Zonnestroompanelen op de camper: monitoring

De camper is vandaag de dag veelal voorzien van een of enkele kleine zonnestroompanelen. Om de boordaccu op zonlicht bij te laden, dat gaat prima. En sinds de camper van mijn ouders voorzien is van een 220Wp zonnestroompaneel, was het een verrassing voor mij en mijn vader dat de omvormer een SD-slot bevat, waar kennelijk informatie op weggeschreven kan worden. Mooi om dat eens nader te bekijken, nu de camper terug is na een korte wintersport-vakantie.

Het bestand is een platte tekst, dus vrij eenvoudig om in Excel/Numbers/OpenOffice te bekijken en te verwerken in statistieken.

Naast datum en tijdstip, staat er ook in vermeld: de boordspanning van de accu en de laadstroom naar de accu, de paneelspanning en de paneelstroom. Het meet-interval is niet te wijzigen en schrijft elke 10 seconden de data weg.

Duidelijk is te zien dat de boord-accu rond de 14 Volt hangt als er geladen wordt. Opmerking: het betreft hier een momentopname van 16 februari 2012 j.l. En met een nagnoeg plat liggend zonnestroompaneel krijg je een ander gedrag, al is de kenmerkende ‘klokvorm’ herkenbaar gedurende deze dag.

Bijzonderheden:

de MPP-tracker zoekt continue maximum vermogen op bij veranderende omstandigheden. En dat blijkt: waar het zonnepaneel rond de 45 Volt gelijkspanning bij 1 a 2 Ampère geeft (op die dag), komt na de omvormer er ca. 3 Ampère bij 14 Volt uit (let wel: dit is even globaal vanuit de grafieken bekeken!!!).

Je ziet het: de stevige spanning van het paneel en de gemiddelde stroom wordt omgevormd naar bijpassende laadspanning en stroom voor de accu. In de laatste grafiek is het vermogen (het produkt van stroom en spanning van het zonnepaneel en de accu) over elkaar gelegd. Let wel, de cos phi (de hoek tussen de spanning en stroom) is mij niet bekend en even als zuiver ohms berekend (P=U.I)

 

0 gedachten over “Zonnestroompanelen op de camper: monitoring

  • Wel leuk dat je dat kan loggen in een camper.
    Jammer dat ze de stroom meten met stapjes van 100mA. Maar je moet ook niet zeuren als je ergens een een SD kaart kunt insteken.

    Cos φ is inderdaad 1 bij DC.

    Ik zie een piek van 6A laadstroom. Is dat een meetfout? Of staat de MPP een beetje te klooien?

  • De piek van 6 Ampère is geen meetfout. Deze waarde komt vaker naar voren. Maar houdt er rekening mee: de STC-waarden (waaronder de 5 Ampère uit het paneel vermeld staat) wordt gemeten bij o.a. 25 graden Celsius onder specifieke omstandigheden. Hier lag rond februari het paneel in de koude lucht in Oostenrijk….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.