Woonbond levert de zonnestroompanelen in de Jasmijnstraat (1.710Wp STC totaal)

Vandaag was dan eindelijk de langverwachte dag: de Woonbond zou officieel de bewoners van de Jasmijnstraat bezoeken met een team installateurs en afgevaardigden voor de hoofdprijs van het Klimaatstraatfeest 2010: een set zonnestroompanelen!

Lees hier hoe de dag verliep…

Al vroeg waren de mensen in de weer, vanaf een uur of 11 stonden de bussen voor de deur van nummer 13. Als eerste zijn de installateurs aan de gang gegaan met de voorbereidingen op het pannendak. Mooi voor de bewoners (die overigens toestemming hebben gekregen van wooncooperatie Mooiland Maasland voor plaatsing van zonnepanelen op hun huurhuis) is dat zij het dak schaduwvrij hebben op ongeveer zuid-zuid-westelijke richting. Ideaal om jaarlijks zo’n 500 kWh aan groene elektriciteit te produceren. En met de bestaande hoofdmeter (zo’n goede ferrarismeter die volledig automatisch saldeert (verrekend)) in de meterkast ook weer een schoolvoorbeeld: want niets is zo indrukwekkend dat op legale wijze je deze terug kan en mag laten draaien door duurzame elektriciteit te produceren.

Nadat de installateurs enkele pannen hebben verplaatst en het framewerk hebben bevestigd was het tijd voor de overige zaken. Een collega-installateur heeft een extra groep aangelegd en naar de zolder gebracht, waar ook de omvormer is opgehangen. De omvormer betreft een Steca 500 exemplaar, dus zonder eventuele ventilator. En goed genoeg voor de monokristallijne zonnepanelen van fabrikant CEEG (afkomstig via Wij Willen Zon actie van stichting Urgenda, want die leveren maximaal iets meer dan 5 Ampère.

Al met al is de installatie vlekkeloos verzorgd en uitgevoerd, waarna rond 13.00u de motregen verdween en de eerste felle zonnestralen de installatie aan het werk zet. De lokale omroep (NIMA) was ook met een kleine delegatie aanwezig en na het afnemen van een interview met de bewoners van nummer 13 gingen ze ook enkele sfeer-opnames maken.

Om 14.00u verzamelde zich een dertigtal mensen (bewoners, geïnteresseerden, mede-deelnemers van het lokale burgerinitiatief voor zonnestroompanelen-inkoop (waarover eerder bericht is deze week op de site). De wethouder Vandermeulen gaf nog een korte speech, en vrij snel werden de 2 andere woningen geloot voor een set zonnepanelen. De gelukkigen in de Jasmijnstraat zijn huisnummers 5 en 8. En zodra de bewoners de felicitaties in ontvangst hebben genomen, waren de installateurs al weer bij hen aan het werk. Zo zal aan het einde van de middag in totaal 1.710 Wp aan zonnepanelen in de straat geplaatst zijn die de drie huur-woningen duurzaam energie levert, de huurders een lagere energierekening kan opleveren en hopelijk nog meer burgers prikkelt om aan de zonneenergie verslaafd te geraken 🙂 Het is zelfs zo erg, dat de prijswinnaars op nummer 13 maar al te graag nog een tweede setje van 3 panelen zouden willen bijplaatsen. Dat geeft maar aan hoe bijzonder zonnepanelen zijn: niets is zo lekker dan lokaal je eigen energie te bakken en te benutten 🙂

One Reply to “Woonbond levert de zonnestroompanelen in de Jasmijnstraat (1.710Wp STC totaal)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.