dus de eerste maand voorbij is van dit jaar, en ik zelf met de Arduino volautomatisch de produktie registreer is het een goede mogelijkheid de zaken te vergelijken. Hoe hebben de Jiangsu Kingsun panelen het gedaan in deze winterse maand?

Welnu, januari gaf in PVOUTPUT.ORG 40,585 kWh voor de 3.210Wp STC-vermogen Kingsun panelen. De andere systemen (ZonPHP en Zonnestroomopbrengst.eu) gaan niet zo nauwkeurig en ronden af, daarom heb ik deze (pvoutput) gekozen.

Siderea heeft aan de hand van de informatie berekend dat er een opbrengst is van 37,22 kWh gerealiseerd is/moet zijn.

Berekend voor de ontvangen zon-instraling op het vlak (de 12 panelen totaal) bedraagt 15kWh/m2, en een performance ratio voor deze maand bedraagt 78%.

Performance Ratio (PR) is de verhouding tussen de genormeerde elektrische opbrengst (kWh/kWp)  en de ontvangen straling op het vlak in kWh/m2.

De PR is nu 78%, maar ik merk op dat ik weet dat in januari mijn panelen ook nog last hadden van elkaars schaduw (wat bij directe instraling effectief de produktie om zeep helpt). Bij diffuse lichtomstandigheden speelt dit mindere rol.

Uit de flashdata van de Jiangsu Kingsun panelen maak ik op dat het totaal geinstalleerd STC-vermogen 3126,39 Wp bedraagt.

De opbrengst (kWh) is dan te berekenen als:

Yield (kWh) = instraling op het vlak (kWh/m2) x paneelvermogen (kWp) x PR

Yield = 15,44 kWh/m2 x 3,12639 Wp x 78% = 37,65 kWh

En laat mijn panelen nu deze maand dus 40,585 kWh gebakken hebben aldus PVOUTPUT.ORG.

Als ik dat zelf zou herberekenen naar de bereikte/gerealiseerd PR dan is dat:

PR = 40,585 kWh / (15,44 kWh/m2 x 3,12369) = 84%

Dus zelfs boven verwachting! Afwijkingen kunnen overigens door alles heen een invloed hebben, zoals al eerder aangegeven de afstand tot het weerstation (Volkel-Gennep is hemelsbreed 25 km afstand). Al met al vind ik het reuze knap dat Rob van Siderea met enige harde data nu al een goede inschatting kan afgeven over de produktie. En nogmaals een reden om keihard de flashdata van de geleverde zonnestroompanelen op te vragen bij oplevering. Want zonder te weten wat je krijgt waarvoor je betaald, is het gissen of de installatie naar tevredenheid en optimaal funcitoneerd.

Uiteraard valt van 1 zwaluw nog geen zomer te maken, dus dit geldt ook voor deze eerste maand met deze resultaten. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het jaar gaat verlopen!

Uiteraard erg technisch en dus ook wetenschappelijk onderbouwd. Ik probeer het als ‘leek’ in eenvoudige vorm uit te leggen.

Mocht je geinteresseerd zijn overigens in de diensten van Siderea, dan kun je op zijn website meer details hierover lezen.

Een eerder artikel over Siderea.nl is hier op mijn website terug te lezen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.