1 jaar bewust autoloos

Vanaf 1 mei ben ik exact 1 jaar autoloos door het ‘leven’ gegaan. Leuke uitdaging die je ook soms wel eens tegenzit. Maar goed, waarom dan niet een artikel over het auto-loos leven 🙂

Ik geef even toe: er zijn een aantal situaties waar een auto handig kan zijn. Maar ben van mening dat circo 98% van alle kilometers op efficientere wijze afgelegd kunnen worden.

Hier dan een stuk, van het leven na de lease-auto en zonder een eigen privé-auto.

In den beginne..

Vorig jaar mei ben ik overgestapt qua werk. Vanuit de detachering kon ik op dichterbij gaan werken in eenzelfde functie bij een grote verzekeraar. Wat wel betekende dat uiteraard de lease-auto (ik reed een Honda Civic Hybrid, gekozen uit een pool beschikbare/gebruikte lease-auto’s) terug ging naar de lease-maatschappij.

En dan wordt het toch even aanpoten!

Vanaf mei heb ik dagelijks ca. 26 km woon-werkverkeer op de fiets naar het dichtsbijzijnde station Mook-Molenhoek kunnen overbruggen. Met een fietskluis kon ik de fiets veilig stallen. Sterker nog: de ligfiets (Optima Stinger) past ook net en netjes in deze fietskluis!

Het fietsverkeer naar dit station heb ik tot aan januari 2012 kunnen volhouden. Door de strenge vorst was dan een alternatief als de streekbus weer een optie. Zeker als je met laptop en bescheiden op de fiets zit, en geen passende fietstas hebt om ze in te vervoeren, dan is dit wel zo veilig.

Auto lenen

Uiteraard heb ik ook een paar keer de auto van mijn ouders mogen lenen. Als ik diep na ga, zijn er circa 4-5 momenten geweest waarop ik van deze mogelijkheid gebruik heb kunnen maken.

Helaas ontbreekt in gemeente Gennep een faciliteit als ‘GreenWheels‘, waar een groepje abonnementen-houders 1 auto kunnen reserveren en delen. Wellicht een ambitie om in te vullen vanuit zowel de wijken als de gemeente zelf?

De fiets

Oorspronkelijk een oude Gazelle herenfiets (leeftijd: ca 18 jaar?) gebruikt, en per toeval in september 2011 een nieuwe Gazelle Luzern Plus gewonnen via de actie van FietsenScoort. Dat komt mooi uit! Al met al heb ik behoorlijk wat gereden op de fiets. En natuurlijk recreatief ook op pad met de ligfiets!

Als ik ongeveer op jaarbasis kijk, zijn er met beide fietsen vorig jaar (2011) zo’n 4107 km verreden.

Voor 2012 heb ik dit niet meer zo nauwgezet bijgehouden, maar al met al viel het op dat mijn gezondheid (gewicht, bloeddruk, fitheid algemeen, conditie) er met sprongen op vooruit ging!

Ook de lekke banden zijn erg meegevallen. Ik heb 1 of 2 keer op de oude herenfiets de banden moeten plakken. Al zag ik ook snel dat de buitenband ver op was (qua profiel), en heb daar toen de Schwalbe Marathon Plus opgelegd: een stevige band met een anti-lek laag erin van kevlar/kunstvezels. Op de Gazelle Luzern Plus liggen van Schwalbe Big Apple banden: lekker dik die veel dempen, en ook licht afrollen (mits op juiste spanning gehouden).

Aan onderhoud van de fiets ben ik ook weinig kwijt: enkele keren de kabels smeren, en de ketting lichtjes in de olie gezet. De ketting op de oude Gazelle fiets was aardig droog, dus daar hielp het zeker bij! Bij de nieuwe Gazelle kon ik merken dat bij vorst de versnellingen niet lekker werken. Tja… winterkwaaltje?

Nat thuis komen of op het werk verregend verschijnen viel ook reuze mee. Ben totaal 2 x flink verregend thuis gekomen, maar nog nooit nat op het werk verschenen. En dat zonder regenpak te hebben toegepast, niet slecht toch?

Al met al een hele prestatie vind ik als kantoor-mens 😉 En dat ga ik vanaf 1 mei toch weer flink oppakken dat fietsen, zeker op mijn zoektocht naar een nieuwe uitdagende baan! Ik kan echt aanraden om dagelijks te blijven fietsen.

Voor de toekomst hoop ik dat gemeenten, provincies en landelijk er meer gestimuleerd wordt (OOK naar bedrijven toe) om regionaal te gaan. Scheelt files, fijnstof, fossiele brandstof, verkeersslachtoffers, gezondheidszorg etcetera. Want het fenomeen ‘forensen’ zal met de stijgende olie-prijs alleen nog maar onbetaalbaarder worden voor zowel werkgever, werknemer als overheden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.