Huurhuizen ook aan de zonnestroompanelen

Aldus kopte dit bericht in het nieuws vandaag. Mooi? Of… toch minder? Ik heb er zo even mijn overpeinzingen over. Want kies de woningbouwcooperatie voor een goede keuze of wordt het ‘penny wise, pound foolish’ (aka goedkoop is duurkoop)?

Want laten we kijken naar de energienota van een huurder, zonder stadsverwarming (hier in Noord-Limburg gemeengoed, in grote steden helaas een wurg-contract waar de huurder aan de goden is overgeleverd).

Gedrag

Het begint (of valt en staat) met gedrag van de bewoners. Want hoe vaak weet men niet hoe men de CV-ketel of kamerthermostaat moet bedienen (met bijpassend stookgedrag), en daarmee vele euro’s de deur uit ziet vliegen?

Wellicht een goed moment voor de woningbouwcooperatie om in dialoog met de huurders te treden en ze bij te praten hoe zij zelf direct invloed kunnen hebben op hun energienota, gebruikmakend van de huidige installatie. En natuurlijk ook sluip-verbruik en verlichting bespreken. Wie weet, vergezeld met een bruikbare energieverbruiksmeter, kun je zo heel wat huurders mogelijk bewegen tot besparen.

Oh, en laten we dan gelijk als woningcooperatie van de gelegenheid gebruik maken om mensen wegwijs te maken in het begrijpen(!!!) van hun energienota!

Isoleren & ventileren

Menig huurwoning is al achterstallig in de hedendaagse technieken. Als er al een spouwmuur is, dan is deze vaak leeg of zeer sober voorzien van isolatiemateriaal.

En als er al een mechanische ventilatie-eenheid hangt, is deze maar lukraak geplaatst zonder een goede balans af te laten regelen. En dan vergeten we nog maar even de periodieke reiniging van de luchtkanalen in de woning. Welke woningcooperatie heeft daar een meerjaren-planning voor? Oh, en zo lang de ventilatie werkt, zal het de woningbouwcooperatie veelal geen zorg wezen. Niet wetende dat daar vaak een ouder exemplaar voor een behoorlijke energieverbruik bijdraagt.

Ook de ramen. Het plakkertje ‘dubbel glas’  uit de jaren van weleer nog wellicht in de sponning. Als een cooperatie nog niet nadenkt over bijtijds onderhoud, dan zitten de huurders (en voorgangers) al jaren met de spreekwoordelijke raam open te stoken. Wellicht eens tijd om rigoreus (bulk-inkoop?) HR++ beglazing te laten plaatsen? Dat houdt de woning koel in de zomer, en warmer in de winter. Ergo, gewoon meenemen bij onderhoud (of bijtijds) vervangen van de kozijnen.

En dat zijn nog maar een paar quick-wins. Want het is wel trendy om te pronken dat ‘onze huurwoningen zonnestroompanelen hebbben’. Maar als de bewoners het ze niet boeit…. dan zal dat maar een kleine spreekwoordelijk pleister op het energieverbruik in de woning hebben.

Daarom blijf ik van mening dat het een leuke geste is die nu de koppen van de dagbladen (en journaal) haalt, maar het weer een ‘fake’ greenwashing is. Laat ze eerst eens kijken hoe ze de ‘trias energetica’ kunnen toepassen op hun huurwoning-bestand. De trias-WAT? juist ja… ik bedoel maar, er is nog een hele lange (lijdens)weg in Nederland te gaan 😉

Bronnen:

Woningcorporaties onderzoeken mogelijkheden zonnepanelen – Aedesnet voor corporaties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.