Vierde landelijke Genoeg-dag 2012

Vandaag een bezoek gebracht aan Tilburg, waar voor de vierde keer de landelijke genoeg-dag is georganiseerd door nachtburgemeester Godelieve Engbersen.

Want deze dag staat in het teken van DOEN-denken in plaats van Doem-denken, iets wat een groeiend aantal Nederlanders meer en meer inzien. Want… ondanks de crisis is er meer in het leven dan winst en economische groei. En het gaat gewoon tijd worden om met Hart, Verstand en Handen de angst voor de toekomst om te zetten in positieve energie, samenwerking en resultaten!

Hier een persoonlijke impressie van deze dag…

De dag begon officieel met een hartelijk welkomstwoord van Godelieve, waarna het programma van start ging.

Transition Towns Tilburg en Deventer

Vanuit de omgeving van Deventer afkomstig, zijn Adri Ros en Margot Dopheide hun presentatie rondom lokale slagvaardigheid en betrokkenheid bij de Transition Towns gaan geven. Ze hebben vanuit de burgers een actie opgezet om lokaal energie te produceren via zonnestroompanelen. Helaas waren er toen vooral subsidies voor grote bedrijven aanwezig, waardoor de burgers geen alternatief kregen. Uiteindelijk is het zo goed verlopen dat de gemeente tot 3 keer toe de actie van collectieve zonnepanelen in hun omgeving heeft herhaald, en er vele honderden zonnestroompanelen op de daken in en rondom Deventer zijn verschenen! Hulde voor zo’n goed resultaat!!

Daarnaast staan ze stil bij voeding en olie. Bijzonder als je het niet weet, dat een bakje aardbeienyoghurt uit de supermarkt zo’n 8000km aan afstand aflegt voor het op je bord ligt. Denk aan het transport van kwekerij naar fabriek, de yoghurt die vervoerd moet worden van boer naar fabriek, de verpakking van kunststof, maar ook personeel wat helaas alleen maar per motorvoertuig (auto/bus/motor) naar hun werk kunnen komen om er aardbeienyoghurt van te maken. Een probleem wat urgent is nu de wereldwijde olievoorraad gepiekt heeft, de vraag/consumptie hoog blijft, en de voedselprijzen ook gaan stijgen. Wanneer beseffen we dat we lokaal/regionaal bij de boer, kweker, imker veel voeding zo kunnen krijgen: beter van kwaliteit en minder energie-intensief?

Consuminderhuis

Anniemiek van Deursen is vanuit Landgraaf het Consuminderhuis begonnen en helpt lokaal in de wijken de mensen die het nodig hebben zich weer een plaats in de samenleving te geven. De kennis wordt onderling uitgewisseld zoals het leren koken, maar ook kweken van groente en kruiden, tot en met complete kleding en inboedel. En dat alles: gratis! Met als tegenprestatie dat de mensen ook zelf een bijdrage in de vorm van helpen terug geven. Bijzonder indrukwekkend, want voor mij is het toch eigenlijk een eye-opener geweest dat er in onze beschaafde samenleving toch nog door de vele wet-en regelgeving zoveel mensen in armoede moeten verkeren! In een woord: adembenemende presentatie, met uiteraard ook een flinke dosis gezonde humor en menselijkheid! Een mooi voorbeeld wat vervolg kreeg, want er wordt in Brunssum een tweede Consuminderhuis geopend!

Olino

Jeroen van Agt gaf als gastspreker een overzicht van acties die hij heeft uitgezet om onder andere het energieverbruik te verminderen. Daarbij wordt ook helder uitgelegd hoe het zit met ‘piek-olie’ (of peak-oil), de wereld van macht, politiek en bedrog rondom olievoorraden. En… wat wij zelf kunnen doen! Klein beginnen start met bewustworden van je verbruik, en met een goede energieverbruikmeter de apparaten door te meten.

Daarna kun je grotere plannen uitvoeren, denk daarbij aan zonnestroompanelen plaatsen, een zonneboiler, maar ook een compleet warmtepompsysteem wat met een gesloten leiding door 3 diepe (87 meter!) schachten zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer.

De Duurzaamheidsrevolutie

Schrijver Herman Verhagen gaf met muzikale begeleiding door Bram van Sambeek een boeiende visie op de hedendaagse maatschappij en duurzaamheid. Erg interessante visie, vooral de zaken tussen wat ‘normaal’ is of wat niet. Waarom is het normaal miljarden in ‘vallende banken’ wereldwijd te pompen, terwijl een hongerende mens voor nog geen 1% van dat bedrag niet eens geholpen wordt. Ofwel: is het normaal dat een bank voorrang krijgt op een mensenleven?

Muzikale afsluiting

Sandra Coelers gaf met haar stem en muzikale kwaliteiten een mooi optreden! Vanuit haar eigen kracht weet ze met haar stem het publiek te boeien. Dan weer lekker krachtig zingend, dan weer haast intiem fluisterend het publiek geboeid te houden met percussie, gitaarspel gecombineerd met gevoelige teksten. Tja.. naast een paar foto’s, geeft bijgevoegd filmfragment een idee van haar kwaliteiten

Uiteraard heb ik geprobeerd de nodige sfeer-impressies vast te leggen met de fotocamera, dus hier een 80-tal foto’s van deze bijzondere dag in Tilburg:

Ikzelf sta nog volledig achter een initiatief als de Transition Towns. Echter, daarvoor zijn wel geinteresseerden uit gemeente Gennep e.o. nodig. Mocht je als inwoner van mijn gemeente ook hier door geprikkeld zijn en er meer over weten: neem gerust contact met mij op. Kom je niet uit gemeente Gennep, maar boeit het concept je toch? Wie weet is er een Transition Town concept in je buurt/regio. Of… neem deel aan de verandering en start er een zelf op (met samenwerking van andere burgers).

Nuttig internet-sites:

0 gedachten over “Vierde landelijke Genoeg-dag 2012

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.