Sunny Explorer: tweak je omvormer

Hier een exemplaar van de SunnyBoy omvormer-familie
Hier een exemplaar van de SunnyBoy omvormer-familie

De SMA die ik in gebruik heb (een SMA Sunny Boy 1700) is een overgebleven item toen ik nog 9 panelen van 190Wp erop had aangesloten. En weggooien is zonde, herinzetten bij een nieuwe installatie van zonnepanelen is wijzer.

Dus door hergebruik heeft de SB1700 nu slechts 6 van de 9 panelen op het zuiden toegewezen gekregen. De overige 3 zitten geheel op de westzijde van mijn woning.

Met als gevolg dat bij magere omstandigheden in het najaar de omvormer niet aan wil springen. Jammer… maar een producent als SMA heeft daar ook hulpmiddelen voor

Sunny Explorer

De applicatie Sunny Explore kan gebruikt worden door iedereen, zowel eindgebruiker als installateur. Middels een Bluetooth verbinding kun je daar de status van je omvormer mee uitlezen als deze in bedrijf is.

Zodra de omvormer in verbinding staat kun je als gebruiker wat statistieken uitlezen, zoals huidig vermogen (in Watt), totale produktie (in kWh) etcetera.

Maar… als installateur mag en kun je ook specifiek aanpassingen verrichten.

Disclaimer: doe dit niet maar laat dit uiteraard door een gecertificeerd installateur uitvoeren!

Nu heb ik een onderbemeten set zonnepanelen op de zware omvormer hangen, dus ik wil de opstart-spanning van 180 Volt verlagen (immers: met minder (lees hier: 6) panelen duurt het langer om de 180 Volt te behalen ten opzichte van een volledig gedimensioneerde omvormer (in dit geval met 9 panelen van 190Wp).

Dus dankzij de service van SMA is dat middels een persoonlijke installateurscode op te vragen en aan te passen, mits de omvormer voorzien is van Bluetooth (en de code uiteraard geldig is).

Dus zodoende is de SMA Sunnyboy 1700 omvormer aangepast met een opstartspanning van 150 Volt in plaats van 180 Volt. In feite knijp ik de omvormer, maar… helaas ligt het zuiddak vol, dus drie extra panelen toevoegen aan de SB1700 is fysiek niet mogelijk.

Wie weet kan ik de volgende dag merken dat deze installatie iets vroeger op zal starten.

Of het meeropbrengst opleveren gaat? Geen idee, maar ik verwacht bij minder optimale weersomstandigheden (bewolking, mist, grauw weer) toch dat er tenminste leven in de omvormer schiet. En… elke Joule telt! šŸ˜‰

Uiteraard blijft mijn installateurscode persoonlijk en dus wordt deze niet openbaar gemaakt (noch per mail of op enige andere manier)

0 gedachten over “Sunny Explorer: tweak je omvormer

  • Wat is er op tegen om dit niet te doen, nu start de inverter dus eerder en stopt later.
    Ook al is dit misschien niet met het hoogste rendement, of begrijp ik het verkeerd?
    Is dit dan niet handig om sowieso te doen?

  • @PietjeNL: het idee is dat bij bewolkte omstandigheden de lagere startspanning toch zorgt voor produktie (dus met name in het najaar). Of het handig is? Ach… zal ook afhankelijk zijn van maatwerk: soort panelen, orientatie, beschaduwing etc.
    Ik erger me er aan dat die soms in bewolkte omstandigheden niet /amper tot leven kwam. Hopelijk is dat in deze situatie nu verholpen.

  • Zojuist tegen het einde van de middag ook op de SMA1700 het vermogen teruggeschroeft van (standaard) 1700 Watt (maximaal 1750 Watt) naar nu 1200 Watt. Wie weet gaat de MPP-tracker dan wat optimaler er mee om, met de slechts 6x 190Wp zonnepanelen aan deze grote omvormer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.