Gennep on Wheels verslag

Vandaag na een korte nachtrust brak de dag aan van de jaarlijkse braderie in Gennep, rondom het thema transport/vervoer. Alles wat op wielen rijdt: van skeelers, minibikes, karts, old timers, en ander fossiel motorisch geweld. En daar zijn we neergestreken met een Peugeot Ion en de nodige informatiematerialen rondom zonnestroompanelen, met medewerking van de Zonnestroomproducentenvereniging (afgekort: ZPV).

Het opbouwen van de stand ging vlotjes, mede door mijn persoonlijke ervaring rondom de inrichting. De organisatie had ons geplaatst op een mooi punt, waar (als het mee zou zitten) in de loop van de middag er voldoende zonlicht op het 190Wp zonnepaneel zou schijnen. Helaas… de zon liet zich niet echt zien, maar dat mocht de pret niet drukken. Vele tientallen mensen bezochten met interesse de stand, en hadden vele bekende vragen over onder andere terugverdienen van panelen tot hoe het op het dak gemonteerd wordt. Ook persoonlijke visies zoals ‘ik vind het niet mooi staan op het dak’ kwamen naar voren. Hoe we wenden of keren in de discussie, Nederland heeft heel hard duurzame energie nodig dus het debat van ‘niet mooi’ is in mijn persoonlijke mening een ‘non-issue’.

Uiteraard heb ik gebruik gemaakt van de promotie-materialen voor de aanstaande Solardays (5 t/m 13 mei a.s.), en vele flyers uitgereikt en posters zichtbaar getoond. De kinderen vonden de gadgets (bewegende insekten en windmolens op basis van een kleine zonnecel) erg interessant om te zien.

Ook had ik het geluk een Avancis Powermax 110 zonnestroompaneel te kunnen tonen. Deze oogst veel bewondering door de strakke zwarte uitvoering.

De getoonde elektrische auto, een Peugeot Ion, hadden we mooi naast de stand kunnen parkeren. En met het opgestelde demonstratiepaneel konden we laten zien hoe eenvoudig de netkoppeling is, en je met je eigen zonnestroom een elektrische auto kan opladen! Dat leek voor vele voorbijgangers heel ingewikkeld, maar na een uitleg en het tonen van de koppelingen verdween de weerstand en hoorde je: “Oh, is dat alles? Is dat zo makkelijk?” Uiteraard mensen, duurzame energie IS niet moeilijk.

Zo tegen 16.30u begonnen we met het uitruimen van de stand en het foldermateriaal. Na een veelbesproken dag konden we met tevredenheid terugkijken. Heerlijk gevoel om op duurzame energieke wijze ‘tegengas’ te geven op zo’n braderie vol met fossiel motorisch geweld. Verder ben ikzelf vele bekenden tegengekomen (uit familie en vriendenkring). Jammer vond ik het ontbreken van kopstukken uit de gemeentelijk raad, want deze gemeente gaat het nog zwaar aan de stok krijgen met een geconcentreerde werkgelegenheid op gebied van met name transport & logistiek in combinatie met de reeds rap stijgende olieprijzen…

2 Replies to “Gennep on Wheels verslag”

  1. Het was een geslaagde dag. Nu moe maar voldaan! Helaas moet ik de Peugeot Ion nu weer inleveren, want hij reed toch echt wel heel erg lekker!
    En al heeft ie niet de hele dag geschenen, op foto 3 zie ik toch echt zonneschijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.