Terugblik maart 2012

Even weer een maandelijkse update van zonnenergie. Ik mag niet klagen nu de slagschaduw verdwenen is (ok ok, tijdens de ochtenduren wil het nog beschaduwd zijn, maar tijdens ‘piek-produktie’ is het volledig schaduw vrij).

In volgorde van genormeerde produktiviteit hebben de 3 installaties als volgt gescored:

  • Suntech: 100,467 kWh (genormeerd: 88,129 kWh/kWp)
  • Jiangsu Kingsun : 203,502 kWh (genormeerd: ┬á65,225 kWh/kWp)
  • MSK: 31,26 kWh (genormeerd: 54,84 kWh/kWp)

Vooral de laatste dagen van maart waren heerlijk koel en zon-overgoten! Het ideale recept voor hoge produktie! Ik heb zelfs een gecombineerde vermogen (van alle systemen samen) op een moment gespot van meer dan 5.000 Watt! Ok het zijn wel pieken maar toch bijzonder ehh… cool! Op enkele dagen in maart haalde ik reeds totaal meer dan 20kWh per dag binnen (en dan gaan de dagen nog lengen, en de schaduw-perikelen verdwijnen)

Gasverbruik

Zo rond half maart is hier de gas-ondersteuning uitgeschakeld. Ik draai nu ruim 2 weken op daglicht en verwarm daar mijn tapwater meer. En bij overschot op de zonnige dagen laat ik het in de loop van de middag in mijn woning lopen door de verwarmingondersteuning. Gevolg: tegen het vallen van de avond een heerlijk verwarmde woonkamer/badkamer, en maximaal zonnestralen opgevangen! Het enige wat nu nog gas vebruikt is de kookplaat…

Voor maart 2012 zit ik op een verbruik van 0,14 m3/gewogen graaddag (ter vergelijk: 2011 zat op 0,18 m3/gewogen graaddag).

Transport

Fietsen zit even in een dip, althans qua woon-werkverkeer. Ik pak nu toch de bus, zeker als ik met laptop moet reizen is dat praktischer. Want helaas past de laptop niet in de fietstas. Maar in de vrije tijd: nog steeds geen auto gekocht, wel gewoon fietsen, en ik heb de motor startklaar gemaakt voor het geval ik ‘moet’ reizen en waar OV gewoon niet zo praktisch kan zijn. In maart heb ik daarmee maximaal 40 km mee gereden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.