SMA Sunnyboy 1700 uitbreiding

Vandaag de SMA Sunnyboy 1700 voorzien van een kleine uitbreiding. Ik heb deze voorzien van een z.g. piggyback, een uitbreiding op een printplaat die in de omvormer te plaatsen is. Daarmee komen nieuwe mogelijkheden tot de beschikking. Zo kun je middels Bluetooth verbinding de koppeling leggen met de omvormer en aangesloten zonnestroompanelen en eventueel een display.

Maar, je kan als het mee zit ook de omvormer over Bluetooth configureren vanaf de computer. Nu ben ik benieuwd of ik dit voor elkaar kan krijgen, aangezien ik op de SB1700 slechts 6x 190Wp (1140Wp totaal) heb aangesloten. Door het verlagen van de opstart-spanning (van 180Volt naar 155 Volt bijvoorbeeld), hoop ik dat het systeem alsnog gewoon produceert, en niet uitblijft bij bewolking.

De installatie is eenvoudig zelf te doen, met de handleiding er naast. Eerst heb ik de panelen los gekoppeld van de omvormer. Vervolgens is de netspanning van de omvormer gehaald.

Met het losdraaien van 4 imbus-boutjes laat de rode kap zich verwijderen (deze zit nog wel aan de omvormer gekoppeld t.b.v. het beeldschermpje).

Daarna de Bluetooth piggyback er in prikken, en een montage-dop verwijderen. Op deze plaats van de verwijderde dop komt tenslotte de externe antenne voor het Bluetooth-signaal. En als laatste, de coax kabel van de antenne handvast schroeven aan de printplaat. That’s all…

Intussen zie ik dus wel dat er een bluetooth-object bij is gekomen in mijn woning. Echter koppeling via Apple OS/X systeem heb ik nog niet gevonden. Voor Windows-gebaseerde systemen is Sunny Explorer van de SMA-website te halen (gratis).

Android: SMAndroid is een tooltje dat communiceert met de omvormer. Echter nog niet werkend kunnen krijgen op mijn SB1700 en de HTC.

0 gedachten over “SMA Sunnyboy 1700 uitbreiding

 • Vandaag de codes ontvangen om in de SMA omvormer de opstartspanning te verlagen (aangezien er 6 in plaats van 9 panelen van 190Wp zijn aangesloten).
  Ben benieuwd, want helaas moet er e.e.a. via een Windows platform geconfigureerd worden (wat ik dus dan maar als virtuele machine op de Apple ga doen).

 • Winddoos laten draaien op een virtuele machine op een Appel is dubbel vloeken. En als je dan via de virtual machine een windows Bluetooth driver aan de praat krijgt…
  Ik zou even rondvragen of iemand langskomt met een Windows 7 laptopje.

 • @Wim: met VirtualBox heb ik positieve geluiden gehoord. En ja, ‘nood breekt wet’, dus ik heb de optie van een Windows laptop lenen ook nog in gedachten…

 • Rob Roelofs zegt:

  Dag Niels, heb je de installatie van de piggyback nog kunnen organiseren. Gister heb ik alle spullen van Sun Solar ontvangen. Panelen, omvormer (GEEL van kleur), piggybacks 2x, en sunnybeam. Is het aansluiten van de piggyback en het updaten bij je gelukt? Hoor het van je. Als het mij nu niet lukt, mag ik dan een beroep op je doen? Groet, Rob

 • De installatie van de bluetooth uitbreiding is reeds achter de rug. Blijkbaar moet je toch een SunnyBeam erbij hebben om de instellingen in je omvormer aan te kunnen passen. Als het je niet mocht lukken, of je twijfelt vooraf aan installatie dan kan ik altijd eens langs komen om te assisteren.

 • Richard Reijnders zegt:

  Hoi Niels,

  Heb je alles werkend met de mac? Ben benieuwd of het hele piggyback gebeuren nuttig is als je alleen os en osx gebruikt?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.