Onderhoud aan ligfiets: rem-en versnellingen

Vandaag de ligfiets de nodige aandacht gegeven. Want ik had al maanden geleden enorm de balen ervan dat het schakelen al niet meer zo smeuig verliep. Zo erg dat je nog maar met moeite 1-2 versnellingen van de 7 kon benutten. Ondanks afstellen en smeren.

Dus toch maar eens nader onderzoek verricht en de kabel van de derailleur was gewoon op. Dus op naar de LBS (Local Bike Shop) en daar versnellingskabel, buiten-voering en maar direct ook materiaal voor de remschijven meegenomen (de kabels dus).

En met een uurtje klussen, was de derailleurkabel vernieuwd en niet veel later waren ook de remmen voorzien van verse kabels. UIteraard voor montage heb ik de binnenkabel lichtjes gevet met zuurvrije vaseline. Het afstellen van de derailleur moet ik ook nog leren, maar ik kon nu al snel 6 van de 7 verzetten weer selecteren! Kosten voor de binnen-en buitenkabels (met de einddopjes etc.) zal rond de 20 euro zijn geweest (dus exclusief de kabel-kniptang).

Overigens de ketting had ik enkele dagen terug gereinigd en gesmeerd met Innotech 105 kettingvloeistof. Hierbij kwam zeer veel vervuiling uit de ketting naar buiten (op het zeil wat er onder lag). En nadat de ketting enkele dagen heeft gedroogd, was een licht gevet kettinkje het eindresultaat. Tijdens de 30 km ‘testrit’ in de omgeving viel me op hoe lekker licht en stil de ketting nu loopt. Okay, ik hoor nog wel de ketting door de 2 kettinggeleiders (buizen) gaan, maar vele malen rustiger.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.